Смекни!
smekni.com

Дослідження сервоприводу з урахуванням нелінійності (стр. 13 из 15)

Робоче сидіння повинне бути зручним для виконання планованих робочих операцій. Воно повинне мати необхідні розміри і допускати регулювання не тільки по висоті, але і по положенню, коли його вживання вимагає рухливості. Робочий стіл повинен забезпечувати разом з робочим сидінням таке положення корпусу, при якому навантаження розподілено оптимальним чином на всі м'язи, що беруть участь в підтримці тіла і дотримання правильної постави при роботі. Після того, як на підставі даних антропометрії вибрані оптимальні габарити робочого простору, необхідно організувати всі елементи робочого місця відповідно до особливостей діяльності людини. При організації робочого місця, необхідно враховувати економне використовування виробничих площ. На кожного працівника повинно доводитися не менше 4,5 м2 виробничої площі при висоті приміщення не менше 3,2 м. Слід також мати у вигляді оснащення робочого місця меблями і пристосуваннями, сконструйованими відповідно до рекомендацій психофізіології праці. Безпека робочого місця повинна відповідати вимогам виробничої санітарії, техніці безпеки і протипожежної техніки.

7.3 Система вентиляції

Задачею вентиляції є забезпечення чистоти повітря і заданих метеорологічнихумов у виробничих приміщеннях. Вентиляція досягаєтьсявидаленням забрудненого або нагрітого повітря з приміщень і подачею в нього свіжого повітря.

За способом переміщення повітря вентиляція буває з природним імпульсом (природної) і з механічним (механічної). Можливе також поєднання природної і механічної вентиляції (змішана вентиляція).

Залежно від того, для чого служить система вентиляції, – для подачі (притоки) або видалення (витяжки) повітря з приміщення або (і) для того і іншого одночасно, вона називається приточуванням, витяжною або приточування-витяжною.

По місцю дії вентиляція буває загальнообмінною і місцевою.

Дія загальнообмінної вентиляції заснована на розбавленні забрудненого, нагрітого, вологого повітря приміщення чистим повітрям до гранично допустимих норм. Цю систему вентиляції найбільш часто застосовують у випадках, коли шкідливі речовини, теплота, волога виділяються рівномірно по всьому приміщенню. При такій вентиляції забезпечується підтримка необхідних параметрів повітряного середовища у всьому об'ємі приміщення.

У виробничих приміщеннях, в яких можливе раптове надходження в повітря робочої зони великих кількостей шкідливої пари і газів, разом з робочою передбачається пристрій аварійної вентиляції.

Природна вентиляція.

Повітрообмін при природній вентиляції відбувається внаслідок різниці температур повітря в приміщенні і зовнішнього повітря, а також в результаті дії вітру. Різниця температур повітря всередині і зовні приміщення, а, отже, і різницю густини викликають надходження холодного повітря в приміщенні і витіснення з нього теплого повітря. При дії вітру із завітреної сторони будівель створюється знижений тиск, унаслідок чого відбувається витяжка теплого або забрудненого повітря з приміщення; з навітряного боку будівлі створюється надмірний тиск, і свіже повітря поступає в приміщення на зміну повітрю, що витягається.

Природна вентиляція може бути організованою і неорганізованою. При неорганізованій вентиляції надходження і видалення повітря відбувається через нещільність і пори зовнішніх огорож (інфільтрація), через вікна, кватирки, спеціальні отвори. Організована природна вентиляція виробничих приміщень здійснюється аерацією і дефлекторами.

Аерація здійснюється в холодних цехах за рахунок вітрового тиску, а в гарячих цехах за рахунок сумісної або роздільної дії гравітаційного і вітрового тиску. Перевагою аерації є те, що великі об'єми повітря подаються і віддаляються без вживання вентиляторів і воздуховодів. Разом з перевагами аерація має істотні недоліки, а саме: в літній час ефективність аерації може значно знижуватися унаслідок підвищення температури зовнішнього повітря, особливо в безвітряну погоду; крім того, поступаюче в приміщення повітря не обробляється.

Вентиляція за допомогою дефлекторів. Дефлектори є насадки, встановлювані на витяжних воздуховодах і використовуючі енергію вітру. Дефлектори застосовують для видалення забрудненого або перегрітого повітря з приміщень порівняно невеликого об'єму, а також для місцевої вентиляції.

Механічна вентиляція.

В системах механічної вентиляції рух повітря здійснюється вентиляторамиі в деяких випадках ежекторами. Механічна вентиляція буває: приточування, витяжна і приточування-витяжна, вони відрізняються подачею і відтоком повітря.

