Смекни!
smekni.com

Взаємини між хлопчиками і дівчатками в молодших класах (стр. 5 из 6)

Розходження в інтересах і схильностях визначають деякі важливі переваги чоловічої статі велику широту мислення, більш широкий кругозір, "кращу здатність зіставлення віддалених предметів і явищ, велику об'єктивність узагальнення і разом з тим важливі недоліки — меншу побутову пристосованість, гірше розуміння необхідного в порівнянні з розумінням можливого.

Помітні розходження в сприйнятті часу і простору Представників жіновий статі більше залучає те, що розташовано безпосередньо біля людини — будинок, обстановка, безпосереднє оточення, люди, з якими приходиться спілкуватися. т. е. усі безпосередньо взаємозалежне; представників же чоловічої статі, незалежно від безпосередньої необхідності, від повсякденних дел. часто цікавлять предмети і явища вилучені, ніяк не зв'язані між собою. Увага представників жіновий статі не розподіляється настільки широко, зате в межах сприйманого усі відбиває у свідомості більш ретельно і детально. Тому в незнайомій обстановці (нова місцевість, новий маршрут руху і т.д.) хлопчики, підлітки. юнаки тримаються впевненіше, ніж їхньої перевесниці. Якщо ви хочете - довідатися, як пройти або проїхати куда-либо, де знаходиться той або інший об'єкт і т.д., краще запитувати в хлопчиків: їхні пояснення завжди більш корисні, а нерідко і більш розумні, чим пояснення дорослих.

Однак особи жіновий статі нерідко впевненіше почувають себе і виявляють велику активність у ситуаціях, зв'язаних зі спілкуванням. Якщо ж об'єкт, місцевість, предмет у цілому досить відомий і хлопчикам, і дівчинкам, то останні краще його знають. Не випадково вони в середньому краще пишуть виклади і твори: у них більше связности й описовості, більше уваги до деталей, хоча і не більше фантазії. У сприйнятті самого перебігу часу представники жіновий статі уступають чоловічому, що, щоправда, не завжди помітно в зв'язку з більш відповідальним, у середньому, їх відношенням до своїх обов'язків.

Характерна велика ризикованість, "розмашистість" поводження, велика рухливість і непосидючість хлопчиків, підлітків, юнаків у порівнянні з їхніми перевесницями. Правда, нерідко це мирно співіснує з більшою інертністю деякої частини представників чоловічої статі в побуті, у сімейних справах. Видимо, останнє зв'язано з особливостями виховання і відношенням до цих справ. Як справедливо відзначає С. Шейнкман ("Ми — чоловіка". М., 1977), верб відмінність від жінок, усе життя яких завантажена постійною кропіткою працею, чоловікам завжди було властиве різко переміняти надактивну діяльність пасивним времяпрепровождением, небезпека якого особливо велика в паші дні". Помітимо, однак, що багато жінок і раді б відпочити, так ніколи, а чоловіка мають можливість такий відпочинок собі дозволити.

Усі ці особливості психології хлопчиків, підлітків, юнаків у різних ситуаціях визначають істотні розходження в поводженні їхній у порівнянні з перевесницями. Особливо чітко менша зрілість хлопчиків у порівнянні з дівчинками виявляється в молодших класах. Вони більше відволікаються від уроків, і думки їх частіше блукають далеко від того, чим вони повинні займатися. Якщо від дівчинок приходиться вимагати, щоб вони робили уроки, то хлопчиків проходиться змушувати них робити. Дівчинки в середньому акуратніше, прилежнее, сумлінніше, исполнительнее. Навіть якщо взагалі хлопчик міркує не гірше. а краще дівчинки, змусити його міркувати саме на уроці сутужніше, ніж дівчинку. Непосидючість хлопчиків, їхня менша здатність переносити статичне навантаження виявляється в більш частому порушенні ними дисципліни на уроці, у більш гучному поводженні на змінах. Менша увага до себе і повсякденних занять знаходить вираження в тім, що хлопчика набагато сутужніше привчити тримати в порядку своє робоче місце, а приходячи з вулиці. акуратно складати одяг і ставити взуття. Хлопчики значно менше, ніж дівчинки, звертають увагу на свій одяг, крім лише тих випадків, коли особливості пропонованого одягу якось торкаються їхнього представлення про те, як повинний удягатися хлопчик (на відміну від дівчинки), — тут може бути сильний протест, а те, що одяг брудних або порвана, них цікавить і торкається менше, ніж дівчинок.

Психологічні розходження хлопчиків і дівчинок знаходять виразне вираження як причини неуспішності. Як відзначає Ю. Бабанский ("Оптимізація процесу навчання" М., 1977), серед причин неуспішності в дівчинок у всіх класах більший відсоток займає слабке здоров'я (тобто причина об'єктивна і поважна), тоді як неуспішність, зв'язана з пробілами в навичках навчальної праці, з негативним відношенням до навчання, з низьким рівнем вихованості, у хлопчиків спостерігається чаші, чим у дівчинок, причому у всіх віках. У цілому комплекс негативного відношення до навчання, неорганізованості, безсистемності і недисциплінованості є причиною неуспішності в хлопчиків приблизно в два рази частіше, ніж у дівчинок. Не випадково також, що в середньому (у багатьом країнам) серед невстигаючих школярів значно переважають хлопчики.

