Смекни!
smekni.com

Дидактична розробка теми Домашнє господарство як ланка економіки. Домашнє господарство у су (стр. 3 из 6)

Рівень засвоєння Елементи бази знань засоби контролю
Початковий-понятійний (низький) Знати основні терміни та поняття: «домашнє господарство», «Сім’я», «Чинники добробуту сім’ї», «Сімейний бюджет», «Доходи», «Видатки», «Пенсії», «Стипендії», «Соціальна допомога», «Податки», «Виручка від реалізації». Виявляти характерні риси та ознаки домогосподарств Опитування, тести 1 та ІІ рівня, бесіди, які будуть передбачати володіння даними термінами
Репродуктивний (середній) Вміти визначити роль та місце домогосподарств у формуванні економічних суб’єктів. Знати як оцінити роль домогосподарств в економічному житті країни, та аргументувати свою думку. Вміти дати визначення економічних функцій домогосподарств. Уміти визначати, які чинники впливають на добробут сім’ї Опитування, тестування, самостійна робота. тести 1 та ІІ рівня поточного та підсумкового контролю
Алгоритмічно-дійовий (достатній) Уміти застосувати знання з даної теми «мистецтво витрачати гроші» Знати як розрахувати бюджет сім’ї. Вміти довести графічно: як сімейні доходи можуть впливати на попит та пропозицію на ринку. Вміти робити висновки: щодо місця домогосподарства в економіці; а також щодо важливості правильного формування бюджету домогосподарства з врахуванням всіх факторів та джерел надходжень і видатків Знати відповідь на такі питання: Основні риси домогосподарств та їх функції. Обмеженість ресурсів і необмеженість потреб. Важливість формування бюджету Витратна та дохідна частини бюджету. Вправи, задачі, ситуації, дискусії науково-практичні письмові роботи дослідницького характеру. індивідуальні завдання, тести 2-го і 3-го рівнів,
Творчий (високий) Вміти класифікувати: надходження ти видатки до бюджету в залежності від їх вагомості та економічного змісту Вміти обґрунтувати:рівень добробуту домогосподарства в залежності від економічної ситуації на даний період часу Уміти розв’язати ситуацію, яка має практичне значення, дослідити сучасний ринок споживачів та ринок ресурсів у сучасних умовах та зробити певні висновки публічно (робота може виконуватись у малих групах) тести 4-го рівня дискусія, аналіз ситуації, задачі, науково-практичні письмові роботи дослідницького характеру, реферати
Рівні засвоєння Елементів бази знань Кількість балів Завдання для вивчення теми «Домашнє господарство як ланка економіки» та «Домашнє господарство у сучасній економіці, його ефективна діяльність»
Понятійний (низький) 1–3 Дати визначення термінам та поняттям: «домашнє господарство», «Сім’я», «Сімейний бюджет», «Доходи», «Видатки», «Податки», «Виручка від реалізації»
Репродукти- вний (середній) 4–6 Доповнити речення: 1). В узагальненому вигляді домогосподарство виконує подвійну роль в сучасній економіці. З одного боку, воно є активним суб’єктом (…), а з іншого – (…) в економічному кругообігу ресурсів, товарів /послуг, доходів. Назвати чинники добробуту сім’ї? Як впливає пенсія на доходи домогосподарств?
Алгоритмічно-дійовий (достатній) 7–9 Розрахувати: бюджет власної сім’ї Довести графічно: як сімейні доходи можуть впливати на попит та пропозицію на ринку Зробити висновки: щодо місця домогосподарства в економіці; а також щодо важливості правильного формування бюджету домогосподарства з врахуванням всіх факторів та джерел надходжень і видатків За рахунок яких факторів формуються доходи домогосподарств? Та що впливає на витрати?
Творчий (високий) 10–12 Класифікувати: надходження ти видатки до бюджету в залежності від їх вагомості та економічного змісту Обґрунтувати: рівень добробуту домогосподарства в залежності від економічної ситуації на даний період часу Вибрати і обґрунтувати вибір: найбільш раціонального і прибуткового планування бюджету Розв’язати ситуацію, яка має практичне значення, дослідити сучасний ринок споживачів та ринок ресурсів у сучасних умовах та зробити певні висновки публічно (робота може виконуватись у малих групах). Вкажіть у якій формі домогосподарства сплачують податки? Охарактеризуйте взаємозвязок держави і домогосподарств в економічному кругообігу? Як на вашу думку, чому держава законодавчо сприяє зміцненню домогосподарств і підвищення їх добробуту?

