Смекни!
smekni.com

Розвиток композиційних умінь учнів початкових класів на уроках тематичного малювання (стр. 11 из 12)

Творча робота над кращим варіантом композиції на великому форматі потребує напруженої послідовної роботи. Як завжди, велику увагу слід приділяти композиції ескізу, позам і костюмам персонажів, добре продумувати навколишнє оточення, пейзаж ілюстрації.

Виконання ескізу ілюстрації в тому чи іншому матеріалі залежало від техніки виконання інших двох завдань з композиції. Якщо ескіз сюжетної композиції на основі спостережень навколишнього життя було виконано аквареллю, а ескіз сюжетної композиції за уявленням – гуашевими фарбами, то ілюстрацію бажано виконати іншими матеріалами, наприклад тушшю (пером або пензлем), в техніці монотипії, ліногравюри (Г. Малакова до казки «Червона Шапочка», рис. 20; Г. Зубковського до роману С. Скляренка «Володимир», рис. 21).


Рис. 20. Ліногравюра Г. Малакова до казки «Червона Шапочка»

Рис. 21. Ліногравюра Г. Зубковського до роману С. Скляренка «Володимир»


Аналіз ескізів ілюстрацій до літературних творів, при активній участі тих, хто виконував їх, має велике навчально-виховне значення. Вчитель з'ясовував значення ілюстративного малювання в ідейно-естетичному вихованні підростаючого покоління. Аналізуючи ескізи, він відмічав, як розкрито зміст казки в кожній ілюстрації, як вирішено образи її, як виявлено головне в ілюстрації, як зображено предмети переднього і заднього планів та ін.

Навчальна робота із використанням експериментальних вправ і завдань, яка проводилася нами в експериментальному класі, позитивно вплинула на підвищення якості знань і вмінь молодших школярів. Так, учні експериментального класу значно краще виконали запропоновані завдання, ніж учні контрольного.

Отримані результати констатуючого експерименту підтвердили гіпотезу, що використання запропонованої системи завдань на основі експериментальної методики формування навичок ілюстрування літературних творів на уроках образотворчого мистецтва у початковій школі класах позитивно вплинули на формування умінь і навичок образотворчої діяльності в учнів експериментального класу.

Наприкінці експериментального дослідження стало очевидно: у процесі використання розробленої нами експериментальної методики формування навичок ілюстрування літературних творів на уроках образотворчого мистецтва в учнів експериментального класу порівняно з контрольним значно підвищився рівень розвитку умінь і навичок образотворчої діяльності, тобто ми отримали результати, які свідчать про ефективність застосовуваного напрямку роботи.

Проведення експериментального дослідження дало змогу оцінити ефективність використання пропонованої системи вправ та завдань і простежити динаміку процесу удосконалення умінь і навичок образотворчої діяльності порівняно з навчанням дітей в контрольному класі. У процесі проведення експерименту і особливо на етапі узагальнення його результатів виявилося, що даний підхід здатний забезпечити оптимальний розвиток навичок ілюстрування літературних творів на уроках образотворчого мистецтва у початкових класах, сформувати позитивну пізнавальну мотивацію та підсилити інтерес до навчання. Отже, виконання ілюстрацій до літературних творів сприяє формуванню особистості молодших школярів, розвитку їх знань, умінь і навичок образотворчої діяльності.

Висновки

За допомогою композиції художник на основі законів лінійної та повітряної перспектив, світлотіні, пластичної анатомії передає на картинній площині навколишню дійсність, розподіляє і розміщує постаті та предмети на предметній площині картини, виявляє їхній взаємозв'язок у просторі, визначивши композиційний центр твору і підпорядкувавши йому другорядні образи. Термін «композиція» застосовується до картин, ілюстрацій, пейзажів, натюрмортів і навіть до малюнків окремих предметів, де композиція залежить від формату і відіграє важливу роль

У композиціях різних видів і жанрів образотворчого мистецтва передача простору значно відрізняється одна від одної, внаслідок чого виділяють три види композиції: фронтальну, об'ємну і глибинно-просторову. Фронтальна композиція характеризується двовимірністю (висотою і шириною), а інколи і невеликою глибиною. Ця композиція поширена в декоративно-прикладному мистецтві, живопису, графіці, рельєфі. Об'ємна композиція відповідає побудові форми в трьох вимірах, трьох основних просторових координатах і передбачає огляд об'ємної форми з усіх боків. Глибинно-просторова композиція використовується при створенні з різних матеріальних предметів обладнаного й оформленого інтер'єру, екстер'єру чи іншого відкритого простору.

