Смекни!
smekni.com

Дидактичний проект підготовки фахівця економіст з поглибленою розробкою технологій нав (стр. 2 из 6)

Кваліфікаційні вимоги, що пред’являються до фахівця, визначаються на основі функціональної структури діяльності, тобто групування функцій діяльності в залежності від її типів та визначення для них необхідних засобів діяльності, у вигляді систем знань і умінь.

Кваліфікаційні вимоги, що пред’являються до економіста представлені у табл. 1.3.

Таблиця 1.3. Кваліфікаційні вимоги, що пред’являються до фахівця

Найменування функції Уміння, що формуються Знання, що формуються
№ п/п Найменування Вид № п/п Найменування
1 2 3 4 5 6
1. Обробка документації підприємства 1.1. Уміти обробляти планову та облікову документацію ЗП 1.1.1. Поняття «планова та облікова документація»
1.1.2. Порядок розроблення планово-облікову документацію
2. Аналіз ефективності діяльності підприємства 2.1. Уміти визначати економічну ефективність діяльності підприємства ЗР 2.1.1. Поняття економічна ефективність
2.1.2. Методи визначення та показники економічної ефективності
3. Складання звітної документації підприємства 3.1. Уміти складати звітну документацію ЗП 3.1.1. Порядок та терміни складання звітності
4. Контроль діяльності підприємства 4.1. Уміти контролювати виконані планові задачі та здійснені розрахункові операції ЗР 4.1.1. Порядок здійснення розрахункових операцій
5. Оформлення, зберігання докуметації підприємства 5.1. Уміти оформляти та зберігати документаціє підприємства ЗП 5.1.1. Порядок оформлення документів

Навчальним планом підготовки фахівця передбачені такі цикли навчальних дисциплін: цикл гуманітарної підготовки, за яким передбачено 4 іспити та 10 заліків; цикл природно-наукової та загальноекономічної підготовки, який складається з 7 іспитів та 15 заліків; цикл професійної підготовки, за яким передбачається 5 іспитів та 6 заліків та цикл практичної підготовки. Цикл практичної підготовки передбачає навчально-комп’ютерну практику, на якій ретельно вивчається принципи та правила роботи з ПК, освоєння спеціальних програм щодо здійснення необхідних економічних розрахунків; виробничу практику, на якій формуються уміння та навички виконання розрахункових операцій; переддипломну практику, на якій збираються дані про діяльність підприємства для подальшого написання дипломного проекту.

До складу атестаційної комісії входять викладачі з провідних дисциплін, представники навчального закладу та представники від підприємства (частіше за все є головою атестаційної комісії).

1.3 Розробка змісту професійної підготовки фахівця

1.3.1 Зміст професіональної підготовки фахівця

Основними чинниками, що впливають на зміст професійної підготовки фахівця є об’єкт вивчення та вид формованої діяльності фахівця.

Зміст професійної підготовки економіста представлений у табл. 1.4.

Таблиця 1.4. Зміст професійної підготовки фахівця

№ уміння № знання Перелік навчальних дисциплін і тем, що забезпечують формування приведені знання і уміння
«Основи економічної теорії» «Економіка підприємства» «Техніко-економічний аналіз» «Бухгалтерський облік» «Організація і планування діяльності підприємства»
1 2 3 4 5 6 7
1.1. 1.1.1. 1.1.2. «Документація». «Правила ведення документації»
2.1. 2.1.1. «Поняття економічної ефективності» «Економічна ефективність виробництва»
2.1.2. «Економічна ефективність виробництва» «Показники та методи розрахунку економічної ефективності» «Характеристика методів економічного аналізу»
3.1. 3.1.1. «Сутність та зміст звітності». «Порядок складання звітності»
4.1. 4.1.1. «Методи розрахунку операцій»

1.3.2 Постановка тактичних цілей навчання

Тактичні цілі представляють собою конкретизовані стратегічні цілі, тобто цілі вивчення дисциплін чи цикли дисциплін. Ці цілі повинні відображати професійну спрямованість (смотивованість діяльності фахівця, які відображається через зацікавленість у високих результатах праці, бажання здійснити трудову дію швидко та якісно), професійну компетентність (якість праці), комунікативну готовність (уміння пояснювати, обґрунтовувати ухваленні рішення), економічну ерудицію і правову компетентність (дбайливо відноситися до засобів виробництва, дотримуватися правил праці і т.д.), характеристики професійної пам’яті та мислення, здатність творчого підходу в рішенні технічних задач, здатність саморегуляції і самоаналізу (уміння контролювати професійні дії).

Постановка тактичних цілей навчання економіста представлені у табл. 1.5.

Таблиця 1.5. Постановка тактичних цілей підготовки економіста в рамках дисципліни «Техніко-економічний аналіз»

Елементи структури особистості Характеристика мети
У загальному вигляді У конкретному вигляді
1 2 3
Досвід особистості Професіональна спрямованість Сформувати мотивацію та потребу у вивченні даної дисципліни, у результаті ознайомитися з теоретичними питаннями, а також в подальшому з практикою – основними теоретичними положеннями аналізу діяльності підприємства, визначенні економічної ефективності.
Професійна компетентність Сформувати уміння систематизувати економічну інформацію, готовити вихідні аналітичні дані, визначати показники економічної ефективності організації праці та виробництва, упровадження нової техніки та технології, раціоналізаторських пропозицій та винаходів, проводити економічний аналіз господарської діяльності підприємства та його підрозділів, виявляти резерви виробництва, заходи щодо забезпечення режиму економії, підвищення
рентабельності, зменшення витрат на виробництво і реалізацію продукції, виявлення можливостей додаткового випуску продукції.
Комунікативна готовність Сформувати уміння спілкуватися за допомогою спеціальних термінів: економічна інформація, економічна ефективність, планова, оперативна, бухгалтерська та статистична інформація, коефіцієнти росту, приросту, вибуття, а також знання їх значень; формулювати відповіді на поставлені питання щодо сутності аналізу діяльності виробництва.
Економічна ерудиція і правова компетентність Сформувати знання законодавчих та нормативних актів, основ трудового законодавства. Постійно вивчати вітчизняний і зарубіжний досвід раціональної організації економічної діяльності підприємства в умовах ринкової економіки.
Функціональні механізми психіки Професійна пам’ять Сформувати і розвивати зорову, довільну та оперативну пам’ять, які дозволяють запам’ятовувати необхідну інформацію для подальшої її обробки (економічний аналіз господарської діяльності підприємства, економічна ефективність та її показники).
Технічне мислення Сформувати і розвивати оперативне і логічне мислення, що дозволить ефективно працювати з необхідною інформацією та документами.
Творчі здібності до рішення професійних задач
Типологічні властивості Здатність саморегуляції і самоаналізу Сформувати уміння перевіряти правильність своїх дій, аналізувати; уміння закріплювати та розширювати знання, розвиток уваги, самостійності, відповідальності, вимогливості до себе за доручену справу, самоконтроль.

2. Проектування технологій навчання за темою «Аналіз використання основних фондів та виробничих потужностей» курсу «Техніко-економічний аналіз»