Смекни!
smekni.com

Удосконалення естетичного виховання засобам залучення старших дошкільників до музично-театралізованої (стр. 10 из 16)

Тема: “Емоції на прикладі героїв казок”

Мета: – розвивати діалогічну та монологічну мову дітей;– виховувати комунікативні якості;– розвивати міміку і пластичні здібності дітей;– розвивати творче мислення дітей, уяву, фантазію.
Хід заняття:
Керівник: – Давайте дітки пригадаємо казку “Півник та двоє мише­нят”. З чого почалася казочка?
Діти розповідають, що Півник встав рано, підмітав на подвір’ї та знайшов колосок.
Керівник: Давайте уявимо собі ситуацію, в якій опинився Півник. Я покажу вам три варіанти розвитку подій, а ви уважно по­слухаєте і повторите за мною.– Ой погляньте, я знайшов колосок, яка радість. Піду його обмолочу, намелю борошна, замішу тісто та напечу пи­ріжків! Запрошу друзів і ми влаштуємо свято!– Що це? Колосок? Цікаво, хто міг його загубити? Мож­ливо мишка несла в свою нірку колосок і загубила? Ну той що! Я колосок нікому не віддам. Це мій колосок. Тому, що я його знайшов. Щоб мені з ним зробити?– Ой, хтось згубив колосок! Напевно засмутився. Треба знайти господаря колоска. Можливо він сидить і плаче. Побіжу і відшукаю того, хто загубив колоска.
Розучування української народної пісні “Два півники”.Розподіл ролей.Повторення віршика “Кіт і Миші” з інсценуванням.Слухання творів: “Слон танцює” муз. А. Зноско-Боровського та “Мишенята” муз. А. Жилінського. Пантомімічна вправа: зобразити рухами танцюючого слона та маленьких мишенят.Домашнє завдання: Роздати дітям віршик, який потрібно вивчити до наступного за­няття. Розказувати вірш в двох різних настроях: весело і сумно.
“Смачний борщ.” Н. Забіла
Зустрічайте нас дубки,Відхиляйте віти.Ось до лісу по грибкиЙдуть веселі діти.Вчора випав теплий дощ,Виросли опеньки.Ми з грибами зварим борщ,Ще й який смачненький.
Продемонструвати дітям вірш в різних характерах.Читання дітям музично-театралізованої гри „Білосніжка і семеро гномів”. Обговорення змісту та характерів героїв.Повторне читання сценарію музично-театралізованого дійства. Працювати над текстом та розучуванням ролей.Використаний матеріал: наголівники (кіт, мишенята, 2 півники, 2 курочки, цап, козенятко, коза); паперовий колосок.

Конспект заняття №8

Тема: “Діти і осінь”

Мета: – спонукати дітей до активної участі в театралізованих іг­рах;– викликати в дітей позитивний емоційний настрій;– розвивати творчу фантазію;– розвивати інтонаційну виразність мови.
Хід заняття:
Керівник: – Уявіть, що ми з вами на вулиці, йде дощ, а в нас одна ве­лика парасолька.Весело йдемо ми по калюжам,І з дощем ми також дружимПарасольку ми візьмемо,Всі калюжі обійдемо!

Пантомімічна вправа “Діти і осінь”.( Діти групою йдуть, високо піднімаючи ноги, переступаючи уявні калюжі.)

– Дощ закінчився, ми можемо забрати парасолю.Злий чаклун прийшов до насДіти всі завмерли вразВін руками помахав (діти беруть в руки султанчики)І дітей зачаклував.Руки вгору всі піднялиІ деревами враз стали.Вітерець на них подмухавВсі уважно стали слухать,Як листочки шелестять –Хочуть в танці закружлять.
(Діти рухами показують кожну стрічку вірша.)
Керівник: – А зараз давайте спробуємо зробити гарну осінню квітку.
(Діти з жовтими султанчиками утворюють середину квітки, присівши і під­нявши руки в гору, а діти з червоними – пелюстки.)
–А тепер кожен буде квіточкою, яка вранці прокидається, вдень - випрямляється і тягнеться до сонечка, а ввечері опу­скає голівку і засинає. Давайте відтворимо рухи квіточки під музику Т. Ломової

Музична вправа “Квітка”Читання віршика “Смачний борщ” в різних характерах.Повторення пісні “Два півника” з інсценівкою.Повторне читання тексту музично-театралізованої гри „Білосніжка і семеро гномів”. Переказування твору дітьми.Працювати над ролями муз-театралізованого дійства: їх характерами, інтонаціями, динамікою.Використаний матеріал: наголівники до пісні “Два півники”, султанчики жо­втого та червоного кольорів, парасолька.


