Смекни!
smekni.com

Проблеми мотивації студентів в процесі їх навчання у ВУЗі (стр. 2 из 2)

С.Л.Рубінштейн розглядає ситуаційні мотиви, які визначаються не стільки внутрішньою логікою людини, скільки збігом зовнішніх обставин, взаємодіють з власне інтелектуальними, пізнавальними мотивами. Ситуаційні мотиви в більшій мірі піддаються конкретному експериментальному аналізу, ніж дослідження внутрішньої мотивації, пов'язані з особливостями і тенденціями особистості, які часто не усвідомлюються самим суб'єктом.

Виділяються також і класи результативних мотивів, які не забезпечують формування діючої структури цілей діяльності, тому що позначка виражається часто в невизначеній формі і характеризується нестійкістю, і класи утилітарних мотивів, що забезпечують конкретні споживи у вигляді життєво необхідної атрибутики.

Як відзначає А.Н.Леонтьєв , у самому загальному змісті, одні мотиви, спонукуючи діяльність, додають їй особистісного змісту, будучи смислоутворюючими. Інші мотиви виконують роль додаткових спонукаючих факторів, будучи мотивами-стимулами. Головним їх розмежувальним критерієм є ті, що смислоутворюючі мотиви викликані внутрішнім спонуканням, а стимули - зовнішнім.

Для вивчення мотивів різних видів діяльності необхідно проникнення в їх ієрархію, внутрішню структуру мотиваційної сфери, що є дуже складною процедурою в зв'язку з відсутністю достатньої кількості достовірних методик дослідження. У певній мірі вивчення мотивів-стимулів є більш перспективним, оскільки, аналізуючи динаміку діяльності і типові реакції людини на визначених етапах і за певних розумів та життєвих ситуацій, можна прогнозувати і їх ефективність у різних видах діяльності.Стимул виконує роль додаткового фактора, який спонукує, визначає діяльнісні акти особистості, є спонукальною силою, що рухає джерелом дії. Проте, з загальної логіки викладу дозволимо собі класифікувати мотиви за декількома принципами, відзначеними у вище викладених концепціях:

ЗАГАЛЬНА КЛАСИФІКАЦІЯ МОТИВІВ:

Мотиви обумовлювання діяльності (усвідомлені, реально діючі);

Мотиви години (далекі , близькі);

Мотиви фактові включеності в саму діяльність (соціальні мотиви, мотиви діяльності );

Мотиви соціальної значимості (вузькоособистісні, соціальні);

Мотиви смислоутворюючі і мотиви стимули.

КЛАСИФІКАЦІЯ МОТИВІВ ЗА ВИДАМИ ДІЯЛЬНОСТІ:

пізнавальною, інтелектуальною, інтуїтивно-творчою, соціальною тощо)

вікові,

когнітивні,

зовнішні, внутрішні, афективні,

соціальні,

індивідуальні,

пізнавальні,

інтелектуальні

КЛАСИФІКАЦІЯ МОТИВІВ В УМОВАХ ТЕОРІЇ ПОВЕДІНКИ:

1. Мотиви наміру і дії

мимовільні мотиви,

свідомо прийняті наміри,

дії за безпосереднім спонуканням,

дії за прийнятим наміром,

результативні,

утилітарні,

2.Мотиви орієнтаціі на досягнення

прагнення до успіху (змагання, престижеві, кар'єри);

прагнення до підвищення рівня власних можливостей;

прагнення до самовираження і самоактуалізації.

3. Мотиви самоствердження і самоактуалізації(якісного зросту)

суспільного схвалення;

несхвалення, соціальної оцінки колективу;

уникнення невдач.

Проблема полягає не тільки в тому, щоб розглянути, як складаються мотиви в мотиваційній структурі, алі й у тому, як сформувати спонукаючу дію, вивчаючи суб'єктивні стандартні оцінки людини, розгалужену систему дій-вчинків, перетворювати мотиви на стійкі стимули, аналізуючи інтеграцію спонукань, їх диференціацію в залежності від виді діяльності, особистісних диспозицій, контекстові ситуації, їх значення і змістовної сторони.


ЛІТЕРАТУРА

1.Аркас Микола. Історія України – Русі. - К.: Вища шк., 2008.- 456 с.

2.Гессен С.И. Основи педагогіки: Введення в прикладну філософію: Навчальний посібник для вузів.-М.: Школа – Пресс, 2008. -448с.

3.Закон України <<Про внесення змін і доповнень до Законові Української РСР ”Про освіту”>>//Законі України / Верховна Рада України, Інститут законодавства. - К.,1997.-Т.10.-С.168-192.

4.Збірник законодавчих та нормативних актів про освіту. –ДО.: В освіти України, 1994.-Вип.1.-336 с.

5.Сучасні системи вищої освіти: порівняння для України / В.Зубко; Нац. Ун-т Києво-Могилянська академія. К.: КМ Academia, 2009.-290 с.