Смекни!
smekni.com

Удосконалення естетичного виховання засобам залучення старших дошкільників до музично-театралізованої (стр. 12 из 16)

Тема: “Граючись навчаємось”.

Мета: – створювати позитивний емоційний настрій;– розвивати логіку, творчі здібності;– виховувати доброзичливе відношення до оточуючих;– розвивати імітаційні навички;– вчити дітей поєднувати рухи і мову.
Хід заняття:
Керівник: – Діти, а що ви робите, коли вам весело? (Відповіді дітей).Гра „Продовжи фразу і покажи”.– Якщо холодно на вулиці, що ви одягнете? (Шубу, шапку, ру­кавички...)– Якщо вам подарують маленьке кошеня, що ви зробите? (По­гладимо, приласкаємо).– Якщо ви залишились в лісі один, що ви будете робити?(Го­лосно кричати: „Ау!”)– Якщо мама відпочиває, як ви будете поводитись? (Ходити навшпиньках, не шуміти).– Якщо плаче ваш друг, що робити?(Втішити, погладити, за­глянути в очі...)– Якщо вам на очі трапились сірники?(Відповіді дітей, які ви­хователь узагальнює висновком: сірники дітям не ігра­шки).

Розминка для пальців.Вихідне положення рук – зжаті в кулаки. Керівник пропонує ді­тям повторювати за нею рухи.До великого пальчика на гостинудіти виставляють вгору Великі пальці і з’єднують Їх між собою.Приходили пальчики у хатину діти почергово виставля- ють пальці і ті, що нази- ваються з’єднуються між собою.Вказівний і середній, Безіменний і останній. А мізинчик – малюк мізинчики стукаютьЗобразив веселий стук. Один об одного.Наші пальчики друзями стали пальці переплітаютьсяОдин одного обійняли. І міцно зжимаються.

Керівник: – Щоб гарно розмовляти, потрібно чітко вимовляти. Давайте зараз трішки пограємось з нашими язичками.Артикуляційні вправи.“Конячка” – присмоктати язик до піднебіння і клацнути.Ритмічне виконання під вірш:Цок-цок-цок, біжать конячки,Дуже весело біжать.Як малечу покатають,Будемо їх годувать.“Гойдалка” – напруженим язиком тягнутися то до носа, то до піднебіння.Ми на гойдалці гойдались.Вгору – вниз, вгору – вниз.Дуже жваво ми гойдались,Покатались, зупинись!“Смачне варення” – облизати верхню губу і заховати язик в рот.Ах, яке смачне варення,Забруднились губи всі.Язичком ми поведем,І варення підберем.“Дудочка” – Діти співають:Ду-ду, ду-ду, дудочка,Ду-ду, ду-ду, ду.Ось заграла дудочка,Ту-ру, ту-ру, ру.А зараз лягайте на ковдру, і будемо вчитися розслаблятися. От як ми відпочиваєм,Сном чарівним засинаєм,Уповільнюються рухи,І нема більше напруги.І приємно стало зразу,Як розслабили ми м’язи.(Грає спокійна музика, керівник говорить тихо, з довгими паузами).Відпочили, діти, а тепер вставайте – і пішли чітким рівним кроком по залу.Ми говоримо сміливо,Вірно, чітко і красиво.Ми не поспішаємо, слова ми не ковтаємо.Руки вгору – вдих, вниз – видих. Заняття закінчено. До поба­чення.

Конспект заняття № 16

Тема: “Подорож до Антарктиди”.

Мета: – вчити дітей поєднувати рухи і мову;– розвивати фантазію, спонукати дітей до імпровізації;– закріплювати знання дітей про Антарктиду;– розширювати голосовий діапазон дітей при читанні ві­рша.Хід заняття:
Керівник пропонує дітям вирушити у морську подорож на кораблі.

Театр рук „Кораблик”По морю пароплав пливе,З труби у нього дим іде.(Обидві долоні поставлено на ребро, мізинчики прижаті (як ко­шик), а ве­ликі пальці підняті вгору. Діти разом з вихователем читають вірш низь­ким голосом (як гуде труба) і погойдуються праворуч – ліворуч).

Керівник: – Довго плив наш корабель і приплив в Антарктиду. Тут на білих слизьких льодинах ходять парами пінгвіни.

Гра з рухами „Пінгвіни на льоду”– Лід та лід, лід та лід, а по льоду пінгвін крокує.Діти йдуть на внутрішній стороні стопи, перевалюючись з ноги на ногу, поплескуючи себе долоньками по боках.Гра повторюється три рази.