При цьому в початкових класах основними труднощами навчання хлопчиків є саме їхнє незріле відношення до навчання: вони не почувають відповідальності, мало переживають або не переживають зовсім через погані оцінки і невдоволення учи теля і батьків, забувають, що їм задане, або не додають цьому значення, і батькам приходиться за них дізнаватися про домашні завдання. По суті справи, хлопчики тут виявляють себе як діти більш молодшого віку. Адже відомо, яким би розумна і здатним ні була маленька дитина, багато від нього вимагати не можна просто внаслідок його вікової незрілості, а фактично в I-III класах за одною і тією же партою сидять діти різного віку: у середньому хлопчики моложе дівчинок на рік-півтора, хоча це розходження і не в календарному віці.

Поряд з цим у хлопчиків відсутні і належні навички праці, а також не розвиті якості, необхідні для успішного його здійснення: посидючість, наполегливість, терпіння, старання, старанність, акуратність. Любою вид психічної діяльності важкий для них, якщо він вимагає свідомого прояву активності, зусиль над собою. Цікаво разом з тим, що будь-який свій успіх вони більше, ніж дівчинки, схильні переоцінювати: якщо щось виходить, очі готові заявляти, що це легко і просто, те ж, що не виходить, представляється їм занадто важка і складним: у цьому виявляється недостатня їхня критичність. У хлопчиків частіше, ніж у дівчинок, спостерігаються перепади в настрої — від зайвої впевненості в собі до втрати цієї впевненості, хоча в цілому в порівнянні з дівчинками вони схильні переоцінювати себе. У випадку неправильного виховання це може самим незаконним образом сполучитися і з почуттям переваги стосовно дівчинок; це почуття характерне саме для найменш зрілих представників чоловічої статі, тих, хто сам далекий від норм поводження своєї статі.

У навчальній діяльності повною мірою знаходять прояву розходження в інтересах і схильностях представників чоловічої і жіновий статі. У цілому коло інтересів хлопчиків ширше, ніж у дівчинок. Хлопчики мають перевагу в знанні чогось особливого, більш рідкого, спеціального, але уступають дівчинкам у знанні більш простих і розповсюджених предметів і явищ. Словниковий запас у хлопчиків звичайно ширше, особливо за рахунок більш віддалених предметів і більш загальних понять. У мові хлопчиків переважають слова, що передають дії, тоді як дівчинки (і жінки в цілому) більш схильні до предметно-оцінної мови. Серед добре встигаючих у математику більше хлопчиків, чим дівчинок; серед добре встигаючих у літературі й іноземних мовах більше дівчинок, чим хлопчиків. Видимо, сам характер предметів гуманітарного плану більше відповідає схильностям і характерові мислення дівчинок, тоді як чіткий, більш схематичний і абстрактний характер предметів фізико-математичного циклу — схильностям і характерові мислення хлопчиків. У вільний час хлопчики більш схильні займатися спортом, приділяють час рухливим іграм, тоді як дівчинки — читанню, заняттю музикою і т.д. Збирати колекції чого-небудь у цілому хлопчики схильні більше дівчинок, однак успішність цього заняття може бути практично однакової: дівчинок виручає велика акуратність, хлопчиків — краща систематичність.

У відношенні хлопчиків і дівчинок до товаришів і вчителів істотних розходжень немає. У молодших класах як для тих, так і для інших найбільшим авторитетом є вчитель. У підлітковому віці усе більшого значення набуває думка товаришів, внутрікласні відносини. При цьому дівчинки більш схильні до критичних висловлень на адресу вчителів і товаришів, до скарг на що-небудь, однак це має скоріше характер одиничної реакції на яку-небудь конкретну подію, рідко узагальнюється й у цілому не відбиває негативного відношення до загальшкільних і внутрікласних справ. Навпроти, хлопчики менш схильні до оцінки яких або подій і їхнього висловлення супроводжуються меншою емоційною реакцією. Проте в ряді випадків саме в хлопчиків може складатися досить стійка система негативного відношення до школи.

Істотним недоліком школярів обоего статі є невміння організовувати спільну діяльність. Частково це зв'язано з індиферентним у змісті полової приналежності школярів характером навчально-виховного процесу, від чого, безсумнівно, страждає якість і навчання, і виховання. Видимо, варто більш повно використовувати можливості позакласної роботи для виховання навичок спільної діяльності школярів обоего статі. Іншою причиною невміння школярів обоего статі організовувати спільну діяльність є їхнє насторожене відношення друг до друга, як правило, инициируемое дорослими. Коли ж на зміну сторожкості, а у визначений період і деякої відчуженості між хлопчиками і дівчинками приходить усе більш наростаючий взаємний інтерес, їхня взаємна активність не знаходить правильних шляхів, тому що до цього наростання взаємного інтересу вони не підготовлені попереднім вихованням. У результаті багато юнаків і дівчини входять у доросле життя з досить неясними представленнями про характер суспільно корисного поділу обов'язків між чоловіками і жінками, з невмінням організовувати спільну діяльність із представниками іншої статі, випробують великі труднощі в спілкуванні з ними.