Смекни!
smekni.com

Удосконалення естетичного виховання засобам залучення старших дошкільників до музично-театралізованої (стр. 11 из 16)

Тема: ” Подорож у зоопарк”.

Мета: - розвивати фантазію і уяву в театралізованій грі;- закріплювати знання дітей дошкільників про оточуючий світ;- формувати комунікативні якості дітей і прищеплювати елемента­рні етичні норми поведінки;- розвивати психофізичні здібності дітей (міміку, жести).
Хід заняття:
Керівник: – Діти, ви любите подорожувати? Сьогодні я вам пропоную незви­чайну подорож у зоопарк. Поїдемо ми на автобусі, який ми з вами зараз самі збудуємо.
Вправа: ”Автобус”.
Використовуються стільчики, великий конструктор, подушки. Ді­тям пропонується зайняти місця в автобусі. Кількість місць пови­нна бути меншою від кількості дітей. Виникає проблема: хто сяде, а хто повинен стояти?
Керівник: – Безперечно, хлопчики завжди повинні поступатися місцем дівчат­кам.
Під музичний супровід „автобус” вирушає в дорогу, діти імітують рух автобусу.
Керівник: – За вікном високо поверхові будинки, зелені парки, золотаві ку­поли церков, приміщення театрів, магазинів. Ось наш автобус галь­мує, ми приїхали в зоопарк.
На столі заздалегідь заготовлені іграшки (або ілюстрації на флане­леграфі). Керівник читає вірш Кліма Чурюмова „Зоопарк”.
Мартин бешкетливий бананом ласує,А нижче на гілці Папуга сумує.Пантера у клітці сидить і сміється,Побачив щось Лев і не ворухнеться.Рятунок в басейні знаходить Тюлень, А поруч страждає від спеки Олень.Дивись, Ведмежа й Тигреня разом грають,А Пава і Лебідь у парку гуляють.В воді за парканом лежить КрокодилІ згадує Африку й рідний свій Ніл.Годують птахів тут і звірів відмінно,Тому в зоопарку всі добрі тварини.
Після читання і перегляду керівник пропонує дітям обрати ролі і ще раз програти цей вірш.
Вправа „Ми веселі тваринки”.
Керівник: – Які ще тварини живуть в зоопарку? Я заплющу очі, а ви „перетво­ритесь” в будь-яку тварину, а я спробую вгадати.
Керівник заплющує очі.
– Один, два, три, чотири, п¢ять,Спробую я відгадать.
Мімікою, пластикою діти зображують обрану тварину. Керівник заохочує, допомагає, уточнює характерні рухи тварин.Гра по бажанню дітей проводиться декілька раз, міняються обрані персонажі. Керівник добирає характерну музику.
Керівник: – Раз, два, три, чотири, п¢ять,Вже не бачимо звірят!Діти бігають юрбоюСтали всі самі собою!Наш автобус вирушає—Він додому поспішає!
Діти сідають на стільчики. Під музичний супровід „поверта­ються” додому.Прочитати укр. нар . казку “Рукавичка” з муз. супроводом.

Конспект заняття № 12

Тема: “Подорож у зоопарк”

