Смекни!
smekni.com

Методика проведення предметних уроків із природознавства (стр. 19 из 21)

Чим забруднюються ґрунти?

Ґрунт забруднюється отрутохімікатами, які люди використовують для боротьби зі шкідниками сільського господарства, відходами промисловості, сміттям.

Як ви розумієте вислів "виснажений ґрунт"? (Це ґрунт, у якому залишилось мало перегною).

Як можна збільшити кількість перегною в ґрунті?

Кількість перегною можна збільшити, вносячи у ґрунт перегній і мінеральні добрива.

Що ще роблять люди, щоб підвищити родючість ґрунту?

Підвищення родючості ґрунту забезпечується його переорюванням, розпушуванням, удобренням, поливом. Проте надмірний полив і внесення мінеральних добрив може принести шкоду. Надмірний полив може спричинити засолення ґрунту. На засолених ґрунтах рослини ростуть погано.

V. Закріплення знань, умінь і навичок учнів.

1. Робота в зошиті з друкованою основою. Виконання завдань 1-3 (с.29-30).

1. Допиши речення.

Ґрунт - це __________. Темного кольору ґрунту надає __________. Перегній утворюється з ______________. Під впливом бактерій із перегною утворюються ___________. Мінеральні солі - це ___________________.

2. Розгадай кросворд.

2. 3.
1. в 2. п 4. 5. 5.
2. 2. 2. п о в і т р я
е д с
р а о
е к
г
2. г л и н а
і
й

По горизонталі:

1. Безбарвна частина ґрунту.

2. Складова ґрунту, погано пропускає воду.

По вертикалі:

1. Перегнилі рештки рослин і тварин у ґрунті.

2. Рідка складова ґрунту, в якій розчиняються мінеральні солі.

3. Сипуча складова частина ґрунту, здебільшого жовтого кольору.

3. Дай відповіді на запитання.

Яка основна ознака ґрунту?

Від чого залежить родючість ґрунту?

Чим ґрунт забезпечує рослини?

Яке значення має ґрунт у житті тварин?

Яке значення має ґрунт у житті людей?

Як люди підвищують родючість ґрунту?

Від чого потрібно берегти ґрунт?

2. Завдання на застосування знань.

Поясніть прислів’я: "Хто про землю дбає, тому вона повертає".

VІ. Підсумок уроку.

Про що ви дізналися сьогодні на уроці?

Із чого складається ґрунт?

Який ґрунт називають родючим?

Чому ґрунт потрібно охороняти?

2.3 Аналіз результатів експериментального дослідження

Для забезпечення достовірності результатів дослідження експерименту ми скористалися педагогічним спостереженням, письмовим опитуванням школярів та аналізом результатів учнівської діяльності.

Після проведення в експериментальному класі предметних уроків нами було проведено підсумкове опитування учнів експериментального і контрольного класів.

Метою підсумкових опитувань школярів наприкінці вивчення розділів "Природа і ми" та "Нежива природа" було визначити рівні сформованості природничих знань в учнів, і тим самим з’ясувати, як впливає сукупність визначених нами шляхів удосконалення методики організації та проведення предметних уроків на ефективність засвоєння знань молодшими школярами.

Підсумкове опитування проводилося у формі письмових завдань на уроці, що відповідав змістові підсумкової тематичної роботи із природознавства в 3 класі. Змістову основу, розроблених контрольних завдань, становив програмовий матеріал із предмету "Я і Україна. Природознавство" для 3 класу. Процесуальний аспект завдань передбачав певний рівень сформованості знань, умінь та навичок у молодших школярів наприкінці вивчення розділів "Природа і ми" та "Нежива природа", відповідно до вимог, зазначених у навчальних програмах [44, с.261-264].

Завдання для підсумкового опитування (див. додаток Б) були складені відповідно до методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України "Контроль та оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів". Основним критерієм оцінювання результатів виконання учнями завдань підсумкової тематичної роботи була якість виконання завдань, зокрема правильність і повнота відповіді.

Кількісний та якісний аналіз результатів виконання учнями експериментального і контрольного класів завдань підсумкового опитування наприкінці вивчення розділу "Природа і ми" і "Нежива природа" подано в узагальнюючій таблиці 2.

