Смекни!
smekni.com

Роль і значення громадських організацій у вихованні військовослужбовців та формування морально-психологічного клімату у військових колективах (стр. 1 из 6)

Академія внутрішніх військ МВС України

Факультет №4 (гуманітарний)

Кафедра військового навчання та виховання

Курсова робота

з навчальної дисципліни Теорія і практика виховної роботи

Тема: „Роль і значення громадських організацій у вихованні військовослужбовців та формування морально-психологічного кліматуу військових колективах”

Харків – 2006


Зміст

Вступ

1. Роль і значення громадських організацій у військових частинах

2. Робота громадських організацій у підрозділах

Висновки

Література


Вступ

В сучасних українських військових формуваннях найбільш дійову ланку військовослужбовців та службовців, складають члени громадських організацій та активу частин і підрозділів. Суттєво впливаючи на результати виконання повсякденної службової діяльності та бойових завдань, вони проводять величезну і необхідну роботу по вихованню у військовослужбовців необхідних морально-ділових якостей і формуванню морально-психологічного клімату військових колективів.

Недооцінка цього фактору та приниження ролі громадських організацій в проведенні виховної роботи значно погіршує морально-психологічний стан, що в свою чергу знижує ефективність використання бойової техніки, та сучасної зброї.

В цій курсовій роботі аналізується досвід Внутрішніх Військ МВС України, щодо організації в частинах та з’єднаннях громадських організацій, їх значення та роль в вихованні військовослужбовців. Розкривається зміст та способи формування морально-психологічного клімату в військовому колективі, підвищення рівня його згуртованості, встановлення ідейних орієнтирів і певних традицій, що в значній мірі впливає на остаточні показники в службово-бойовій діяльності підрозділу.

Актуальність теми. Сучасний етап реформування та розвитку внутрішніх військ МВС України активізує нові вимоги до громадських організацій, їх підготовленості і службово-бойових якостей, особливо їх робота у повсякденній діяльності, ефективності організації навчання й підготовки до повсякденної діяльності частин та підрозділів.

Мета роботи. На основі вивчення особливостей громадських організацій, побудувати модель і визначити методи ведення виховної роботи у військових частинах і підрозділах ВВ МВС України.

1. Роль і значення громадських організацій у військових частинах

В частинах та з’єднаннях Внутрішніх Військ МВС України створюються та організуються робота громадських організацій з метою залучення військовослужбовців та службовців до формування у особового складу державного світогляду, забезпеченню зразкового виконання службових обов’язків, організації змістовного відпочинку, адаптації до звичних умов середовища [3].

Цей процес регулюється статтею №5 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, яка визначає, що “військовослужбовці мають право створювати свої громадські об¢єднання відповідно до законодавства України”.

До громадських організацій, що утворюються та діють в частинах та окремих підрозділах Внутрішніх Військ МВС України слід віднести такі, як:

1.Офіцерські збори.

2.Групи громадського контролю.

3.Рада клубу.

4.Рада музею (кімнати бойової слави).

5.Рада бібліотеки.

6.Організація ветеранів частини.

7.Профспілкова організація.

8.Жіноча рада.

9.Спортивний комітет частини.

До основних завдань громадських організацій можна віднести:

- виховання військовослужбовців в дусі відданості та відповідальності, готовності до захисту Української держави;

- мобілізації на успішне оволодіння навичками військової справи та якісне виконання службово-бойових завдань, покладених на частину та підрозділи;

- впровадження військових ритуалів, кодексів честі, вивченні історії частини, подвигів військовослужбовців Внутрішніх Військ МВС України;

- забезпечення соціального захисту військовослужбовців і членів їх сімей, дотримання ними пільг та використання прав згідно з чинним законодавством;

- допомога командуванню у вирішенні питань повсякденної службово-бойової діяльності;

- залучення військовослужбовців до активної громадської роботи, поширення їх світогляду, вивчення та розуміння проблем соціально-політичного становища в державі та за її межами.

- здійснення установлених законами України прав і пільг ветеранів по соціальному та економічному захисту, та залученню ветеранів до активної суспільної роботи;

- прийняття участі у вирішенні трудових конфліктів, надання допомоги у здійсненні соціальної справедливості;

- організація і проведення інформаційно-пропагандистських заходів, культурно-просвітницької роботи серед військовослужбовців та членів їх сімей;

- підтримання зв’язків з місцевими державними органами, засобами масової інформації, робота з неформальними організаціями молоді, релігійними концесіями за містом дислокації частини[2;3].

Давайте розглянемо зміст роботи цих громадських організацій в частинах Внутрішніх військ МВС України.

