Смекни!
smekni.com

Політичний режим як сукупність засобів і методів здійснення влади в суспільстві (стр. 3 из 3)

Політична система демократичного режиму характеризується тим, що функції законодавчої, виконавчої судової влади чітко визначені. Парламенту належить виключне право видавати загальнодержавні закони. Виконавчої влади - право законодавчої, бюджетної, кадрової ініціативи, накладення вето на закони представницької влади. Суду - право визначати відповідність законів конституції держави. Вибори лідерів на всіх рівнях політичного життя проводяться тільки на альтернативній основі. І, що особливо важливо: ефективно діє механізм контролю електорату над владними структурами. Функціонує багатопартійна система, а також офіційна опозиція, що конкурує зі своїми політичними суперниками й тим самим сприяє рішенню назрілих соціально-економічних проблем. Адже найцінніше в демократії - це можливість зіставити різні погляди на мету й кошти її реалізації.

У сучасній світовій практиці обґрунтування демократії розділяють на ціннісні й раціонально-утилітарні.

Перші розглядають демократію як безумовну цінність, як реальне втілення в державних устроїв найбільш важливих загальнолюдських цінностей: волі, рівності, соціальної справедливості, народовладдя.

Прихильники раціонально-утилітарної групи аргументів розглядають демократію як найбільш корисну для суспільства й громадян форму організації.

Досвід історії свідчить, що демократія - благо тільки тоді, коли вона відповідає культурі й менталітету на роду.

Демократія неприйнятна в екстремальних ситуаціях - у період воєн, гострих кризових ситуацій. Перехід до демократії вимагає поступовості, тривалого проміжку часу.

У цьому контексті тим народам, яким властиві демократичний менталітет і демократичні орієнтації, які готові до індивідуальної волі й відповідальності, демократія дійсно створює найкращі можливості для індивідуального й суспільного розвитку, реалізації гуманістичних цінностей: волі, рівноправності, справедливості, соціального творчості.

Наявність демократичного режиму є необхідною умовою формування правової держави - системи органів і інститутів, які гарантують і забезпечують нормальне функціонування цивільного суспільства.

Мова йде об формax правління, а також про форми державного устрою. Існують такі форми правління, які мали місце в різні періоди людської історії.

Насамперед, мова йде про абсолютну монархію (самодержавстві) Це форма правління, при якій верховна державна влада юридично належить одній особі - монархові, що займає цю посаду у встановленому порядку престолонаслідування. При абсолютизмі в наявності свавілля чиновників і безправність народу. Сьогодні абсолютна монархія збереглася в Саудівській Аравії, Катарі, Омані, ОАЕ.

Перехідною формою правління є дуалістична монархія, коли буржуазія ділить владу з феодалами. При такій формі правління існують одночасно дві політичних установи: феодальна монархія й буржуазний парламент, повноваження якого досить обмежені монархом, наділеним правом вето, правами розпуску парламенту. Дуалістична монархія існує сьогодні в Йорданії, Кувейті, Марокко.

Конституційна монархія є буржуазною формою правління. Буржуазія тут панує безроздільно як в економіці, так і в політику. Уряд формується парламентським шляхом і відповідає за свою діяльність перед законодавчим органом. Конституційна монархія сьогодні діє тільки у Великобританії (найбільш типовий приклад), Бельгії, Данії, Іспанії, Норвегії, Швеції, Японії. Історично президентська республіка вперше з'явилася на політичній карті миру в США на основі Конституції 1787 року. Це така республіка, коли президент наділений повноваженнями глави держави й глави уряду. Посада прем'єр-міністра відсутній. Функції різних галузей влади чітко розділені. Президент обирається позапарламентським шляхом, формує уряд. У нього немає права розпуску парламенту. Система вищих органів державної влади США будується на основі принципів стримувань і противаг, відповідно до яких президент, конгрес і верховний суд наділяються повноваженнями, які дають їм можливість впливати один на одного. Президент США - глава виконавчої влади, він формує уряд при номінальній участі конгресу. Конгрес США є носієм законодавчої влади, президентові дане право вето щодо законопроектів, для подолання якого необхідно кваліфікаційна більшість обох палат конгресу. У США широко розвинена незалежна судова влада.

Парламентська республіка характеризується проголошенням верховенства парламенту, що формує уряд, очолюване лідером партії, що має більшість у парламенті. Глава держави в парламентській республіці найчастіше обирається парламентом. Які-небудь дії президента, включаючи розпуск парламенту й накладення вето можуть бути здійснені тільки за згодою уряду. Таким чином, проголошується верховенство парламенту, але фактично він працює під твердим контролем уряду. Парламентські республіки існують в Італії, ФРН, Австрії Швейцарії, Фінляндії, Туреччини й у ряді інших країн.

У практиці державного устрою країн велике поширення одержали змішані форми правління. У них сполучаються елементи парламентської й президентської республіки. Найбільш типовим прикладом змішаного правління є V Республіка Франції. Конституція 1958 року, зберігши деякі атрибути парламентаризму, фактично оформила встановлення режиму сильної особистої влади. Центральною фігурою в системі вищих органів державної влади став президент, що з 1962 року обирається прямими виборами. Уряд формується президентом і відповідально тільки перед ним. Президент головує в раді міністрів, а прем'єр - у кабінеті міністрів, що тільки готовить рішення для ради міністрів. Президент, маючи право розпуску парламенту, фактично наділений більшому владою, ніж глава президентської республіки.

Складовою частиною політичної системи є форма державного устрою. Питання про державний устрій - це питання про те, як організована територія даної держави, з яких частин воно складається, як визначені взаємини центральних і місцевих органів влади. B відповідності із цими критеріями існують такі основні форми державного устрою: унітарна, федеративна й конфедеративна. Характерними рисами унітарної форми державного ладу є: єдина конституція; єдина система органів державної влади; єдине громадянство; єдина судова система; розділ території на адміністративно-територіальні одиниці. Унітаризм передбачає централізацію всього державного апарата, прямій і побічний контроль над місцевими органами влади. До унітарних держав ставляться: Франція, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Греція, Японія й ін. Унітарною державою є й Україна.

Федеративна форма державного устрою - це союзна держава, що складається з державних утворень наділених юридичною й відповідною політичною самостійністю. Її характерні риси: територія федерації складається з територій суб'єктів; суб'єкти федерації як правило, наділяються установчою владою в рамках установленої для них компетенції - правом створення законодавчих актів; федеративна судова система звичайно формується по єдиному зразку; наявність подвійного громадянства двопалатна структура федеративного парламенту. Федеративний лад існує в США, Канаді, ФРН, Австрії, Росії.

І, нарешті, конфедеративна форма державного устрою. Це - добровільний союз незалежних суверенних держав. Кожна держава, що входить у конфедерацію, є незалежним членом ООН і інших міжнародних організацій, але має й загальне: валюту, митний; збір, єдиний економічний простір. Приклад конфедерації - Європейський союз.

політичний режим тоталітаризм демократія


Література

1. Основы политической науки /Под. ред. проф. В.П.Пугачева – М., 2005

2. Боднар А. Основи політології (Наука про політику). - К., 2004

3. Політологічний енциклопедичний словник: Навч. посібник для студентів вузів. - К., 1997.

4. Понеделков А.В. Еліта (політико-адміністративна етика: проблеми методології, соціології, культури). - К., 1995