Смекни!
smekni.com

Методика підготовки майбутніх учителів початкових класів до формування естетичного досвіду молодших (стр. 47 из 47)


ДОДАТОК С

Завдання для самостійної роботи студентів до першого та третього модулів спецсемінару “Шляхи формування естетичного досвіду молодших школярів”

І модуль ( 2 год.)

1. Завдання “Тріада”. Розкрийте власний погляд на систему знань, умінь та навичок, якими повинен володіти студент-випускник для ефективного формування естетичного досвіду дитини. Результати роботи оформити у відповідних секторах “тріади”:

2. Скласти логіко-структурну схему “Структурно-функціональна будова естетичного досвіду”.

3. Написати реферат на тему: “Вимоги до естетико-педагогічної підготовки вчителя початкових класів у контексті сучасних парадигм освіти”.

ІІІ модуль – 6 год

1. Змоделюйте трудову справу з молодшими школярами з орієнтацією на мотивування практичної діяльності з позиції краси. Схема трудової справи: назва; мета; підготовча робота; характеристика ходу трудової справи; конструювання подальшої програми дій для закріплення отриманих висновків.

2. Допишіть цитату відомого українського педагога про те, що “поряд з вимогами технології в процесі роботи на навчально-дослідній ділянці, у теплиці, у майстернях і робочих кімнатах, у полі перед учнями ставляться вимоги ... . Будь-яке трудове завдання, яке ставиться перед учнями має не тільки матеріально-виробничий, а й ... зміст”.

3. Спроектуйте фрагмент уроку трудового навчання з використанням прийому “три варіанти”, що полягає в поетапному представленні продуктів людської діяльності з різною мотиваційною основою.

4. Навести приклади створення естетико-виховних ситуацій на основі досвіду роботи класиків педагогіки, учителів-новаторів, кращих учителів початкових класів. Результати узагальнити в таблиці.

5. Розробити за означеним алгоритмом естетико-виховну ситуацію, що сприяє моделюванню поведінкових програм особистості. Алгоритм ситуації:

Вік учнів:

Мета (визначення конкретної якості суб’єкта виховної дії):

Зміст ситуації:

Позитивні та негативні (ймовірні труднощі) сторони в процесі її організації:

Подальша програма дій учителя для закріплення висновків, що зробили учні:

6. На основі дослідницької бесіди провести психолого-педагогічне дослідження з метою виявлення впливу естетико-виховних ситуацій на становлення креативності поведінкових програм молодших школярів (творчо-результативний компонент естетичного досвіду). Результати роботи узагальнити в діаграмі7. Виокремити умови, що сприяють ефективному розвитку художньої творчості дитини.

8. Підготувати творчий проект “Як не зашкодити маленьким художникам, поетам і музикантам”.

ДОДАТОК Т

Фрагмент зошита індивідуальної підготовки майбутнього вчителя початкових класів до формування естетичного досвіду молодших школярів

“Подорож до таємниць краси й творчості” (вступ)

Шановний майбутній учителю!

Вирушайте з нами до глибин професійної творчості.

Спершу створіть, будь ласка, графічний логотип “Моя місія в початковій школі”.

Проаналізуйте його:

· Чи представлено в моєму логотипі навчальні функції педагогічної діяльності?

· Чи передбачено виховні функції “моєї місії”?

· Чи представляє мій логотип “гармонійний дует” навчання й виховання?

· Чи представлені всі напрями виховання у логотипі?

· Чи не забула (-в) я про естетичне виховання?