Смекни!
smekni.com

Мотивація стимулювання і активізація навчання (стр. 4 из 6)

Початком і необхідною умовою процесу засвоєння навчальної інформації є увага. Само це психічне явище забезпечує вибір з оточуючого середовища особистісно значущих сигналів і відкидає з сфери психічного аналізу все неактуальне в даний момент. Враховуючи те, що навчальна інформація, яка надається в навчальному процесі, як правило, складна і велика за обсягом, навіть усвідомлення її значущості і необхідності у майбутньому не може забезпечити тривалу константність її сприйняття і опрацювання психікою. Будь-які сильніші і актуальніші подразники відволікають увагу учня. В зв’язку з цим первісним завданням будь-якого вчителя є забезпечення уважності учня, яке побудоване на усвідомленні особливостей цього психічного явища Рекомендуються такі прийоми привертання уваги:

- забезпечувати різноманітність, насиченість інформації, що надається;

- постійно чергувати і дозувати інформацію, забезпечуючи її послідовне опрацювання учнями (великий обсяг – розпорошення уваги);

- запобігати монотонності, стандартності, стереотипності операцій, що виконуються (і рухових, і інтелектуальних).

- при одноманітній роботі - попереджати стомлення від монотонії: періодично на короткий час переключати роботу аналізаторів (слухової інформації на зорову), змінювати темп роботи, використовувати гумор для зняття втоми;

- при усних повідомленнях забезпечувати інтенсивність сигналу:

- фактори “новизни”, “неочікуваності” (ефектна розповідь, виклад якого-небудь парадоксального випадку або суперечливого ствердження);

- інтонаційне виділення найсуттєвіших аспектів повідомлення (голосність, паузи, темп промови, повторення).

- гучні звуки (голосне звертання до аудиторії, стук ручкою по парті з наступним проханням уваги, хлопок у долоні, голосне зачинення двері та інше – чим більше гомін в аудиторії – тим голосніше повинен бути звук);

- пересування по аудиторії (не занадто);

- актуалізуючі слова («Послухайте!», «Це цікаво!», «Запишіть, будь ласка!»).

Первісним комплексним психічним процесом, який зустрічає навчальну інформацію, до якої була привернута увага, є сприйняття.

Сприйняття – це психічний процес цілісного відображення предметів і явищ об’єктивного світу при їх безпосередньому впливі на органи відчуття. Це результат поєднання окремих почуттів. Воно припускає виділення з комплексу окремих відчуттів основних і найбільш суттєвих, з одночасним відвертанням від несуттєвих. Хоч відчуття також пов’язане з певним психофізичним станом людини, сприйняття – більш суб’єктивне. Воно залежить від попереднього досвіду людини. Існують декілька закономірностей сприйняття, про які корисно пам’ятати:

1) людина завжди сприймає більше, ніж усвідомлює, або, якщо людина чогось не усвідомлює, то це не значить, що вона це не сприймає.

2) людина скоріше сприйме знайомі об’єкти;

3) людина сприймає оточуючі її знайомі об’єкти як незмінні;

4) людина часто сприймає те, що очікує сприйняти;

5) при сприйнятті доповнюється нестача певних почуттів;

6) сприйняття завжди прагне виділити знайоме в незнайомому;

7) сприйняття може бути помилковим (ілюзорним);

8) сприйняття залежить від уважності людини.

Існують і певні принципидосягання ефективного сприйняття якоїсь інформації:

1. Активність. Вона забезпечує різноманіття відчуттів, які надходять до нервової системи людини, а отже й повноцінність сприйняття. Крім того, практична діяльність служить засобом зворотного зв’язку з об’єктом сприйняття, перевірки правильності образів, що сформувалися.

2. Оптимальний обсяг інформації, яка надходить до мозку з зовнішнього і внутрішнього середовища. Недостатня кількість інформації з зовнішнього середовища може викликати явище “сенсорного голодування”, а надто велика – перенавантаженість нервової системи.

3. Використання максимальної кількості інформаційних каналів. В реальному житті людина відчуває інформаційне навантаження майже на всі сенсорні канали, що формує комплексний, багатоканальний засіб сприймання. А, наприклад, в навчанні, слуховий канал використовується частіше, ніж зоровий. Разом з цим, відомо, що зоровий аналізатор має в декілька разів більшу, ніж у слухового, пропускну здатність, а зорові уявлення дуже стійкі.

4. Організація процесу сприйняття. Формування цілісного образу об’єкта сприйняття – процес складний. Досвід свідчить про те, що на початку сприймання корисно організувати дрібне, всебічне і послідовне обстеження об’єкта (його виявлення). Надалі процес сприймання повинен доповнюватись підключенням механізмів мислення і пам’яті, коли серед великої кількості зовнішніх ознак об’єкта починають виділятись знайомі властивості (узнавання), відбувається узагальнення первісних ознак і встановлюється приналежність даного об’єкта до певного типу об’єктів (ідентифікація).

