Смекни!
smekni.com

Політичні кризи другої половини XX сторіччя (стр. 3 из 3)

Третя проблема, з якої, як говорять, зштовхнулася Африка, - це розпад державних структур. Очевидно, Ліберія й Сомалі виявляють собою крайні приклади цього явища. Але нам знову треба відійти від крайностей, щоб глянути на проблему об'єктивно. Першої її тридцятилітньому є зниження ступеня легітимності держав у результаті краху національно-визвольних рухів. Другий її компонент укладається в нових антидержавних настроях колишніх керівних кадрів, яким загрожує втрата їхніх соціально-економічних позицій. Однак головною проблемою тут є структурна нездатність забезпечення розвитку в умовах постійно наростаючих вимог демократизації. Ми вже говорили про ті обмеження державних ресурсів, які були викликані стагнацією економіки. Держави були усе менш здатні надавати послуги навіть на тім низькому рівні, на якому вони надавали їх раніше. Це привело до того, що події стали розвиватися по спіралі. Державам ставало усе сутужніше збирати податки. Їхня здатність до підтримки порядку скоротилася. А коли здатність держав забезпечувати безпеку й соціальну підтримку знизилася, люди стали шукати їх в інших структурах, що, у свою чергу, привело до подальшого ослаблення держав.

Але й тут також єдина причина тієї обставини, що в Африці це виявилося з такою наочністю, укладається в тім, що цей занепад державності почався незабаром після створення самих цих держав. Якщо подивитися на це явище у всесвітньому масштабі, можна буде помітити, що протягом більше п'ятисот років спостерігалася сильна тенденція до зміцнення державних структур, що досягла свого апогею наприкінці 1960-х рр., після чого вона стала повсюдно розвиватися в іншому напрямку. На Півночі вона обговорюється під різними назвами: фіскальна криза держав; ріст злочинності в містах і створення структур самозахисту; нездатність держави стримати приплив людей; тиск, надаваний з метою розпуску державних структур соціального забезпечення.

Нарешті, багато хто відзначають місце в Африці крах фізичної інфраструктури й небезпечні тенденції в поширенні заразних хвороб. Це, звичайно, теж вірно. Системи доріг, системи утворення, лікарні перебувають у жалюгідному стані, і положення усе більше погіршується, а грошей на його виправлення, очевидно, ні, і не передбачається. Поширення СНІДу стало великою проблемою. І навіть у тому випадку, якщо його поширення можна буде стримати, залишиться небезпека нових хвороб, розповсюджуваних новими бактеріями й вірусами, що не піддаються медикаментозному лікуванню.

І тут знову слід зазначити, що проблема ця надзвичайно важка для Африки, але вона властива не тільки їй. Точно так само, як ми, видимо, були свідками найвищого підйому чинності державних структур десь біля двадцяти п'яти років тому, зараз ми можемо стати свідками найвищого підйому двохсотлітньої боротьби з інфекційними й заразними захворюваннями. Самовпевненість при проведенні в життя якихось важливих рішень могла привести до ушкодження якихось захисних екологічних механізмів, що викликало до життя нові види жахливих, раніше невідомих епідемічних захворювань. У цьому плані розвал фізичної інфраструктури нам ніяк не допоможе. Як би те не було, у той час, коли в містах Сполучених Штатів з'являються нові форми туберкульозу, навряд чи можна вважати, що ця проблема властива винятково Африці.


Література

1. Санто Б. Інновація як кошти економічного розвитку. - К., 2005

2. Брандт В. Демократичний соціалізм. – К., 2006

3. Бодио Т. Свідомість і політичне поводження: обмеження раціональності політичних дій. - К., 2007

4. Предвечерный Г.П. Основы политической социологии. – Ростов на Дону, 2000