Мета: – вчити дітей емоційно відтворювати вітальні інтонації, збагачу­вати мовленнєвий запас дітей;– вчити дітей промовляти фрази з різною силою голосу;– розвивати імітаційні навички;– спонукати до активної участі в театралізованій грі.
Хід заняття:
Керівник: П – Погляньте, що я вам сьогодні принесла! Це чарівна корзина. А що ж в ній?
Вправа „Вітаємось як...”
Керівник збирає дітей навколо корзини і пропонує обрати будь-яку іграшку: собаку, левеня, їжака, кошеня... і голосом своєї іграшки привітатись з усіма, допомагаючи кожній дитині підібрати по­трібні слова, інтонацію і виразність для характеристики обраного персонажу.
Керівник: – Хто в тебе в руках?–Яким голосом він говорить?–Як він буде вітатись?–Давай разом привітаємось.
Керівник залучає всіх дітей в мовленнєву гру, яка переходить в гру з імітацією рухів під музику „Хто як ходить”.
Діти імітують рухи обраних ними тварин .Приблизні питання, що задаються дітям:
Керівник: –Хто ти? (Ведмідь). Як ходить ведмідь? (Перевальцем). Як реве ве­дмідь?–Любі тварини, підходьте, я пригощу вас кашею.
Вправа „Каша”.
Керівник ставить уявну миску, а діти зображуючи звірів, „їдять”кашу.(Імітування жувальних рухів).
Керівник: –Поїли кашу, вона вам сподобалась?А тепер потрібно вмитися. (Діти імітують ці рухи).
–Скажіть, якою була каша? (Довільні відповіді дітей).
Чистомовка про кашу.
Ша—ша—ша—ша (2)Дуже добра наша каша.
Діти промовляють слова повільно і по-можливості чітко, з різною силою голосу (тихо—голосніше—голосно). Бажано чистомовку промовляти з кожною дитиною окремо і з усіма дітьми разом.Ознайомити дітей з текстом музично-театралізованої гри „Аліса в країні казок”. Бесіда про зміст та характери героїв.
Вправа „Давайте погріємось”.
Керівник: –Тепер ми вирушаємо в ліс на прогулянку. Сонечко ще гріє, погрі­ємо носики (діти піднімають лице вгору і погладжують носика), погріємо щічки (діти погладжують щічки),погріємо лобика (по­гладжують лоб), погріємо шийку (діти погладжують шию).
–Але зненацька з¢явились комарі! (Діти відмахуються від уявних комарів)
– Комарі порозліталися. Нікого не покусали? А тепер вже час додому!Повторне читання казки “Рукавичка”, розподіл ролей для подаль­шої інсценізації лялькового театру.

Конспект заняття №13

Тема: “В гостях у дідуся-Лісовичка”

Мета: – розвивати логіку та мислення;– формувати знання про етичні норми;– розвивати інтонаційну виразність мови;– вчити дітей відчувати, розуміти і співставляти характер му­зики з образами тварин;– розвивати пантомімічні та імітаційні навички;– спонукати дітей до активної участі в театралізованих іграх.
Хід заняття:
В гості до дітей прийшов Дідусь – Лісовичок (вихователь).
Лісовичок: – Добрі слова я не лінуюсь повторювати цілий день.Тільки вийду я із дому, кажу знайомим: „Добрий день”.Я вітаю вас, діти, добрий день.А які добрі слова знаєте ви? (Відповіді дітей)
– Молодці! Я Дідусь – Лісовичок, прийшов до вас із лісу і приніс у мішку лісову загадку (дістає листівку і читає)Весною веселить, влітку холодить, восени вмирає, весною оживає. (Ліс).Діти, а для кого ліс – це дім? (Відповіді дітей).Дідусь – Лісовичок закликає дітей підійти до нього і пропонує про­мовити фразу „Наша Оля в лісі зустрілася із лисом” з різними інто­націями: захоплено, злякано, обережно (пошепки), щоб не злякати, стверджено, із запитом.
Гра „Чарівне перетворення”.
– Діти, в моєму мішку є чарівна паличка. Варто мені нею змахнути, і ви перетворитесь в моїх друзів – лісових мешканців, а я буду вгаду­вати. 1, 2, 3, 4, 5-зараз спробую вгадать.
Керівник заздалегідь добирає музику для кожної тварини і дає ді­тям де – який час прослухати її, щобрухи тварини відповідали ха­рактеру музики. Керівник допомагає дітям запитаннями.Під музику діти імітують рухи тварин. Дідусь – Лісовичок заохочує дітей і відгадує.
Лісовичок: – У нашому лісі є чудовий оркестр.Хтось грає на баяні,Зайчик наш – на барабані.А ведмедик на трубіГрати поспіша тобі.Якщо будеш допомагати –Почнемо всі разом грати.
Гра „Уявіть собі”.
Уявіть собі, що у вас в руках музичні інструменти. Ви – оркестр, а я – диригент. Я змахну паличкою, і оркестр „заграє”.
Вмикається народна інструментальна музика, діти імітують гру на музичних
Інструментах .
Лісовичок: Час настав мені прощатись і всього найкращого вам побажати.Ніколи не забувайте про чарівні слова. До побачення.
Читання казки “Рукавичка” в ролях, робота над характерами.

Конспект заняття № 14

Тема: “Світ навколо тебе”.

