Смекни!
smekni.com

Ручне відцентрове литво (стр. 2 из 2)

Перевага еластичних гумових прес-форм полягає в простоті їх виготовлення, в легкому витягу з них воскових моделей і в їх довговічності.

До недоліків слід віднести неможливість виготовлення спіралеподібних порожнин і отримання дуже тонких перерізів. Товщина стінки відлиття не повинна бути менше 0,4 мм, так як при запресовуванні воску форма повинна бути затиснута і тому стінки на-пів-форм можуть з'єднатися у щільну.

Отримання воскових моделей. Для заливки воском гумових прес-форм застосовується восковий інжектор (мал.. 3.1, 8). В бочку знаходиться розплавлений віск, постійна температура якого підтримується за допомогою електронагріву. Необхідний тиск в бочку створюється стисненим повітрям, останній впресовує віск через штуцер в литнивковий канал прес-форми. Рідкий віск можна ввести у форму відцентровим методом, використовуючи для цього металеву центрифугу. При цьому стінки гумової прес-форми перед кожним заповненням воском повинні ізолюватися евкаліптовим маслом або сумішшю, що складається з однієї частини води і однієї частини гліцерину.

форма модель восковий литво

2.2 ПІДГОТОВКА ФОРМИ І ЗАЛИВАННЯ

Готові воскові моделі розміщуються навколо воскового стояка, з яким вони з'єднуються за допомогою воскових штифтів. «Воскову ялинку» напаюють на восковий цоколь і встановлюють на гумовому підставку, поперечний переріз якої видно на цьому ж рисунку. Далі блок воскових моделей обробляють так само, як це було описано вище: знежирюють, покривають пензликом формувальної маси, поміщають в циліндричну опоку і заливають її провакуумованною формувальною масою. Після затвердіння формувальної маси опоку поміщають в муфельну піч (мал.. 3.1, 10) і протягом години при 200° С виплавляють віск. Потім підвищують температуру до 1000° С і витримують форму при цій температурі ще 15 хв. Після цього її виймають з печі, поміщають в відцентрову машину (мал.. 3.1, 11) і виробляють заливку. Готовий блок відлитих медалей з литниками, отриманий після відбивки опоки, показаний на мал..3.1, 12.


ВИСНОВКИ

Метод відцентрового литва має наступні переваги:

1) можливість одержання виливків з моделями будь-якої складної форми порівняно простим способом;

2) значне зниження можливості утворення усадочних раковин;

3) зменшення витрат металу з-за відсутності прибутків, потреба в яких відпадає.

Недоліки:

1)висока ліквація;

2)різна товщина стінки по висоті відливки.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. www.shipmodeling.ru/

2. www.kalush-college.ucoz.ru/

3. Рубцов Н.Н. История литейного производства в СССР. М., 1947;