Смекни!
smekni.com

Розробка схеми дослідження технологічних систем (стр. 4 из 5)

Функціональне призначення систем автоматизації виробничих процесів на базі обчислювальної техніки може бути різним. Це можуть бути системи управління та контролю технологічних процесів, інформаційні та вимірювальні системи, системи колективного користування для наукових та інженерних розрахунків, системи для телеобробки і мережевої обробки даних. Технічною базою таких систем є одно- та багатопроцесорні ЕОМ, одно- та багатомашинні однорідні і різнорідні комплекси, локальні та розгалужені мережі ПК.

Будь-які функціональні схеми в своїй роботі будуть залежати від процесів реєстрації інформаційних сигналів, їх переробки для сприйняття ЕОМ та наступного відображення їх засобами ЕОМ. Тому для розробки таких схем потрібно проаналізувати ці процеси.

Перетворення вхідних та вихідних сигналів є процес вимірювання змінних та представлення їх у певній формі. Всі вимірювання, як відомо, проводяться з певною похибкою, значення якої є величиною випадковою. Точніше кажучи, ймовірність того, що неперервний сигнал буде без похибки перетворений у цифрову форму, близька до нуля. Тому основною характеристикою процесів квантування за часом та за рівнем є похибка перетворення. Вимоги отримання високої точності та економічності, що визначаються числом та вартістю елементів, які використовуються для побудови перехідних пристроїв ПЗО (пристрої зв’язку з об’єктами), виявляються протирічними. Тому при побудові ПЗО приймається компромісне рішення.

Функціональну схему одного з таких АРМів, що виконує функції тестової перевірки параметрів ЕЗП на ділянці вихідного контролю, можна зобразити у такому вигляді (рис. 3.1).

Рис. 3.1 Функціональна схема АРМу вихідного контролю:

В цій схемі елементи функціонують наступним чином: ЕЗОП, яке підлягає тестуванню для вихідного контролю з’єднується з АРМом через АЦП. На нього подається стандартний сигнал з джерела випромінювання, який сприймається ЕЗП з відповідною реакцією, що фіксується АЦП і передається інформація про це ПК. За допомогою зворотного зв’язку ПК змінює режими роботи ЕЗП та ДВ.

Загальну функціональна схема системи автоматизованої обробки технологічних даних може бути представлена у такому вигляді (рис. 3.2).


Х11 У11 Х12 У12 t

Х21 У13

I Х13

t У23

У15 Х15 У14 Х14

t

t

t ІІ


t

III

t

Рис. 3.2 Принципова функціональна схема автоматизованої системи обробки технологічної інформації.

Суттєвим моментом для пояснення принципу функціонування автоматизованої системи обробки технологічної інформації є те, що реакція системи суттєво залежить від об’єму накопиченої інформації [10]. Внутрішня інформація системи незмінно поповнюється у результаті зовнішньої дії та, окрім того, внаслідок наявності зворотних зв’язків, вона безперервно перерозподіляється поміж підсистемами. Внаслідок „розтягування” або, навпаки, „стиску” реакцій, що також обумовлено дією зворотних зв’язків, потоки внутрішньої інформації змінюються, своєрідно віддзеркалюючи технологічне середовище та „життя” самої системи, и при цьому формуються „інформаційні образи”.

Концептуально процес функціонування такої інформаційної системи для обробки технологічної інформації відбувається так:

1) запам’яталася зовнішня дія;

2) зовнішня дія перетворилася;

3) обробка результатів, їх сумування, перемножилися або відбуваеться більш складне функціональне перетворення;

4) фіксування підсумків;

5) на вхід однієї з підсистем передалася наступна інформація: а) та, що надійшла від технологічного середовища; б) перетворена; в) перетворена; в цій підсистемі сформувався новий інформаційний образ.


Висновки

Узагальнюючи результати роботи можна сформулювати такі три системотехнічних принципи автоматизації технологічних процесів на базі ЕОМ:

- ЕОМ забезпечує інформацією та обчисленнями особу, яка приймає рішення, та керує реалізацією інтелектуально-вольових рішень у складних ситуаціях.