Мета: - розвивати фантазію, образне мислення, акторські здібності (вміння діяти в запропонованих обставинах), інтонаційну ви­разність і пластику;- формувати активну позицію (бажання брати на себе ролі).
Хід заняття:
Керівник: – Учись любити все навколо себе:Траву і квіти, кущик, деревце.Жучка і пташку, і блакитне небо,І синьооке чисте джерельце.Усе прийшло на білий світ, щоб жити,Щоб дарувати радість і красу.Учися дивуватись і любитиЧистеньку, мов перлин очка росу.Поглянь на світ – це дивовижна казка!А квіти – це, мабуть, душа землі.У кожній з них струмить любов і ласка,Вони, неначе діточки малі.Яка земля! Чарівна, пречудова!Вона нам мати. Ми – її дитя!Летить на землю весняна обнова,Бурлить, вирує на землі життя! (Надія Красоткіна).
– Діти, про що розповідає вірш, який я вам прочитала? ( відповіді дітей).А що таке природа? ( трава, квіти, тварини, небо, ліс...)– Уявіть собі, що ви маленьке зернятко будь – якої рослини.( Діти довільно розходяться по залу. Керівник змахує рукою (сіє зе­рна), діти присідають і стискаються в „зернинку”.
Вправа „Зернятко”.
Вправа проводиться під музичний супровід. (За вибором музичного керівника).
Керівник: – Лежать зернятка в землі, їм тепло, зручно. Пройшов дощик, при­гріло сонечко. Насіння почало набрякати, оболонки зерняток лус­нули і з¢явились перші пагінці. Вони пробили землю і потягнулися до сонечка. (Діти по – малу встають, погойдуючись, витягуючи руки вгору).
На стебелинках з¢явилися перші листочки. І ось загойдалися молоді деревця, квіти, травичка...Що ж виросло в нашому лісі? (Керівник запитує кожну дитину, якою рослиною вона була).
Вправа повторюється 2 – 3 рази.Робота над музично-театралізованою грою „Аліса в країні казок”
Міні – сценка „Тетянка і м¢ячик”.
Тетянка сердиться на м¢яч:- Знову ти пустився вскач!Знову вирвався із рук,Ну хіба ж ти добрий друг?Дує щічки круглий м¢яч:Сам образився, хоч плач:Буду я з тобою дружитиТи ж навчись мене ловити!
Діти діляться на пари і розігрують сценку по ролям. Кожній парі можуть дати завдання, наприклад, Тетянка промовляє слова дуже сердито або з жалем, а м¢ячик з образою чи сердиться.Діти з муз. керівником стають в коло.- Ось м¢яч. Подивіться, „я тримаю його в руках”.(Муз. керівник „ передає м¢яч” дитині, що стоїть поруч).– Тримай м¢яч, не упусти. Розкажи, який він? (Великий, круг­лий, м¢який).Передавай його далі.– Ой, наш м¢ячик раптом перетворився в повітряну кульку. Яка кулька в твоїх руках? Кулька прагне полетіти в небо, тримай міцніше за ниточку. Передавай її далі.Уявні предмети передаються по колу, перетворившись в тарілку з гарячим супом, їжака, сніжку, маленьке кошеня, жменьку піску, жменьку води, тощо. Гра продовжується до тих пір, доки дітям цікаво. Правила гри можна змінювати. Запропонувати дітям са­мостійно називати перетворені предмети.
Гра „Уявіть собі”.
Керівник: – Сонце потрібно всім! Квітам, метеликам, мурахам, жабенятам. А кому ще потрібне сонечко? (Діти перераховують)Зараз ви вигада­єте, в кого ви перетворились і під музику зобразите того чи те, що загадали, а я спробую відгадати.Вмикається музика, діти імітують рухи загаданого персонажу. Це можуть бути квіти, комахи, тварини, птахи, тощо. Муз. керівник вгадує, уточнює.– Сонечко заховалось за хмарку і пішов дощик. Скоріше під па­расольку. Парасолька схожа на великий гриб. А де ж ростуть гриби? (в лісі) тож давайте перенесемося до лісу і пригада­ємо, що ж відбувалося з казковими героями в лісі, коли вони знайшли рукавичку.Спробувати інсценізувати казку “Рукавичка” від початку до кінця.

Конспект заняття № 15