Смекни!
smekni.com

Особливості розумового виховання учнів в педагогічній спадщині В. О. Сухомлинського (стр. 3 из 6)

Відповідну роль у формуванні наукового світогляду уч­нів відіграє позакласна виховна робота. Виховні заходи зба­гачують їх світоглядними поняттями, уявленнями, ідеями, теоріями, сприяючи формуванню поглядів і переконань.

З метою зміцнення світоглядницьких поглядів і переко­нань дітей доцільно залучати до видів діяльності, які сприя­ють поєднанню їх свідомості та почуттів з поведінкою, зо­крема до учнівського самоврядування та ін. Участь в активній позанавчальній діяльності дає змогу виявляти і відповідно коригувати помилкові світоглядні погляди і пе­реконання, відхилення від норм поведінки.

У формуванні наукового світогляду особлива роль на­лежить соціальній і професійній позиції педагога. Поєд­нання глибокої ідейної переконаності з високим професіо­налізмом, уміння реалізувати світоглядний потенціал сво­го предмета й організувати різноманітну діяльність для вияву учнями своїх світоглядних позицій є важливою умо­вою формування їх наукового світогляду.

Ефективність розумового виховання, яке є передумо­вою формування наукового світогляду, залежить від таких чинників:

—уміння педагога виокремити в навчальному предме­ті світоглядні твердження, ідеї, закони, закономірності, концепції і реалізувати їх під час навчання;

—дотримання педагогом принципу внутрішньо-предметних і міжпредметних зв'язків;

— оволодіння учнями аналізом, синтезом, порівнян­ням, узагальненням, умінням аргументувати свої думки, захищати свої світоглядні позиції;

—залучення учнів до активної громадської діяльності з метою зміцнення єдності світогляду і поведінки;

—своєчасне коригування відхилень у свідомості і пове­дінці учнів;

—відповідність світоглядної позиції педагогів і бать­ків потребам суспільства.

Про рівень сформованості наукового світогляду свід­чать відповіді учнів із світоглядних питань на уроках, їх діяльність та поведінка в різних ситуаціях, порівняльні дані спостережень педагогів, батьків та інших учасників педагогічного процесу, спеціальні співбесіди, обговорення моральних та інших проблем.

1.2 Василь Сухомлинський про розвиток творчого розуму в учнів початкової школи

В умовах постійно зростаючого обся­гу інформації, навчального матеріалу, що його повинна засвоїти дитина, ви­никає негайна потреба шукати шляхи ефективного навчання і виховання, скриті резерви розумової активності, підвищення самостійності у пізнан­ні навколишнього світу, методи і при­йоми більш якісного засвоєння дітьми знань, умінь і навичок у різних видах діяльності. Як по-сучасному звучать сло­ва Василя Сухомлинського про те, що «...у світлі нових завдань, поставлених перед школою, по-новому треба підхо­дити до питання про інтелектуальний розвиток людини». Якщо діти рідко залучаються до творчої роботи, часто позбавляються можливості самостій­но вирішувати завдання, доступні для їхнього розуміння; одержують знання у готовому вигляді, запам'ятовують їх і механічно відтворюють, то у такому разі їхня думка «дрімає». У подальшому діти стають інтелектуально пасивними, відчувають труднощі у навчанні [9, 639].

Розвиток творчого розуму значною мірою залежить від рівня пізнавальної діяльності дитини. Й у цьому про­відну роль вчений відводив саме пе­дагогу, від якого залежить добір таких форм і методів взаємодії з учнями, які б максимально збуджували інте­рес до конкретного навчального чи виховного матеріалу. Адже «...у са­мій глибині людського єства є неви­корінна потреба відчувати себе від­кривачем, дослідником, шукачем. У дитячому ж духовному світі ця по­треба особливо сильна. Та якщо не­має поживи для неї — живого спіл­кування з фактами, явищами радості пізнання—ця потреба поступово слаб­не, а разом з нею згасає й інтерес до знань» [11, 207-282].

Представляючи досвід роботи учите­лів початкових класів Павлиської шко­ли, Василь Олександрович акцентував увагу на тому, «... щоб предметом ро­зумових операцій дітей були насампе­ред явища природи, праця людей; щоб перші наслідки своєї розумової пра­ці дитина відчула в процесі активної взаємодії з природою».

Багато уваги приділяв видатний пе­дагог проблемі розвитку мислення і розумових сил дитини. «Дати знан­ня—це лише один бік розумового ви­ховання. Розвиток думки й розумових сил — це розвиток образного й логі­ко-аналітичного елементів мислення, а також вплив на рухливість розумо­вих процесів, тобто усунення уповільненості мислення»,— писав він [15, 149-157]. Надзвичайно важливим є сформувати у дітей уміння користу­ватись такими поняттями, як явище, причина, наслідок, послідовність, схо­жість, відмінність та ін., оскільки це ві­діграє дуже важливу роль як у розвитку абстрактного мислення, так і в аналізі явищ навколишньої дійсності. Ефек­тивність методів навчання оцінювала­ся В. Сухомлинським на основі того, «...наскільки вони сприяють проце­су загального розумового розвитку дитини, якою мірою процес навчан­ня є водночас процесом розумового, морального, ідеологічного, естетич­ного виховання» [2,238].

