Смекни!
smekni.com

Фізичне виховання і здоровий спосіб життя учнів (стр. 3 из 4)

Розділ ІІ. Методи та організація

2.1 Фізкультурні хвилини

Цілком природно, що діти шкільного віку стомлюються під час навчальної роботи. Пояснюється це тим, що одноманітна робота викликає тривале роздратування окремих ділянок кори головного мозку, настає охоронне гальмування, яке веде до зниження уваги і працездатності дітей.

Фізкультхвилинки слід проводити в другій половині уроку, доцільно проводити на кожному уроці один-два рази. Залежно від особливості стомлення необхідно підбирати комплекси.

Пояснити тим, що вчаться, що часто при появі ознак стомлення необов'язково надовго переривати роботу. Можна прямо сидячи на місці протягом 1-2 хвилин виконати 2-3 вправи і "прибрати" ознаки стомлення. Це і є фізкультурні хвилини.

1. Для відновлення очей. Якщо очі втомилися, то необхідне виконати декілька вправ очної гімнастики за схемою: легке погладжування брів і вік закритих очей - часто моргнути (10-15с) - перенести погляд на далекі предмети - виконати кругові рухи очима (10-15 з) - знов легкий масаж брів і вік і секунд 20 посидіти із закритими очима.

2. Для відновлення стомлених м'язів. Якщо втомилися окремо якісь частини тіла (грона рук, ноги, спина, шия), то необхідно їх розслабити і виконати декілька вправ саме на ці частини тіла: струшування, махи, обертання, розтирання. Ці вправи можуть позбавити від болю в стомлених м'язах.

3. Для зниження збудження. Якщо при виконанні роботи дитина надмірно збудилася, тобто вона не може усидіти на місці, то необхідно виконати фізичні вправи для зниження збудження нервової системи. Для цього необхідно виконати декілька дихальних вправ з розтягнутим вдихом і видихом, декілька вправ дихальної гімнастики, що вимагають концентрації уваги, і посидіти 20-30 секунд із закритими очима.

4. Для збудження нервової системи. Для цього необхідно енергійно розтерти потилицю. Потім виконати декілька різких вправ (краще стоячи), і закінчити комплекс дихальними вправами з різким видихом.

2.2 Розминка, її завдання і порядок виконання

Нагадати тим, що вчаться, що в їх віці при заняттях фізичними вправами діти дуже часто отримували травми (розтягування м'язів і в'язок, удари вивихи і навіть переломи при падінні і так далі) особливо часто це трапляється з тими дітьми, які хочуть дуже швидко чомусь навчитися: дуже швидко пробігти, відразу стати на "місток" або сісти на шпагат і так далі. Зменшити кількість травм і поліпшити результати у виконанні вправ можна за допомогою розминки. Вона виконується перед виконанням основних вправ.

Пояснити, що розминка дозволяє вирішити три завдання:

1. Розминка дозволяє підвищити температуру тіла, перш за все, м'язів.

2. Підвищити рухливість в наших суглобах.

3. Налаштуватися на ті вправи або гру, які дитина збирається виконувати. Після розминки дитина може будь-які вправи виконати, і майже ніколи не отримає травм.

Розповісти про порядок вправ в розминці.

1. Спокійний біг або швидка ходьба (можна на місці). Найголовніше, аби після цього людині стало жарко і ще краще, якщо він хоч би трохи спітніє.

2. Вправа на розтягування. Потрібно гарненько розтягнути всі м'язи, але особливо ті, які в основному працюватимуть після розминки при виконанні вправ і ігор.

фізичне виховання школяр здоровий

3. Виконати кілька разів ту вправу, яку потім виконуватимемо. Тобто якщо потім буде рухлива гра, то кілька разів пробігти швидко, але не в повну силу; якщо вставатимете на місток, то кілька разів прогнутися або нахилитися назад.

Окрім проведення фізкультурних хвилинок і розминки необхідно розповідати тим, що вчаться про заходи профілактики різних захворювань. Нижче приведені заходи профілактики найбільш поширених інфекційних захворювань (оскільки саме на них учні хворіють найчастіше), а також профілактика і корекція найбільш поширених захворювань опорно-рухового апарату.

2.3 Заходи профілактики найбільш поширених інфекційних захворювань

Слід нагадати, що до найбільш поширених шлунково-кишкових інфекційних захворювань відносяться: гепатит (жовтяниця), дизентерія, шлункові паразити (глисти). Далі звернути увагу дітей на заходи профілактики. При цьому зробити акцент на те, що в разі дотримання всіх заходів унеможливлюється захворювання цими небезпечними хворобами.

1. Після відвідин туалетних кімнат і перед їжею обов'язково слід мити руки з милом.

2. Овочі і фрукти слід промити під сильним струменем води.

3. Не слід користуватися чужими речами (посудом, носовим платком).

4. Не можна передавати використану жувальну гумку один одному.