До прийомів активізації сприйняття відносять:

- Пред’явлення різноманітних засобів прямої наочності:

- натуральних – реальні предмети і явища;

- модельованих – штучні копії реальних об’єктів – макети, моделі ті інш.;

- зображених, які в свою чергу поділяються на: образні – показують предмети і явища в реальному виді (кінофрагменти, телебачення, фотографії, картини, малюнки); умовно-схематичні – передають головне, основне в предметі чи явищі, при відомій логічній обробці і використанні умовних графічних знаків і символіки (діаграми, графіки, таблиці, схеми, формули, математичні моделі економічних процесів, географічні карти та інше).

- Помірне і доречне застосування засобів наочності (у разі втоми слухового сприйняття, для його полегшення, для реалізації цілей навчання, а не відволікання від них).

- Використання всього спектру відчуттів (зорових, слухових, кінестетичних, нюхових, смакових, тактильних) або окремих їх комбінацій.

- Врахування при розробці засобів наочності розміру аудиторії за рахунок їх: яскравості; контрастності; оптимальних розмірів об’єкта в цілому і окремих його елементів.

- Висока якість виконання модельованих і зображених засобів наочності.

- Динамічність засобів, що використовуються (наприклад, зображення схеми на дошці дозволяє прослідкувати за етапами її утворення і логікою викладача).

- Вдале словесне супроводження засобів наочності (незаважання спостереженню).

- Наведення прикладів, яскравих фактів (розмовний тон, життєвість ситуацій).

- Використання епітетів, звичайних порівнянь і аналогій.

- Ілюстрація положень науки подіями сучасності, з використанням прикладів з техніки, літератури, історії, повсякденного життя.

- Словесний опис ситуації, пейзажу, людини, картини та інш.

- Екскурс в історію науки, терміну.

- Розумові експерименти на основі уявлених ситуацій.

Сьогодні в концепції навчання відбуваються певні зміни стосовно значущості пам’яті в процесі навчання. Якщо раніш якість навчання вимірялася обсягом і міцністю набутих учнями за роки навчання знань про об’єкти і явища навколишнього середовища, то сьогодні першочергове значення в формуванні пізнавальних здібностей займає розвиток мислення учня, а в структурі знань – формування досвіду його творчої діяльності і емоційно-ціннісного ставлення. Разом з цим, запам’ятовування навчальної інформації все ж має велике значення для учнів. Збереження уважності до навчального матеріалу, а також ефективність його сприйняття залежить від минулого досвіду індивіда, встановлення зв’язків поміж актуальною інформацією та інформацією, що зберігається у його пам’яті. Крім того, саме пам’ять забезпечує дотримання найбільш загальних правил при виконанні завдань, що виконуються, їх послідовності. Тобто в завдання вчителя входить організація ефективного запам’ятовування учнем навчального матеріалу, яке також повинне підпорядковуватись психічним механізмам протікання цього процесу.

При реалізації процесу запам’ятовування, збереження і відтворення інформації корисно пам’ятати наступні закономірності:

- трансформація зорових образів при збереженні їх у пам’яті: спрощення (зникнення деталей), перебільшення окремих деталей, перетворення фігури у більш симетричну (одноманітну).

- найкраще запам’ятовування і відтворення образів незвичних, неочікуваних, а також близько пов’язаних з інтересами того, хто запам’ятовує.

- менша точність відтворення образної пам’яті і довільність керування нею на відміну від символічної, але даний вид пам’яті допомагає у функціонуванні інших її форм (наприклад, пригадуванню інформації з конспекту часто допомагає уявлення цього конспекту, потрібної сторінки, розташування тексту на ній та інше) – доповнення словесної образною.

- Характерними особливостями словесно-логічної пам’яті є більша довільність запам’ятовування і точність відтворення навчального матеріалу. Однак і при словесному збереженні інформації можуть спостерігатись її викривлення. Краще запам’ятовується початок і кінець повідомлення. Найбільш цікаві відомості у подальшому переказі переноситься на початок. Обсяг тексту, що переказується, – скорочується, в ньому зберігається тільки головне і цікаве для людини.

- Емоційна пам'ять забезпечує запам'ятовування і пригадування почуттів при повторному впливові тієї ситуації, в якій відповідна емоційна реакція виникла вперше. Особливості цієї пам’яті – в швидкості формування слідів, особливої їх міцності і мимовільності відтворення. Глибокі, емоційно забарвлені враження людина зберігає найтриваліше. Поряд із збереженням почуттєвого стану, який супроводжує певну інформацію, емоційна пам’ять забезпечує швидке і міцне запам’ятовування і самої інформації, але не гарантує її точність. Тому сильні, яскраві враження в нормальних обставинах сприяють запам’ятовуванню. Глибоке ж потрясіння, яке може викликати загроза покарання у випадку невдач, здатне значно послабити або навіть повністю знищити те, що запам’ятовувалося.