Таблиця 2. Результати підсумкового опитування учнів експериментального і контрольного класів

Рівень навчальних досягнень учнів Контрольний клас Експериментальний клас
кількість учнів % кількість учнів %
Низький 3 12,5 1 4,0
Середній 7 29,2 5 20,0
Достатній 10 41,1 10 40,0
Високий 4 16,7 9 36,0

Співвідношення кількості учнів із відповідними рівнями сформованості навчальних досягнень покажемо за допомогою рисунка 1.

Рис.1. Співвідношення рівнів навчальних досягнень учнів експериментального і контрольного класів

Аналіз отриманих даних свідчить, що кількісні показники наприкінці навчального року в експериментальному класі на всіх рівнях кращі, ніж у контрольному класі, тобто в результаті експериментального навчання спостерігається помітно вищий рівень засвоєння молодшими школярами природничих знань. Зокрема, 36,0% учнів експериментального класу відповідають показникам високого рівня сформованості знань, що на 19,3% більше порівняно з контрольним класом (16,7%). Лише 4,0% учнів експериментального класу досягли низького рівня сформованості знань, тоді як контрольному класі цей показник становив 12,5% учнів, що на 8.5% більше.

Таким чином, аналіз результатів підсумкового опитування свідчить про те, що для учнів експериментального класу характерний вищий рівень сформованості природничих знань, ніж для учнів контрольного класу.

Порівняння результатів засвоєння молодшими школярами знань, отриманих в експериментальному і контрольному класах, свідчить про позитивний вплив розроблених нами шляхів удосконалення методики організації проведення предметних уроків на процес формування природничих знань молодших школярів.

Аналіз результатів дослідження також підтверджує той факт, що організація і проведення предметних уроків із природознавства в 3 класі у процесі формувального експерименту сприяла активізації навчально-пізнавальної діяльності учнів та успішному оволодінню знаннями, уміннями й навичками.

Таким чином, кількісний та якісний аналіз результатів проведеного експериментального дослідження свідчить про ефективність запропонованої нами методики, яка полягала в цілеспрямованій і систематичній організації предметних уроків упродовж вивчення природознавства в початковій школі.

Висновки

У дипломній роботі нами зроблено спробу вирішити одну із актуальних проблем реалізації навчально-виховних і розвивальних завдань, які стоять перед сучасною початковою школою. Проведене теоретико-експериментальне дослідження дає підстави зробити такі висновки.

У процесі навчання природознавства використовується специфічний тип уроку - предметний. Він має свою історію теоретичної розробки в методиці викладання предмета та практичного застосування в початковій школі. Вперше термін "предметний урок" був введений О.Я. Гердом у 1863 році. Основною метою таких уроків, за словами вченого, є формування у дітей цілісного уявлення про об’єкти і явища навколишнього світу. Вона досягається за умови безпосереднього сприймання учнями об’єктів природи, роботи з об’єктами вивчення, а не з їх зображенням, аналізу й порівняння здобутих фактів, їх узагальнення і формування необхідних висновків, а також перевірки висновків доступними дослідами. При цьому молодші школярі одержують певну суму конкретних відомостей про тіла і явища природи.

У сучасній методиці викладання природознавства вчені (Т.М. Байбара, О.А. Біда, А.В. Миронов, В.П. Горощенко, Л.К. Нарочна, В.М. Пакулова та інші) не відмовляються від цього типу уроків, а наголошують на їх необхідності у навчанні, вихованні і розвитку молодших школярів.

Предметні уроки забезпечують сприймання дітьми об’єктів і явищ природи різними органами чуття. Вони мобілізують діяльність таких органів сприймання, які на уроках іншого типу перебувають у пасивному стані. На таких уроках школярі мають можливість розглянути той або інший предмет, випробувати його твердість, відчути запах, іноді покуштувати на смак, порівняти різні предмети між собою, встановити в них спільні та відмінні ознаки.

Доцільно, щоб на такому уроці діти працювали з натуральними, живими природними об’єктами. Це - одна із складових частин успіху його проведення. Якщо відсутня можливість їх забезпечення (інша пора року тощо), тоді використовуються гербарні та колекційні зразки. Роздавальні натуральні засоби наочності для предметного уроку учні можуть виготовляти заздалегідь самі під безпосереднім чи опосередкованим керівництвом вчителя.

Значення предметних уроків полягає і в тому, що вчитель не лише пропонує учням для розглядання конкретний матеріал, а й навчає їх уважно спостерігати за даним предметом чи явищем, виділяти його суттєві ознаки, підмічати схожість і відмінність з іншими предметами і на цій основі робити висновки та узагальнення.