Смекни!
smekni.com

Выборы в европарламент (стр. 6 из 6)

Позитивним підсумком можна вважати підвищення рівня депутатів - як професійного, так і загальнополітичного, а отже, підвищення і рівня Європарламенту в цілому. Відмова від колишнього правила, відповідно до якого член Європарламенту повинний був спочатку стати депутатом національного парламенту, привів до того, що з'явилися политики-європеїсти, що спеціалізуються по справах співтовариств, а потім і Європейського Союзу. Статус депутата Європарламенту підвищився по багатьом напрямкам, і як наслідок, професійні політики часом стали надавати перевагу європейському мандату, а не національному. Усе це сприяло зростаючій активності Європарламенту.

Реальна роль Європарламенту визначається не тільки обсягом його повноважень, але і тим, наскільки активно він бере участь у житті Європейського союзу, як використовує надані йому повноваження. Оцінюючи ситуацію під цим кутом зору, не можна не відзначити, що Європарламент активно прагне до самоствердження. Час працює на Європарламент. Повільно, але усе більше і більше він освоює нові повноваження. Їх можна розцінювати по-різному, навіть вважати, що статус Європарламенту мало в чому змінився. У всякому разі до класичного парламенту він і сьогодні явно не дотягає. Разом з тим, якщо за крапку відліку взяти ситуацію 10-20-літньої давнини, то зміни на краще очевидні.

Але все одно такий ключовий інститут безпосередньої демократії, як вибори до Європарламенту, в даний час продовжує залишатися переважно "національним" питанням; політична активність громадян як і раніше прив'язана до "рідних держав"; реалізуючи приналежне їм право на вільне пересування і проживання в межах усієї території ЄС, громадяни Cоюза не виявляють високої активності в реалізації наданого їм Договором про Європейське Співтовариство і директивами ЄС прав обирати і бути обраними в Європарламент і місцеві органи по новому місцю проживання. Однак розвиток інтеграційних процесів у Європейському Союзі , розширення компетенції його керівних органів, у тому числі Європейського Парламенту (який поки ще не має у своєму розпорядженні права справжнього органа законодавчої влади ), можливо, змінить існуючу практику.

Як відомо, в результаті самміту Євросоюзу, що відбувся в м. Копенгагені 12-13 грудня 2002 року, було прийнято декілька дуже важливих рішень, які визначатимуть найближче майбутнє всієї європейської політики. До травня 2004 року до Європейського Союзу мають увійти відразу 10 країн: Кіпр, Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Угорщина, Польща, Мальта, Словаків та Словенія. А це означає, що в наступних виборах до Європарламенту братимуть ще 10 держав-учасниць, що суттєво змінить виборчу систему Європарламенту та розстановку сил у ньому. Європарламент буде представляти інтереси вже 25 європейських держав, а це сприятиме зростанню ефективності та продуктивності його роботи, наділенню його більшим спектром повноважень, а також підвищенню авторитету Парламенту серед населення Європи.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Доктор Клаус-Дітер Боршарт. Абетка законодавства Європейського Співтовариства. – К.: Представництво Європейської Комісії, 2001. – 112 с.

2. Словник-довідник ЄС / Под ред. Ю.Марченко – К.: К.І.С., 2001. – 152 с.

3. Служити Європі: популярно про установи ЄС / Пер. С англ. – К.: К.І.С., 2000. – 168 с.

4. Паскаль Фонтен. Європа в 10 пунктах. – К.: Альтернативи, 1999. – 62 с.

5. Європейський Союз. Консолідовані договори / Под ред. Ю.Марченко – К.: “Port-Royal”, 1999. – 173 c.

6. Геген Даніель. У лабіринті Європейського Союзу. – К.: Основи, 1995. – 143 с.

7. Топорнин Б.Н. Европейское право. Учебник. – М.: Юристъ, 1998. – 254 с.

8. Хартли Т.К. Основы права Европейского Сообщества: введение в конституционное и административное право Европейского Сообщества. – М.: Юнити. Закон и право, 1998. – 462 с.

9. Конституции государств Европейского Союза/ Изд. Группа Инфра. М. – Норма. – М, 1997. – 259 с.

10. Право Европейского Союза: Учебник для вузов/ Под ред. С.Ю. Кашкина. – М.: Юристъ, 2002. – 925 с.

11. Основы права Европейского Союза: схемы и комментарии: Учебное пособие под редакцией д.ю.н. проф. С.Ю. Кашкина. – М.: ИНФРА-М. – 2002. – 137 с.

12. Право Европейского Союза: документы и комментарии/ Под. ред. Кашкина С.Ю. – М.: Терра, 1999. - 640 с.

13. Основы права Европейского Союза: учебное пособие / Под ред. Кашкина С.Ю. - М.: Белые альвы, 1997. - 368 с.

14. Престон Мэри. Пути приближения европейских институтов к интересам граждан: Опыт Евросоюза // Проблемы теории и практики управления. Международный журнал. – 2000. - № 4.

15. Садовская М. Либералы у власти // Белорусский рынок. – 2002. - № 3.

16. Зотов К. Расширение неизбежно // Белорусский рынок. – 2002. - № 49.

17. Дердри К. Местный взгляд на глобальную проблему.О формировании единого информационного пространства в Евросоюзе // Среду. – 2001. - № 3.

18. Офіційний сайт Європарламенту - http://www.europarl.eu.int/

19. Даниил Цыганков. Выборы в Европарламент в Германии: схватка технологий. - http://www.polit.ru/documents/104543.html/

20. Четвериков А.О. Избирательные системы государств-членов ЕС. – http://eulaw.edu.ru/documents/articles/izbir_system.htm/

21. Четвериков А.О. Избирательные права граждан Европейского Союза. - http://eulaw.edu.ru/documents/articles/izbir_prav.htm/