Смекни!
smekni.com

Взаємини між хлопчиками і дівчатками в молодших класах (стр. 6 из 6)

Виховання хлопчиків є в школі, загалом, більш важкою задачею для вчителів, не тільки лише тому, що серед останніх абсолютну більшість складають жінки, але й у зв'язку з зазначеними вище психологічними особливостями чоловічої статі. У цілому можна сказати, що з вихованням представників чоловічої статі школа в даний час справляється гірше, ніж вихованням жіночого. Не випадково в успішності хлопчики в середньому уступають своїм перевесницям, серед них у більшому ступені поширені шкідливі звички (паління, вживання алкоголю, нецензурна лайка), ними частіше відбуваються правопорушення. Тому знання психологічних полових особливостей і облік їх у практичній діяльності необхідні кожному, хто зацікавлений у повноцінному вихованні підростаючого покоління. І труднощі, зв'язані з вихованням школярів чоловічої статі, ніяк не можуть виправдати наявні тут недоліки.

ВИСНОВОК

Виконавши дану роботу, вивчивши особливості взаємин хлопчиків і дівчинок у молодших класах, я прийшла до визначених висновків, що я хочу розкрити у висновку.

Відомо, що дівчинки цього віку більш активні, чим хлопчики. Вони більш сумлінні, більш відповідальні. Часто саме в цьому джерело хлоп'ячої опозиції "жіночому командирству". Виходить, необхідно намагатися спеціально якнайчастіше ставити хлопчиків у позицію відповідальних і ініціативних членів колективу. Необхідно уважно відзначати прояву почуття дорослості в хлопчиків, дбайливо його підтримувати. Духовна атмосфера родини впливає на формування особистісних якостей майбутнього чоловіка або жінки. Якщо дитина не навчилася любити батьків, братів, сестер, свою школу. Родіну, те важко розраховувати, що він буде здатний у майбутньому глибоко полюбити обрану їм жінку.

Причиною невміння школярів обоего статі організовувати спільну діяльність є їхнє насторожене відношення друг до друга, як правило, инициируемое дорослими. Коли ж на зміну сторожкості, а у визначений період і деякої відчуженості між хлопчиками і дівчинками приходить усе більш наростаючий взаємний інтерес, їхня взаємна активність не знаходить правильних шляхів, тому що до цього наростання взаємного інтересу вони не підготовлені попереднім вихованням. У результаті багато юнаків і дівчини входять у доросле життя з досить неясними представленнями про характер суспільно корисного поділу обов'язків між чоловіками і жінками, з невмінням організовувати спільну діяльність із представниками іншої статі, випробують великі труднощі в спілкуванні з ними.

Для успішного морального виховання хлопчиків і дівчинок найбільш сприятливі умови, при яких у родині живе три покоління, коли в родині приблизно рівна кількість чоловіків і жінок, хлопчиків і дівчинок. Такий склад благоприятствует нагромадженню дітьми досвіду межполовых відносин як усередині поколінь, так і між ними. Але більшість хлопчиків і дівчинок живуть у родинах із двома поколіннями і рідко спілкуються з бабусями і дідусями. Відсутність спілкування дітей зі старшим поколінням збіднює їхнє виховання як майбутніх чоловіків і жінок. Спілкування з бабусями і дідусями навіть у більшому ступені, чим спілкування з родителями, створює в дітей відчуття психічного комфорту, атмосфери тепла і ласки. Зрозуміло, це не означає, що молоді батьки одержують тим самим якась підстава перекласти задачі виховання на плечі старших. Треба врахувати ще і те, що часом саме бабусі схильні до того, щоб не пред'являти до дитини безумовних виховних вимог. Іноді конфліктуючий з родителями дитина саме в бабусі знаходить захист — і це приводить до розпещеності.

Виховання хлопчиків і дівчинок успешнее проходить у повній родині, коли батько і мати живуть разом. У родинах, де відсутній один з батьків (як правило, батько), хлопчики і дівчинки можуть рости замкнутими, відчуженими, з відчуттям збіднення свого дитинства. У хлопчиків, що ростуть без батька, спостерігається або зніженість, або озлобленість. Матері, що виховує хлопчика без батька. варто організувати спілкування сина з цікавими чоловіками-родичами, товаришами по службі, друзями, батьками товаришів сина, компенсуючи тим самим відсутність батьківського впливу.

