Смекни!
smekni.com

Взаємини між хлопчиками і дівчатками в молодших класах (стр. 3 из 6)

У молодшого школяра вже є деяке представлення про допомогу і співчуття. Але воно конкретно і спирається не на розуміння об'єктивного значення дій, а на позитивну эмоциональчую залежність дитини від схвалення дорослого. Колективні відносини, як було сказано, тільки формуються. Учень ще не розуміє положення іншого, не може представити себе на його місці. Моральне поводження, що виражається в співчутті і допомозі, відстає від формального знання, "що таке добре", а негативне поводження випереджає можливість судження «що таке погане»[2] .

У початкових класах складаються умови, що спонукують і прискорюють процес вироблення самооцінки: дитина визначає своє місце серед навколишніх, робить спроби на цій основі представити своє майбутнє. Не можна заперечувати ролі темпераменту і характеру у формуванні самооцінки н рівня домагань, але необхідно підкреслити ведучу роль социально-средовых факторів, у даному випадку — школи. Вже в 1—2-м класах у слабоуспевающих і відмінників може складатися завищена самооцінка. А. И. Липкина (1976) констатує, що перешкодою для правильного розвитку особистості дітей з підвищеною самооцінкою є їхня недостатня критичність до себе, а для нормального розвитку особистості дітей зі зниженої самооценкой-пониженная самокритичність. З прикладів, що приводяться автором, видно, як самооцінка впливає на рівень домагань у майбутньому і як вона розрізняється в хлопчиків і дівчинок. У представленнях дівчинок про майбутнє чітко звучать мотиви родини, емоційної прихильності, бажання бути красивої й улюбленої. Життєві плани пальчиків більше спрямовані на саморозвиток, самореалізацію.

В. А. Крутецкий (1976) думає, що психіку молодшого школяра характеризує «споглядальна допитливість». Він підкреслює недостатню дифферснцированность сприйняття, зв'язок його з дією і переважний розвиток мимовільної уваги. Звідси значна потреба в наочності, прагнення поторкати, взяти в руки все цікавляче. Це прагнення усиляется завдяки вираженій емоційності дітей. «Багато протиріч цього віку зв'язані з тим, що молодший школяр, що знаходиться на "доморальном" етапі панування суб'єктивності в поводженні»[3] , починає вступати у фазу об'єктивних інтересів і визначення свого місця в колективі, вироблення позицій у відношенні до обов'язків.

У молодших класах продовжують закладатися основи морального поводження і свідомості. Відзначені особливості емоційності благоприятствуют збагаченню переживань, і на порозі підліткового віку діти уже володіють визначеним моральним потенціалом, що у чималому ступені визначить протікання пубертатного періоду. Недостатній розвиток волі й імпульсивність поводження, допитливість, довірливість, подражательность — от те основне, на що спирається вихователь і що, сприяючи виховному процесові, може нести із собою і відомою небезпекою. Молодший школяр, звичайно не вміючи чітко виділити елемент для наслідування, наслідує в усьому. Дівчинка копіює старшу подругу або героїню фільму, не тільки намагаючись відтворити головне що сподобалося, але і переймаючи відношення до зовнішнього вигляду, до протилежної статі — вона може зробити манікюр, вразити батьків раптовою зміною зачіски, почати зітхати над портретом кіноактора. Хлопчик може не тільки нарощувати силу, прагнучи походити на свого героя, але і перейняти в нього риси вульгарності і брутальності, аж ніяк не доброчесний інтерес до жінок. Перед дорослими в цих випадках виникає нелегка задача: виявити первинний стимул до наслідування і, не ображаючи його в очах дитини, очистити від усього наносного, випадкового, небажаного. Корисно не тільки пояснити, що та або інша риса негарна, але і показати, як і чим вона заважає її власникові. Однак тільки пояснюючи і вимагаючи, не демонструючи прикладом власного відношення і поводження, дорослі сприяють тому, що діти можуть ставити дотримання моральних норм і правил у пряму залежність від ситуації, настрою дорослих, виробляють представлення про формальність моралі і моральність-мораль для школи, мораль для будинку. мораль для компанії однолітків, мораль для себе і т.д. Перші уроки святенництва, подвійної моралі дитина бере в дорослих, аж ніяк що не ставлять перед собою задачі дати ці уроки, але що думають, що виховувати дитини випливає, апелюючи тільки до його свідомості, розумові.

Активна, діюча вимогливість дорослих н колективу однолітків уводить дітей у коло суспільних обов'язків. Усупереч думці частини батьків, здорові діти звичайно не тільки не утомлюються від обов'язків, але й активно їх шукають. Не знайшовши них у школі і будинку, дитина буде шукати і знаходити них в інших місцях, і, можливо, у зовсім неприйнятних, виродливих формах. Вулиця сильна своїм багатим арсеналом засобів впливу, звернених не тільки до розуму, але насамперед до почуттів, переживанням.