Офіцерські збори – є постійно діючою суспільно-громадською організацією, до складу якої входять тільки військовослужбовці офіцери, яка створюється та працює в частинах Внутрішніх Військ МВС України. Прийом офіцерів до складу Зборів офіцерів здійснюється на офіцерських зборах на основі принципу добровільності.

Вищим органом офіцерських зборів є збори офіцерів, які проводяться по мірі необхідності, але не рідше, ніж один раз у квартал, а також на вимогу 1/3 членів офіцерської ради і є правомірними у разі присутності на них не менше половини членів.

Для ведення поточної роботи на загальних зборах офіцерів обирається таємним голосуванням на 1 рік президія офіцерських зборів у кількості, яка встановлюється на загальних зборах. При Президії Зборів офіцерів можуть додатково створюватися робочі групи з проведення різноманітних заходів.

Обраним до Президії вважається той офіцер, який отримав під час виборів найбільшу кількість голосів, але не менш половини голосів офіцерів, присутніх на зборах.

На першому організаційному засіданні Президія обирає відкритим голосуванням голову, його заступників (один чи два) та секретаря.

Офіцерські збори на загальних зборах, а також на засіданнях Президії розглядають певні питання службової діяльності офіцерів, випадки негативної особистої поведінки, соціального захисту та дотримання чинного законодавства [12].

За порушення кодексу честі офіцера офіцерські збори мають повноваження оголосити офіцеру визначені положенням заходи громадського впливу.

До важливих напрямків роботи Зборів офіцерів належать:

- вшанування офіцерів у зв’язку з успіхами в службі та особистому житті;

- участь у військово-патріотичному вихованні молоді;

- надання матеріальної допомоги членам офіцерських зборів за рахунок внесків;

- організація культурно-освітньої роботи, святкувань та інших урочистих подій;

- проведення індивідуальної роботи з членами Зборів офіцерів та надання певної допомоги;

- розгляд заяв, пропозицій;

- участь членів Президії зборів у вирішення питань соціальної справедливості щодо офіцерів та членів їх сімей;

- підтримання взаємодії з атестаційними комісіями;

- рекомендація кандидатів з числа членів зборів та висунення їх кандидатур до складу різноманітних громадських організацій;

Рішення офіцерських зборів приймаються відкритим голосуванням і є чинними, якщо за них проголосувало більше ніж половина присутніх на зборах. Хід зборів та прийняті рішення по питанням що розглядаються на офіцерських зборах оформлюються протоколом.

Протягом місяця відповідними командирами розглядаються пропозиції та рекомендації офіцерських зборів, а Президія офіцерських зборів розглядає письмові та усні заяви офіцерів у встановлений термін [12].

Група громадського контролю - обирається у з¢єднанні (частині) на загальних зборах особового складу відкритим голосуванням у кількості 9-11 чоловік терміном на 2-3 роки та діє у відповідності з “Положенням про органи громадського контролю у Внутрішніх військах МВС України” введеним в дію наказом командуючого Внутрішніми військами МВС України № 130 від 29.07.1993 року.

Група громадського контролю відкритим голосуванням обирає голову та його заступників, а також створює комісії розподіляючи між членами обов’язки з окремих питань.

До групи громадського контролю частини організаційно входять пости громадського контролю, що створюються в підрозділах. Склад груп і постів оголошується наказом командира частини.

Групи громадського контролю свою діяльність планують на квартал та ведуть певну документацію.

Основними напрямками діяльності органів громадського контролю є:

- перевірка порядку збереження матеріально-технічних засобів;

- здійснення контролю за організацією всіх видів забезпечення;

- перевірка стану та утримання прикухонного господарства, казарменого і житлового фонду;

- боротьба з зазіханнями на державу і громадську власність;

- перевірка виконання вимог законів України.

Члени органів громадського контролю, здійснюючи перевірки, мають певні права та обов’язки.

Командири та їх заступники з виховної роботи спрямовують роботу громадського контролю, всебічно підтримуючи ініціативу, своєчасно розглядають їх пропозиції та вживають заходи по усуненню виявлених недоліків.

З метою навчання членів груп та постів громадського контролю формам та методам роботи, обміну передовим досвідом, у з¢єднаннях (частинах) с цією категорією активу два рази на рік у січні та липні проводяться одноденні семінари [3].

Рада клубу – створюється в складі 7-9 осіб терміном на 1 рік з числа військовослужбовців, членів їх сімей, активістів культурно-виховної і просвітницької роботи, представників громадських і творчих організацій.