Конспект заняття №9

Тема: “Вчимо наш ротик говорити правильно”

Мета: – розвивати пантомімічні навички і творчу уяву;– вчити дітей інтонаційно і виразно промовляти задані фрази;– розвивати фантазію і уяву.
Хід заняття:
Керівник: –Щоб наш ротик працював,Звуки гарно промовляв,Чистомовки будем вчити,Щоб швидко й чітко говорити.– Хитра Мотря мила мокру моркву. (О. Рута)– Наварили смакоти – будем їсти я і ти. А со-рр-оки і во-рр-они будуть їсти мака-рр-они! (Б. Чепурко)– Тупу-тупу тупенята!Малесенькі ноженята!Тупу-тупу, ніжки,Від столу до ліжка!Тупу-тупу-тупусіДо милої бабусі,Тупу-тупу-тупачка,Дасть бабуся молочка! (К. Перелісна)

Працювати над музично-театралізованою грою „Білосніжка і семеро гномів” з використанням музики, танцювальних імпровізацій тощо.

Пантоміма “Мухи.”Дітям пропонується уважно послухати вірш, потім керівник читає, а діти не кажучи ні слова, “показують” вірш мімікою та жестами.

На столі у вісім парТанцювали мухиДзвінко музика звучитьГарно цокотухамВеселяться від душіТа одна, як закричить:“Ой паук” – і мухи всізнепритомніли умить. Ах!
Розучити з музичним супроводом, як пісню.Працювати над ролями Мажора, Мінора, Скрипічного та Басового ключів з музично-театралізованого дійства.

Конспект заняття №10

Тема: “Вчимо наш ротик говорити правильно”.

Мета: – спонукати дітей до інсценування знайомих творів;– розвивати інтонаційну виразність мови;– розвивати пантомімічні здібності.
Хід заняття.
Керівник: – Давайте з вами пригадаємо пантомімічну вправу “Мухи”.(Спочатку діти виконують вправу під спів дорослого, а по­тім співаючи разом з ним)– Як ви думаєте, діти, навіщо нам потрібен телефон?
Діти відповідають.

Вправа “Телефонна розмова.”

Керівник: – Уявіть собі, що корівка вирішила подзвонити своїй по­друзі і розповісти про те, як вона вчора ввечері ходила на гостину до родичів.
(Діти діляться на пари, уточнюється настрій корів, в руки береться уявний або іграшковий телефон. Пари грають по черзі. Уточнення – корови тільки мукають.)

Вправа “Скажи про осінь по різному.”

Керівник: – А зараз ми пригадаємо, як по-різному можна сказати про чудову пору року – осінь. А допоможуть нам в цьому наші “сонечка” (піктограми). Кожен обере собі сонечко і скаже про те, що настала осінь з інтонацією свого сонечка.Фрази:– Ура! Настала осінь!– Це ж треба! Знову осінь!– Осінь – це так сумно.– Осінь. Ось чому так спати хочеться.– Це ж треба, справді осінь.– Осінь настала! Як гарно навкруги!– Осінь настала, а за нею зима. Не хочу-у-у!– А тепер давайте заспіваємо знайомі вам пісні про осінь “Осінній дощик” слова і музика Ади Грицай та “Осіння пі­сня” слова і музика Н. Рибальської. Пісню про дощик ми спробуємо заспівати дуже весело і радісно, а пісню про осінь – сумно.
Діти співають.Використаний матеріал: піктограми (“Сонечка”), іграшкові телефони.

Конспект заняття № 11