Правильна побудова сюжетної композиції залежить не лише від творчої уяви, а й від глибини знань тих, хто малює, та уміння застосовувати їх у творчій роботі (основних законів лінійної та повітряної перспективи; потрібних даних з кольорознавства; основних пропорцій, конструктивної будови людини та інших знань з пластичної анатомії; найважливіших правил та елементів композиції).

На розвиток спостережливості, окоміру, вміння порівнювати, композиційно правильно розміщувати предмети на малюнку і послідовно вести роботу вчитель звертає увагу вже з перших уроків. Він навчає учнів оволодівати прямою лінією і її напрямом (горизонтальним, вертикальним, похилим), знаходити середину лінії, правильно тримати альбом під час малювання і користуватися олівцем і гумкою, розміщувати зображення на аркуші і методично правильно вести і закінчувати малюнок. Зображуючи плоскі предмети у фронтальному положенні, учні молодших класів повинні навчитися зображувати двовимірні предмети з їхніми характерними особливостями і вміти порівнювати предмети один з одним.

Послідовність виконання ескізу сюжетної композиції має такі етапи: вибір сюжету, попереднє компонування сюжету, цілеспрямоване спостереження навколишнього життя в зв'язку з темою та замальовування потрібних образів до неї, доробка кількох ескізів теми з використанням попередніх замальовок з натури та вибір кращого варіанта композиції, побудова основного ескізу композиції на великому форматі олівцем, виконання ескізу сюжетної композиції в кольорі, аналіз сюжетної композиції.

Вибравши тему і сюжет, відповідну ідею твору, той, хто малює, втілює їх у наочних зорових формах. Головну роль у цьому процесі відіграє композиція, виразність її змісту і форми. Робота над ескізом сюжетної композиції на основі спостережень навколишнього життя, як і кожна творча діяльність, потребує вирішення послідовних завдань.

Аналіз ескізів ілюстрацій до літературних творів за активної участі тих, хто виконував їх, має велике навчально-виховне значення. Під час аналізу ескізів розкривається зміст казки в кожній ілюстрації, вирішуються образи її, виявляється головне в ілюстрації, зображуються предмети переднього і заднього планів та ін.

Дослідження особливостей формування навичок образотворчої діяльності у процесі ілюстрування літературних творів на уроках образотворчого мистецтва у початкових класах проводилося у два етапи. На першому етапі була визначена проблема дослідження, формулювалась його гіпотеза і завдання. На другому етапі визначено ефективність запропонованої системи роботи із формування у молодших школярів навичок ілюстрування літературних творів засобами тематичної композиції. Предметом дослідження стала побудова і впровадження системи завдань та вивчення їх впливу на ефективність образотворчої діяльності молодших школярів.

Ілюстративне малювання сприяло образному мисленню, розвитку творчих здібностей, більш глибокому розумінню творчого процесу створення ілюстрації. У процесі експериментальної роботи ми ілюстрували знайомі дітям літературні твори (вірші, казки, оповідання, спочатку прості за змістом) про рідну природу, потім про тварин, птахів, комах, риб, а пізніше й людей – найскладніших в ілюструванні образів, що потребують певного психологічного вирішення їх у композиції.

Створення ілюстрації – це складний творчий процес, який потребував не тільки технічних умінь і навичок у малюванні, а й творчих здібностей, розвиненої уяви, образного мислення. Виконуючи ескізи ілюстрацій, діти навчалися засобами композиції, знаходженням відповідних персонажів і предметів, а також художнім вирішенням їхніх образів розкривати зміст тексту, розширювати і доповнювати уяву читача.

Навчальна робота із використанням експериментальних вправ і завдань, яка проводилася нами в експериментальному класі, позитивно вплинула на підвищення якості знань і вмінь молодших школярів. У процесі використання експериментальної методики формування навичок ілюстрування літературних творів в учнів експериментального класу порівняно з контрольним значно підвищився рівень розвитку умінь і навичок образотворчої діяльності.

Отже, виконання ілюстрацій до літературних творів сприяє формуванню особистості того, хто малює, розвитку його знань, умінь і навичок у творчому процесі тематичного малювання.


Список використаної літератури

1. Аксенов Ю.Г., Левидова М.М. Цвет и линия. – М.: Сов. художник, 1986. – 326 с.

2. Алексеев В.В. Изобразительное искусство и школа. – М.: Педагогика, 1968. – 184 с.