Самомасаж.– Пінгвіни піднімають голови до сонечка, адже сонечко так рі­дко з’являється в Антарктиді, потім підставляють сонечку щі­чки, погладжують щічкою праве плече, ліве. Пінгвіни люблять погладити собі животика, поплескати крильцями по боках, по ніжках.

Гра з рухами „Море хвилюється”– Пінгвіни дуже люблять гру.Море хвилюється раз,Море хвилюється два,Море хвилюється три,Морська фігура, на місці замри.Гра проводиться декілька раз під музичний супровід. Заздалегідь необхідно уточнити з дітьми, що росте, плаває, живе в морі: медузи, корали, риби, кити, кораблі, пінгвіни, тощо...

Вправа на прояв основних емоцій „Сніжинка”– На язик ловив сніжинку, наче вітер, довго я на неї дув,Із сніжинкою смішинку я, напевно, проковтнув:Без веселощів не можу ні хвилинки,Дуже я люблю ловить сніжинки.Виразні рухи: Дитина розглядає на руці уявну сніжинку, відки­дає голову назад, ловить язиком „сніжинку”, весело сміється.Міміка: При підняті брови, посмішка на обличчі.Повторити таночок пінгвінів, який діти танцювали на новоріч­ному святі.Ознайомити дітей з сценарієм муз-театралізованого дійства “Березневі пригоди Червоного Капелюшка”.


Конспект заняття № 17

Тема: “Зимові розваги”.

Мета: – уточнювати і закріплювати правильну умову звуків У, Х, Р, Ш, С, вимовляти їх протягуючи та з різною силою голосу;– вчити дітей довгому та переривчастому видиху;– розвивати фантазію;– розвивати пам’ять фізичних дій.
Хід заняття:
Керівник: Діти сідають півколом на килимі.– Діти, яка зараз пора року? Які звуки ви можете почути взимку на вулиці, в лісі, в дворі? (Відповіді дітей).– Як завиває заметіль? – У – у – у – у! (З різною силою голосу).– І летять сніжинки в різні боки (Діти, імітуючи політ сніжинок, розбігаються по залу під грамзапис).– Як морозним днем рипить сніг під ногами? – хр – хр – хр – хр (.Діти йдуть по залу. Уявляючи, що вони йдуть морозяним ран­ком по снігу).– Як двірник змітає сніг з порогу? –Ш – ш – ш – ш! Беріть „мі­тлу”, зметемо сніг з доріжок.– Який звук утворюють лижі, що сковзають по сніжку? С – с – с – с!(Діти імітують ходьбу на лижах).– Послухайте! Які звуки ви можете почути за вікном?(Діти при­тишено слухають, а потім намагаються відтворити ті звуки, які вони почули.)

Дихальні вправи.Керівник пропонує дітям встати, поставити долоньку горизонта­льно перед підборіддям.– Уявіть собі, що до вас на рукавичку впала сніжинка. Яка вона? Спробуйте її здмухнути:1. Вдих носом і короткий сильний видих (5 – 6 разів);2. Вдих носом і повільний видих через стулені губи(5 – 6 ра­зів);Тепер вам на рукавичку впало де – кілька сніжинок.1. Вдих носом і повільний переривчастий видих (5 – 6 разів).

Гра „Сніжки”.Керівник підкликає до себе дітей.- Уявіть собі, що ви перетворились в маленьких сніжинок, а я ві­тер.Керівник робить вдих і дмухає на дітей. Вмикається грамзапис („Пори року” П. І. Чайковського).- Розлетілися сніжинки, кружляють у повітрі, ніби танцюють. Спочатку спокійно, плавно і повільно лягають на землю. Але здійнявся вітер, закружляла хурделиця і намела цілу кучугуру снігу.(Діти збираються в щільну групу.)

Гра на пам’ять фізичних дій.– Як багато снігу! Зліпимо з нього велику кулю.(Діти насліду­ючи дорослого, „ліплять сніжку”, котять її по уяв­ному снігу і поступово у кожної дитини виходить „сніжна куля”, з них муз керівник пропонує зліпити снігову бабу.– Снігова баба готова! А тепер пограємось в сні­жки.(Вмикається весела, рухлива мелодія. Діти ліплять уявні сніжки і „кидають їх” в різні боки.)


Конспект заняття № 18