У молодшому шкільному віці складається ряд нових психологічних якостей. «Уже до 3-му класу в ході спрямованих виховних впливів формується довільність як особлива якість психічних процесів, а в зв'язку з нею і почуття боргу» [Давыдов В. В., 1973; Левітів Н. Д., 1969]. В одних це стійко і виявляється в широкому колі життєвих відносин, у лише в окремих вчинках або порівняно вузькій сфері поводження, у третіх розвите ще слабко, деякі можуть бути слухняні. але лише в міру вимог. Розвивається здатність до планування дій про себе, внутрішньо. Починає оформлятися уміння оцінювати свої дії як би з боку. Це уміння лежить в основі рефлексії-якості, що дозволяє розумно й об'єктивно аналізувати свої думки і вчинки під кутом їхньої відповідності задумові й умовам діяльності [Давыдов В. В., 1973].

Довгий час думали, що молодший шкільний вік сексуально нейтральний. У психоаналізі він розглядався як «латентний» період. У ряді коштовних і змістовних вітчизняних посібників також можна зустріти узагальнений, «безстатевий» аналіз психології і поводження молодшого школяра. З загальновизнаного факту дружби з представниками своєї статі як важливої риси цього періоду не можна вивести положення про сексуальної латентности — воно відноситься скоріше до гетеросексуальной активності, чим до сексуальних інтересів, і не означає припинення або тимчасової зупинки психосексуального розвитку хлопчиків і дівчинок. «Був лелека нами в дев'ять років забутий, ми в десять дорослих слухати починали, у тринадцять років, нехай мати мене простить, ми знали всі, хоч нічого не знали», — пише К. Симонов.

Вік 9—10 це^-це-лет-це період полової гомогенізації: наслідування і прихильності хлопчиків до батька. а дівчинок до матері. Іноді перехід до цього етапу відбувається швидко і зміна прихильностей дитини особливо разюче. Клас розбиваються на два табори-хлопчиків і дівчинок, зрада своєму таборові засуджується і нехтується. Хлопчики грають у військові ігри. зачитуються «героїчною» літературою і наслідують героїв, лицарям. Вони більше тягнуться до батька, а при відсутності до чоловікам узагалі (викладачам, керівникам «чоловічих» кружків і секцій), виявляють наполегливу цікавість до «чоловічого» роботі. Дівчинки у своєму колі обговорюють перших романтичних героїв, моди, ведення господарства, віддають перевагу ліричній літературі, особливо зближаються з матір'ю і при сприятливих з нею отношениях перевіряють їй свої таємниці, більше тягнуться до вчительок, можуть колективно закохатися у вчителя-чоловіка. І для хлопчиків, і для дівчинок це період формування оцінки себе як представника визначеної статі. Поляризація стат-природна закономірність розвитку, що зовні виявляється нерідко діями агресивного або оборонного порядку, що відбивають внутрішній інтерес до іншого статі. В. В. Богословський (1974) наводить приклад, коли хлопчик смикає дівчинку за косу і на питання вчителя, чому він це зробив, відповідає: «Вона мені подобається». Будучи у вустах дитини скоріше виключенням із правила, це пояснення розкриває щирі мотиви зовні агресивного або оборонного поводження. Скільки-небудь серйозних конфліктів воно, як правило, не викликає, н ми неодноразово відзначали в дівчинок почуття образи й обойденности при відсутності цих своєрідних знаків уваги. Останнім часом усе чистіше приходиться спостерігати в дівчинок цього віку мальчишески агресивний стиль поводження, що раніше виявлявся, і те не завжди і не у всіх, лише в пубертатному періоді. Очевидно, тут позначаються й акселерація, і деякий зсув полових ролей і представлень про маскулинности — фемининности в сучасному суспільстві і родині.

М. Кинег (1974) наводить дані, що спростовують представлення про сексуальний латентности дитину 7—м років. Діти або не усвідомлюють, або ховають свої сексуальні інтереси і їхні прояви. «Як уже вказувалося, ця скритність може значно підсилюватися і підтримуватися недоглядами виховання в тенденції поступового частішання в цьому віці мастурбації, гетеросексуальных і реже-ковальных ігор у хлопчиків. Подібні дані отримані для дівчинок, сексуальна активність яких, однак, нижче. У 10—12 років хлопчики переходять від висловлень бажання женитися на кому-небудь до бажання любити майбутню подругу і, нарешті, до спільної соціальної активності, до збільшення кількості друзів іншої статі.