Смекни!
smekni.com

Олії селективного очищення. Екологічні вимоги до виробництва (стр. 3 из 3)

· Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня:

Робітники та інженери, які працюють позмінно та безпосередньо зайняті очищенням, деасфальтизацією та депарафінізацією масел селективними розчинниками. Виробництво парафинів, мастил та озокерито-церезинової продукціїОператор (старший) технологічних установок, машиніст компресорних установок, машиніст технологічних насосів, слюсар з ремонту технологічних установок та приладист, зайняті на установці знемаслення парафіну із застосуванням селективного розчинника Виробництво бітуму та нафтового коксу· При селективне добуванні і зберіганні попутних продуктів, що застосовуються в народному господарстві повинна бути звітність про екологічні витрати
Висновки:

1. Селективне очищення засноване на вибірковому розчиненні у визначеному розчиннику продукту, що очищається, та домішок. В даний час цей метод є основним при виробництві високоякісних мастил.

2. Селективне очищення нафтопродуктів здійснюється шляхом екстракції розчинниками шкідливих домішок з нафтових фракцій для поліпшення їх фізикохімічних експлуатаційних характеристик. Це очищення - один з головних технологічних процесів виробництва змащувальних олій з нафтової сировини.

3. Виробництво високоякісних масел, що відповідають сучасним вимогам, неможливе без селективного очищення. Це викликано рядом переваг селективного очищення в порівнянні з хімічними методами очищення: отримувані олії вищої якості (вище за в’язкісно-температурні властивості і термоокислюючою стабільністю), розчинник може використовуватися багато разів, відсутні відходи виробництва, що дозволяють більш повно використовувати нафтову сировину і порівняно легко вирішувати питання охорони навколишнього середовища.

4. Селективне очищення засноване на здатності полярних розчинників вибірково (селективно) розчиняти полярні або поляризовані компоненти сировини поліциклічних ароматичних вуглеводні і високомолекулярні смолисто-асфальтенові речовини.


Список використаної літератури:

1. Фахрутдинов Р.З. Очистка масляных фракций селективными растворителями. Учебное пособие. Казань :КХТИ,1983. 24 с.

2. Автор: Черножуков Н.И.,Технология переработки нефти и газа. Ч.3,1978 – 254с.

3. Топлива, смазочные материалы, технические жидкости. Справочник , Школьников В.М. : 1999 – 158с.

4. Кабінет Міністрів України. Постанова № 163 від 21.02.2001 (за станом на 26 березня 2007)