Смекни!
smekni.com

Техніка безпеки роботи в лабораторії (стр. 5 из 5)

де -

показник переломлення молока;
– показник переломлення фільтрату; 0,002045 – коефіцієнт, дозволяємий висловити отриману різницю показників переломлення молока та сироватки в % від загального білку.

Визначення масової частки лактози. Згідно ГОСТ 8764 лактозу в молоці та молочних продуктів визначають хімічними (йодометрично та перганатометрично) чифізичними (полярі метрично та рефрактометрично)методами. Рефрактометричний метод найбільш простий, але по точності він уступає хімічним методам визначення. В ньому використовують показник переломлення фільтрату, отриманого при осадженні білку молока розчином хлориду кальцію при рефрактометричному визначенні білку в молоці. В цьому випадку масову частку лактози знаходяться в залежності від величини показнику переломлення фільтру.

Визначення масової частки сухих речовин. В відношенні з ГОСТ 3626 масову частку сухих речовин в молоці визначають висушуванням навіски до постійної маси чи прискореним методом. Масову частку сухих речовин в молоці (С,%) можливо визначити також розрахунковим шляхом як функцію густини та кількості жиру в молоці. Для цієї цілі використовують модифіковану формулу Фаррингтона

С=(4,9Ж+D)/4+0,5

Де 4,9 – постійний коефіцієнт; Ж – масова частка жиру в молоці,%, D – густина молока, градуси ареометра (якщо від густини молока, яка виражена в кг/м3, відкиньте дві перші цифри,слідуючи дві обозначають градуси ареометра; наприклад, при густині 1027кг/м3 D=27); 0,5-поправка до густини молока.

Визначення масової частки вологи. Масову частку вологи в молоці знаходять як різницю 100-С(%), де С – масова частка сухих речовин в молоці. Орієнтировочно масову частку сухих знежирених речовин в молоці сухого знежиреного залишку) СЗМЗ(%) розраховують по формулі

СОМО=(D+2)/4+0,225Ж,

Де D – густина молока, град. ареометра; Ж – масова частина жиру в молоці,%.