1.3 Актуальність теми: «Домашнє господарство» та цілі її вивчення

Домогосподарства це один із трьох основних суб’єктів економічної діяльності поряд із підприємствами та державою. Поняття «домогосподарство» охоплює господарство сім’ї, це господарство і великих родин, що об’єднують кілька поколінь, які проживають разом, володіють економічними ресурсами, і окремої людини, що має певну власність і здійснює господарську діяльність.

Споконвіків, вважалось, що сім’я – це перший вид людського спілкування, вона є первинною ланкою з якої виникає держава й суспільство.

Родина та сім’я в сучасному світі продовжують бути найважливішими для суспільства та суспільного розвитку країни, в цілому. Сім’я впливає на відносини в суспільстві, на характер усіх соціально-економічних процесів. Домогосподарство – це та ланка де першочергово формується заощадження та споживаються товари та послуги. Тобто, від настроїв, прагнень кожної конкретної людини і всіх домашніх господарств країни залежать такі економічні показники, як сукупний попит і сукупна пропозиція, грошовий обіг й перебіг інвестиційних процесів.

Соціально-економічний статус сім’ї – це інтегральний показник, який відображає в сімейних відносинах особливості соціально-політичного устрою держави, її правові основи, рівень розвитку економіки, культури та суспільної самосвідомості.

В узагальненому вигляді домогосподарство виконує подвійну роль в сучасній економіці. З одного боку, воно є активним суб’єктом ринкових відносин, а з іншого – важливою ланкою в економічному кругообігу ресурсів, товарів (послуг), доходів.

Вивчення цієї теми дасть змогу учням зрозуміти, що таке домогосподарство, яким саме чином воно існує; як саме учень та його сім’я зможуть впливати на розвиток всієї країни. Тому ця тема необхідна для вивчення у школі, щоб учні ще зі школи могли чітко усвідомлювати своє місце у народному господарстві, і що безпосередньо від їхніх вчинків залежить майбутнє їхнє життя. Ця тема також може стати поштовхом до майбутнього вибору подальшої професійної діяльності, розширить горизонт знань.

Загальні цілі вивчення теми

Учень має:

♦ Засвоїти сутність домогосподарств;

♦ Зрозуміти, яка роль домогосподарства на споживчому ринку, ким воно виступає та, яка його роль на ринку ресурсів;

♦ Зрозуміти, за рахунок чого формуються доходи домогосподарств;

♦ Визначити взаємодію між підприємцями, державою, та споживачами;

♦ Зрозуміти, які чинники впливають на добробут сім’ї;

♦ Вміти визначати, що формує сімейні доходи і на що спрямовані видатки;

♦ Стимулювання бажання стати активним суб'єктом економічних відносин;

♦ формування базового рівня економічної грамотності, необхідного для орієнтації та соціальної адаптації учнів до змін, що відбуваються в українському суспільстві.

1.4 Місце теми: «Домашнє господарство як ланка економіки. Домашнє господарство у сучасній економіці, його ефективна діяльність» у структурі курсу

Обрана мною тема у курсі «Основи економіки» складається з двох тем: «Домашнє господарство як ланка економіки» та «Домашнє господарство у сучасній економіці, його ефективна діяльність». Дані теми є основою (початковими темами) для Розділу ІІ «Домашні господарства і підприємства у ринковій економіці». Без її вивчення неможливо уявити вивчення економіки і вивчення діяльності підприємства, основною метою якого є отримання прибутку, який неможливо визначити без порівняння доходів і витрат підприємства, без участі споживачів та держави в економічному процесі. Ця тема зосереджена на попередньому засвоєні тем з Розділу І «Основні поняття економіки», зокрема на таких:

Тема 1: «Економічна теорія. Об’єкт і мета економічних досліджень. Місце економічної теорії серед інших наук» (4 год)

Що означає термін «економіка». Економічна наука, її предмет. Економічні моделі. Передумова раціональної поведінки. Мікроекономіка і макроекономіка. Економічна теорія і прикладна економіка. Економічна наука і економічна політика. Економічні дослідження, їх роль у житті суспільства. Місце економічної теорії серед інших наук.

Тема 2: «Господарювання й економіка» (4 год)

Господарська діяльність. Господарська діяльність людини у сучасному світі. Проблеми вибору. Власність. Конкуренція. Альтернативна вартість. Потреби людей. Особисті й колективні потреби. Групи людських потреб. Піраміда Маслоу.

Тема 3: «Потреби та споживчі блага» (5 год)

Потреби. Види потреб. Блага і ресурси. Товари й послуги. Споживчі блага та їх цінність для задоволення потреб. Групування товарів за їх характеристиками. Корисність товарів. Безмежність потреб. Закон спадної граничної корисності. Економічні інтереси. Економічно поведінка. Споживання. Споживча рівновага. Крива байдужості.