Вентилятори – це воздуходувні машини, що створюють певний тиск і службовці для переміщення повітря при втратах тиску у вентиляційній мережі. Найпоширенішими є осьові і радіальні вентилятори.

Ежектори застосовуються у витяжних системах в тих випадках, коли необхідно видалити дуже агресивне середовище, пил, здібний до вибуху не тільки від удару, але і від тертя, або легко вспалахаючі вибухонебезпечні гази.

Кондиціонування повітря – це створення і автоматична підтримка в приміщеннях незалежне зовнішніх умов постійних або змінюються за певною програмою температури, вогкості, чистоти і швидкості руху повітря, найсприятливішої для людей або що вимагаються для нормального протікання технологічного процесу. Тому на промислових підприємствах кондиціонування повітря застосовується або для забезпечення комфортних санітарно-гігієнічних умов, створення яких звичайною вентиляцією неможливе, або як складова частина технологічного процесу.

Очищення повітря від домішок може проводитися як при подачі повітря, так і при видаленні з нього забрудненого повітря. В першому випадку забезпечується захист працюючих у виробничих приміщеннях, а в другому – захист навколишньої атмосфери.

7.4 Розрахунок загально обмінної вентиляції

Розглянемо тепловиділення деякими джерелами:

1. Тепловиділення від устаткування, що приводиться в дію електродвигунами, і від комп'ютерноїтехніки, ккал/ч:

Q1 =860 · NY· n + 860 · Qпк·nпк (7.1)

NУ - номінальна потужність двигуна, кВт;

n – кількість двигунів;

Qпк- тепловиділення персонального комп'ютера;

nПК– кількість персональних комп'ютерів.

Q1 =860 · 0.3 · 1 + 860 · 0.2 · 2 = 602 (ккал/ч).

2. Тепловиділення від штучного освітлення, ккал/ч:

Q2 = 860 · Nосв (7.2)

Nосв – сумарна потужність джерел, кВт;

Q2 = 860 · 0.8 = 688 (ккал/ч).

3. Тепловиділення від людей:

Q3 =Qл · nл (7.3)

Qл– тепловиділення від людей, ккал/ч

nЛ – кількість людей.

Q3 = 55 · 4 = 220 (ккал/ч).

3. Надходження тепла через світлові отвори за рахунок сонячної радіації, ккал/ч:

Q4=F · q (7.4)

F – площа світлового отвору, м2;

q – кількість тепла вноситься сонячною радіацією через світлові отвори, ккал/(ч*м2).

Q4= 240 · 12 = 2880 (ккал/(ч*м2)).

4. Тепловтрати через будівельні огорожі, ккал/ч:

Qтп=k · F · (Тп – Тн) (7.5)

k – коефіцієнт теплопередачі огорожі ккал/(ч·м2· До)

F – поверхня огорожі, м2

Тп – температура зовнішня, До

Тн – температура в приміщенні, До.

Qтп = 1.06 · 15 · 14 = 222,6 (ккал/ч).

Кількість надмірного тепла в робітниках приміщення

(7.6)

Q = 602 + 688 + 220 + 2880 – 222,6 = 4167,4 (ккал/ч).

За наявності надмірного тепла в робочих приміщеннях розрахуємо кількість повітря, необхідного для створення нормальних умов праці, м3/ч:

(7.7)

C – питома теплоємність повітря, 0.24 ккал/(кг·К)

у – об'ємна вага повітря, що поступає в приміщення, кг/м3.

L =

=1046,66.

Кратність обміну повітря:

K =

(7.8)

VП– об'їм приміщення, м3.

K =

= 23,26.

Кратність обміну повітря менше 30, отже, вентиляція в приміщенніприродна і немає необхідності у вентиляторі.

7.5 Можливі надзвичайні ситуації в районі робочого місця або вузу

Надзвичайна ситуація – порушення нормальних умов життя і діяльностілюдей на об'єкті або території, викликане аварією, катастрофою, стихійноюбідою або іншою небезпечною подією, яка може привести або привелодо загибелі людей, їх поразки і значних матеріальних втрат.

В районі робочого місця або вузу, в якому розташована дослідницька лабораторія (МУЛ) №402, де експлуатується додаток, що розробляється, можливі наступні надзвичайні ситуації:

– техногенного характеру: пожежі і неспровокованівибухи (10200); аварії з викидом або загрозою викиду сильнодіючихотруйних речовин (10301); наявність в навколишньому середовищі шкідливих речовин з концентраціями, перевищуючимиПДК (10400); раптове руйнування будівель і споруд (10600); аваріїна системах зв'язку і телекомунікаціях (10900).