До наступної групи інфекційних захворювань у весіннє-літній період відноситься кліщовий енцефаліт. Для того, щоб виключити можливість укусу кліщем, слід дотримуватись наступних правил:

1. Якщо ви збираєтеся в ліс або в лісопаркову зону, краще всього надіти балоновий костюм або бавовняний капюшон

2. Через кожні дві години слід виробляти ретельний огляд речей і всього тіла.

3. В разі укусу кліща потрібно протягом доби поставити вакцину в будь-якому медпункті.

2.4 Профілактика і корекція найбільш поширених захворювань опорно-рухового апарату

Пояснити тим, хто вчиться, що таке опорно-руховий апарат: це наші кістки - скелет, які забезпечують опору всьому тілу і його частинам; це м'язи, які забезпечують рух, і нервова система, яка управляє нашими рухами. Розповісти про найбільш поширені захворювання опорно-рухового апарату: сколіози (викривлення, скручування хребта), плоскостопість і травми (вивихи, переломи, удари, розтяжки м'язів і в'язок). Пояснити причини розглянутих захворювань:

1. Природжені - тобто коли діти відразу народжуються з неправильним скелетом (наприклад, той же сколіоз).

2. Неправильна поведінка - не стежать за поставою і не покращують її; неправильно вибирають взуття (або зовсім без каблука, або з дуже високим каблуком); намагаються піднімати дуже великі тягарі.

3. Не займаються фізичними вправам. Наприклад, плоскостопості ніколи не буде в того, хто багато і правильно ходить, бігає, укріплює м'язи стопи і гомілки. А у кого ці м'язи слабкі, то вони не можуть утримати ваги тіла і стопа поступово стає плоскою.

Пояснити дітям, що якщо вони не виправлятимуть недоліки свого опорно-рухового апарату зараз (наприклад, поставу), то коли будуть дорослими, у них можуть розвинутися страшні хвороби: дуже сильні сколіози, коли тулуб людини буквально скорчений, остеохондрози, артрити і тому подібне

2.5 Методика самостійних занять по корекції дефектів опорно-рухового апарату

Опитати дітей про ті дефекти опорно-рухового апарату, які вони виявили у себе самостійно або на медичному огляді: сутулість, сколіоз, плоскостопість, низький рівень гнучкості і сили. Нагадати їм про основні напрями формування постави: постійного контролю за собою; розвитку гнучкості відділів хребта (шийного, грудного і поперекового), плечового і тазостегнового суглобів: розвитку сили м'язів розгиначів тулуба, м'язів шиї і черевного преса.

Пояснити школярам основні правила профілактики плоскостопості:

1. Уникати підйому великих тягарів в їх віці.

2. Правильно підбирати взуття.

3. Уникати тривалої підтримки положення стоячи, особливо при фізичному стомленні (коли понижений тонус м'язів стопи).

4. Укріпити м'язи стопи і гомілки.

5. Розвиток гнучкості гомілковостопного суглоба.

6. Нетривала ходьба босоніж по траві і піску.

Повторити з дітьми комплекси на зміцнення м'язів шиї, спини, черевного преса, стопи, гомілки і на розвиток гнучкості відділів хребта, плечового, тазостегнового і гомілковостопного суглобів. Повторити з ними основні правила виконання вправ на силу і гнучкість. З.С.Ж. - це спосіб життя, направлений на формування і розвиток основних фізичних якостей (а саме: прудкості, сили, гнучкості, витривалості, координації), а також на підтримку психічної рівноваги в організмі. Нижче приведені основні методики, направлені на розвиток базових фізичних якостей.

2.6 Основні методики виконання вправ на розвиток базових фізичних якостей

Швидкість

Швидкість розвивається при виконанні короткочасних вправ з максимальною швидкістю. При цьому необхідно пам'ятати, що при виконанні цих вправ необхідно дотримуватись наступних правил:

1. Швидкість не може розвиватися у людини якщо вона стомлена. У наслідок цієї вправи на розвиток якості швидкості слід виконувати на заняттях в першу чергу, тобто першими. Це якість краще виховується в емоційних, змаганнях умовах (естафети, ігри, групові старти і ін.). Частота серцебиття в запропонованих вправах варіює залежно від віку і рівня підготовленості тих, що займаються в межах 170-180 ударів в хвилину.

2. При виконанні нової, погано освоєної вправи не треба прагнути виконати його з граничною швидкістю.

3. Відпочинок між вправами на швидкість має бути достатньо тривалим і займати - 3-5 і більше хвилин.

Силові здібності.

При вихованні цих здібностей у людини необхідно визначити вправи, в яких виявляється сила. До основних з них відносяться:

1. Величина того, що обтяжило має бути така, аби учень міг виконати не менш 4-х повторень цієї вправи в одному підході. При цьому частота серцевих скорочень у нього має бути не більше 170 ударів в хвилину. Краще всього якщо учень зможе виконати 8-12 повторень в запропонованій вправі.

2. У кожному підході, для розвитку силових якостей, необхідно повторювати виконання вправ повністю.

3. Інтервали відпочинку між підходами мають бути не більше 2-3 хвилин.