Смекни!
smekni.com

Творчий підхід до вивчення математики (стр. 4 из 4)

7.Розв'язування творчих задач. Творчі задачі є «відкритими», а отже мають багато розв'язань. Після розв'язування таких задач пропонується контрольна відповідь. Під час розв'язування творчих задач учні вчаться не боятися зробити помилку, тому що кожна їх відповідь - правильна. Це дає змогу наповнити урок математики радістю від успіху й учнівськими перемогами.

8.Пошук цікавих математичних загадок і логічних задач. Усе починається з першого уроку, на якому пропонуються учням цікаві для даної вікової групи задачі, загадки тощо. Учні також згадують відомі їм загадки. До наступних уроків з розгадування загадок готуються вже самі. На уроці учні пропонують їх один одному, а найцікавіші з них беруть участь у конкурсі загадок.

9.Організація персональних виставок творчих робіт
учителя
йучнів.

10.«Громадський огляд знань». У рамках такого заходу відбуваються виступи дітей з власними творчими дослідницькими роботами. Доцільно його проводити під час тематичної атестації.

11.Гра «Дублер починає діяти». Гра полягає у залучені учнів до ведення уроків. Якщо враховувати, що проведення уроку вимагає від учня відмінного знання матеріалу, то це дає дуже позитивні результати.

12.«Інтерв'ю». Обирається учень на роль журналіста і кілька учнів на ролі тих, у яких буде братися інтерв'ю за запитаннями, що стосується певної теми. Такий прийом можна використати як на етапі закріплення і повторення матеріалу, так і на етапі «відкриття» учнями нових знань ( в цьому разі ті, хто дають інтерв'ю, та журналіст заздалегідь готуються до нього, добираючи запитання та відповіді на них).

13.Створення учнями власних тематичних картотек. Картотеки як спеціалізовані інформаційні фонди використовуються в найрізноманітніших галузях. Для картотек можуть використовувати різні носії інформації (картки, зошити, фотографії тощо). Картотеки - це основа творчості. Інформація, що зібрана й оброблена у формі картотеки, зручна для ведення досліджень. Вона стає джерелом нових уявлень, ідей та оригінальних трактувань.

14.«Історична зупинка». На таких «зупинках» діти ознайомлюють один одного з відомими вченими-математиками, які зробили внесок в розвиток математики з теми, що вивчається.

15.Гра «Знайди загублене». Під час такої гри учням пропонують розв'язати задачі, де відсутні деякі числа або символи. Дітям цікаво знаходити «загублене» і відновлювати записи. Без сумніву, у такій діяльності також проявляється творчість.

16.«Дидактичний театр». Періодично пропонується учням поставити міні-спектакль, інсценівку (в тому числі і за власним сценарієм). Така діяльність активізує учнів, стимулює до глибшого вивчення матеріалу, прояву творчості.

17.Розв'язування загадок-головоломок «Друдли». Винахідник друдлів Роджер Прайс, був комедійним письменником. Його книги «Друдли» і «Класичні Друдли» кілька разів перевидавалися. Запропоновані ним головоломки стали настільки популярними, що використовувалися навіть у різних телешоу. «Друдли» доцільно використовувати під час тестування і дослідження пізнавальних здібностей учнів, для усвідомленого розвитку їх творчих здібностей і гнучкості мислення. «Друдли» - це малюнки, на підставі яких не можна точно сказати, що на них зображено.

Література

1.Антонов Д.А. Развитие творческой активности учащихся при работе над математическим текстом// Математика в школе-1980. -№3.

2.Барко В.І., Тютюнникова А.М. Як визначити творчі здібності дитини. - К.: Україна, 1992.

3.Моляко В.А. Психология решения школьниками творческих задач. - К.: Радянська школа, 1983.

4.Крутєцкий В.А. Психология математических способностей школьников. - М.: Просвещение, 1968.

5.Андреев В.И. Диалектика воспитания и самовоспитания творческой личности. - Казань, изд-во Казанского ун-та, 1988.

6.Костюк Г.С. Навчально-виховний процес і психічний розвиток особистості / Під ред. Л.М.Прокопенко. - К.: Радянська школа, 1989.

7.Слєпкань 3.І. Методика навчання математики. - К.: „Зодіак-Еко",. 2000.

8.Пометун О.І., Пироженко Л.В. Сучасний урок: Інтерактивні технології навчання. - К.: „Видавництво А.С.К.", 2004.

9.Козира В.М. Технологія кроку з математики. - Тернопіль: Астон, 2002.

10. Коваленко В.Г. Дидактические игры на уроках математики. -М.: Просвещение, 1990.

11. Кульневич С.В. Не совсем обычный урок. - Ростов-на-Дону: Творческий центр „Учитель", 2001.

12. Гин А. Приемы педагогичєской техники. Пособие для учителя. - Гомель: ИПП „Сож", 1999.