Смекни!
smekni.com

Конструкції автоматизованих фільтраційних та осаджувальних центрифуг з ножовим вивантаженням осаду (стр. 3 из 3)

Ротор малогабаритної центрифуги ФГН-63 (рисунок 5) на відміну від роторів інших центрифуг має з'ємний борт 1, котрий кріпиться до перфорованої обичайки 4 болтами 6 і стопорними шайбами 7. Для кріплення сит днище ротора 5 має кільцеву канавку, а з'ємний борт – западину, куди вкладаються краї фільтрувального 2 та дренажного сита З.


Рисунок 4 – Елемент ротора центрифуги із швидкоз'ємним кріпленням сит:

1 – гвинт; 2 – контргайка; 3 – бобишка; 4 – сегмент

Рисунок 5 – Елемент ротора центрифуги ФГН-633К-02:

1 – з’ємний борт; 2,3 – фільтрувальне та дренажне сита

При кріпленні борта здійснюється натягнення сит. Поперечні стики фільтрувального та дренажного сит зварюють контактною зваркою унаклад. Під дією відцентрової сили сита щільно притискуються до обичайки. Площину роз'єму переднього борта та обичайки ротора ущільнюють шнуром 8 з матеріалу, стійкого до обробного продукту.

2.6.2 Механізм зрізання осаду

В горизонтальних автоматичних центрифугах застосовують механізми зрізання відфільтрованого осаду кількох типів. Найбільш поширені механізми зрізання з широким (на всю довжину ротора) ножем, який переміщується радіально відносно ротора, або здійснює обертовий (поворотний) рух. Рідкіше застосовують механізм зрізання з вузьким ножем (скребачкою), що здійснює разом з обертовим рухом ще й вертно-поступове переміщення вздовж ротора. Різівний ніж виготовляють двох типів: з наплавленням леза з твердого сплаву (звичайно стеліту марки ВК-3) на різівній пластині зі сталі 12Х18Н10Т; та з застосуванням набору спеціально виготовлених різівних пластин з твердого сплаву марки Т5К10.

Як показав досвід експлуатації центрифуг, ніж з неплавкою доцільно застосовувати при обробці дрібнозернистих сильно ущільнюваних продуктів, а ніж із застосуванням набору пластин з твердого сплаву – для обробки крупнозернистих пухких продуктів; тому останнім часом центрифуги комплектують ножами обох типів.


Висновок

центрифуга фільтраційний автоматизований осад

В процесі виконання роботи ми ознайомилися з класифікацією центрифуг; конструкціями автоматизованих фільтраційних та осаджувальних центрифуг з ножовим вивантаженням осаду; конструкціями та принципом дії фільтрівних центрифуг; принципом дії осаджувальних центрифуг; конструкціями основних вузлів горизонтальних автоматизованих центрифуг.


Список використаних джерел

1. Лукьяненко В.М., Таранец А.В. Центрифуги: Справ. изд. – М. : Химия, 1988. 384 с.

2. Промышленные центрифуги. Каталог. М.: ЦИНТИхимнефтемаш, 1986. 112 с.