Для морального виховання хлопчиків і дівчинок у родині особливу роль грає різностатевий колектив дітей — тоді первинний досвід межполового спілкування здобувається легко і природно. Якщо родина не має другу або третю дитину, то вона може заповнити недолік його спілкування з представниками протилежної статі, наприклад, у дружбі з родинами, у яких є діти іншої статі.

Особливе значення має духовна атмосфера родини, взаємини батьків.

Вади морального виховання особливо великі в тих родинах, де між родителями немає взаємної поваги, дружби, любові. Хлопчики і дівчинки з таких родин виходять у життя з перекрученими представленнями про взаємини між чоловіками і жінками. У хлопчика формується невірне представлення про істинно "чоловіче" поводженні, про принципи й етику взаємин у шлюбі і родині. Дівчинки, що виросли в таких родинах, часом негативно відносяться в майбутньому до чоловіків, родині, шлюбові.

Особистий приклад батька і матері — один з головних способів виховання хлопчиків і дівчинок у родині. Ніякі спеціальні зусилля не дадуть позитивних результатів, якщо перед очима дітей негативний приклад власних батьків.

На розвиток дитини великий вплив робить поводження навколишніх чоловіків і жінок. Так, установлено, що кожен хлопчик і дівчинка спілкуються в середньому з 200 чоловіками і жінками, що розподілені як би по сімох зонах: родина, сусіди, двір, школа, мікрорайон, інші мікрорайони, інші населені пункти. Кожна зона спілкування має свої особливості. Після школи в житті хлопчиків вирішальну роль грають двір і мікрорайон, для дівчинок — родина і частково двір.

Дане положення має як позитивне, так і негативне значення. На загальний інтелектуальний розвиток і розширення кругозору дитини велика сфера спілкування впливає сприятливо, а от на моральний розвиток — не завжди. Діти не вміють ще усвідомлено відбирати духовні і моральні цінності в різних сферах спілкування, сприймають середовище без належної критики. У цьому таїться джерело негативних впливів на дитину. Звичайно, дитина, вихована зі стійкими моральними й інтелектуальними якостями, має більше можливостей протистояти шкідливим впливам. Це накладає серйозну відповідальність на дорослих — не потрібно думати, що їхнє поводження і вигляд мають значення тільки у власній родині. Самі того не зауважуючи, дорослі часто впливають на дітей — і в самих різних і несподіваних місцях. Які ці впливи — за висить від морального змісту вчинків дорослих. І їм потрібно керуватися наступним правилом: серед чужих дітей важливо поводитися так, як ви хотіли б, щоб інші поводилися в присутності вашої дитини. Успішне рішення всіх цих задач припускає об'єднання зусиль школи і родини при роботі з кожною дитиною.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.

1. Взаємини дітей у спільній діяльності і проблеми виховання: Сб. науч. трд. – М.: НДІ ОП, 1976.

2. Ісаєв Д.Н., Каган В.Е. Полове виховання і психогигиена в дітей. – Л.: Медицина, 1980.

3. Станкин М.И. Якщо ми хочемо співробітничати. – М.: Видавничий центр «Академія», 1996.

4. Світ дитинства: молодший школяр / Під ред. А.Г. Хрипковой – М.: Педагогіка, 1998.

5. Соловйова О.Б. Зворотні зв'язки в міжособистісному спілкуванні. – М.: 1989.

6. Хрипкова А.Г., Колесов Д.В. Хлопчик – підліток – юнак. – М.: Освіта, 1982.

7. Хрипкова А.Г., Колесов Д.В. Дівчинка – підліток – дівчина. – М.: Освіта, 1982.

8. Школьник Л. Полове виховання школярів. – Кишинів, 1989.


[1]Баллон А., 1967

[2]Рогава Н. В., 1974

[3]Николаев Б. О., 1976

[4] Папасюк А. 10., 1977

[5] Облонский И. П., 1935