Виняткового значення надавав В. Су­хомлинський дослідницькому харак­теру розумової праці. Це важливо не тільки через те, що учні мають спра­ву з наочними сторонами предметів і явищ, але й тому, що це є добрим стимулятором для активізації наяв­ного у них запасу знань. Адже, спо­стерігаючи, думаючи, вивчаючи, зі­ставляючи, діти знаходять істину або ж бачать, що для відкриття істини по­трібні нові спостереження, потрібне читання, експериментування.

Мета будь-якого досліду, лаборатор­ної чи практичної роботи — не тіль­ки розкрити ту чи іншу причинно-наслідкову залежність, зв'язок, але й прагнути, щоб учні виявляли розу­мову активність.

Виходячи з вищесказаного, педаго­гу «учити треба так, щоб знання до­бувалися за допомогою уже наявних знань», сприяти розвитку умінь роз­кривати ту чи іншу причинно-наслідкову залежність, зв'язок, добиватися, щоб учні виявляли розумову і вольову активність, прагнули зробити хоч би маленький крок на шляху викорис­тання сил природи.

Що необхідно для того, щоб розви­вати в учнів елементи творчого ро­зуму? Відповідь на це запитання — у творчій спадщині Василя Сухом­линського. Пропоную короткий ви­клад його ідей.

Найважливіша риса розвиненого розу­му — спостережливість. Із спостереж­ливістю тісно пов'язані інші риси ро­зумового розвитку:

• допитливість, тобто активне став­лення до явищ навколишнього жит­тя, прагнення пізнавати і знати;

• системність, тобто цілеспрямова­ний відбір об'єктів пізнання, по­нять, висновків;

• місткість, тобто вміння зберігати в пам'яті знання та орієнтуватись в інтелектуальних багатствах;

• дисциплінованість;

• гнучкість;

• самостійність;

• критичність.

Розвиткові системності, гнучкості, самостійності розуму сприяють такі прийоми впливу на внутрішні психічні процеси: постановка проблемних за­питань; розумовий аналіз результатів спостережень. Самостійність, творчий характер розуму формуються завдяки тому, що у розумовій праці учнів на уроці і в процесі первинного сприй­мання... є елементи дослідження

Вчений зауважував, що творчий ро­зум та розумові здібності розвиваються у процесі оволодіння знаннями та вмін­нями їх використовувати. Тому важлива роль в інтелектуальному розвитку від­водилася кожному із навчальних пред­метів. Як зазначав В. Сухомлинський, «... математичне мислення потрібне для успішного вивчення усіх предметів [4, 304]. Предмети природничого циклу є джерелами допитливості, ціка­вості, віри в силу розуму [3, 639]. Ро­зумовий розвиток у процесі вивчення історії кращий, ніж при вивченні будь-якого іншого предмета... Оволодіння рідною мовою визначає багатство, ши­роту інтелектуальних та естетичних ін­тересів особистості» [12, 321-330].

Розумове виховання завжди було й буде однією з головних ланок навчально-виховного процесу.

Розумове виховання потрібне людині не тільки для того, щоб вона застосо­вувала знання в праці, а й для повно­ти духовного життя — для того, щоб уміти цінувати багатства культури та мистецтва [6, 209-401].


1.3. Дослідницький характер розумової праці

В.О. Сухомлинський надає виняткового значення дослідницькому характеру розумової праці: спостерігаючи, думаючи, вивчаючи, зіставляючи, діти знаходять істину або ж бачать, що для відкриття істини потрібні нові спостереження, потрібне читання, експериментування. Так,наприклад, перед тим як вивчати насіння зернових і бобових культур, учні Павлиської школи пророщували насіння, звертаючи при цьому увагу на особливості кожного виду, роблячи перші спостереження за загальними і специфічними властивостями. В учнів виникають запитання. Ці пошуки самі собою пробуджують позитивні емоції, що становлять психологічну основу особистого ставлення дитини до істини.

Дослідницький характер розумової праці важливий не тільки там, де учні мають справу з наочними сторонами предметів і явищ. Для процесу мислення учні залучають весь наявний у них запас узагальнюючих думок(висновків, законів, формул тощо) про предмети і явища.[5, 426-436] Наприклад, на уроці фізики дається наукове поняття про потужність. Вчитель спонукає учнів до того, щоб вони замислилися над особливостями роботи, що її виконують машини і тварини. Об’єктом думки є вже не лише наочні сторони предметів, а й узагальнюючий висновок про здатність виконувати більшу і меншу кількість роботи за одиницю часу – цей висновок сформулювався в свідомості учнів у процесі життєвої практики. Оперуючи цим висновком, вони досліджують явища, безпосередніми спостерігачами яких їм не доводилося бути.