Смекни!
smekni.com

Технічний контроль на машинобудівних підприємствах (стр. 2 из 5)

Методи активного й приймального контролю взаємно доповнюють один одного, сполучаються. Активний контроль являє собою специфічний процес обробки, пов'язаний з його регулюванням, метод одержання розмірів деталей. Усякий же процес обробки деталей повинен закінчуватися їхнім контролем, тим більше що засобу активного контролю працюють у ненормальних метрологічних умовах (вплив температурних погрішностей, динамічних факторів і т.д.). Разом з тим, якщо за допомогою засобів активного контролю технологічний процес стає більше стабільним і стаціонарним, то можна обмежитися вибірковим приймальним контролем.

Приймальний контроль має на меті встановити придатність до поставки або використання бездефектних укомплектованих виробів. Ціль контролю досягнута, якщо після виконання процедури контролю з поточної продукції або партії, представленої для контролю, вилучені дефектні вироби, характеристики яких не відповідають заданим значенням.

Основними методами досягнення мети контролю є наступні:

1 Системна підготовка контролю відповідно до ЕСТПП, що використовує досягнення науки в області типізації процесів, підвищення точності, продуктивності й надійності технологічних систем, застосування розрахунково-аналітичних методів і показників;

2 Додання технології контролю попереджуючого характеру;

3 Застосування сучасних інформаційних технологій, що вирішують завдання автоматизованого керування технологічними процесами, розвитку попереджувального контролю на основі застосування автоматизації регулювання технологічних процесів за результатами контролю.

Для досягнення поставленої мети необхідно побудувати технологічний процес контролю на базі типових технологій контролю й забезпечити цим оптимальний рівень витрат на контроль.

Конкретизуючи загальну мету, можна виділити окремі завдання приймального контролю, у число яких входить перевірка:

1 Якості складання, налагодження, регулювання експлуатаційних характеристик готових виробів;

2 Наявності передбаченої супровідної документації, що підтверджує приймання деталей;

3 Маркування, консервації, упакування й тари;

4 Комплектності готових виробів.

Статус контролю визначає, що продукція:

- не пройшла контроль;

- пройшла контроль і прийнята;

- пройшла контроль, не прийнята й очікує ухвалення рішення;

- пройшла контроль і забракована.

Ідентифікація статусу контролю забезпечує виконання необхідного контролю в процесі виробництва, що гарантує відправлення споживачеві тільки тієї продукції, що пройшла необхідний контроль.

Ідентифікація статусу контролю на підприємстві виробляється шляхом таврування (якщо це передбачено) і оформлення супровідної документації.


5. Вихідні дані для розробки технологічного процесу контролю

5.1 Технологічний маршрут обробки зубчастого колеса

Завдання проектування технологічного маршруту виготовлення деталі складається в знаходженні для даних виробничих умов оптимального варіанта переходу від напівфабрикату до готової деталі. При виборі технологічного маршруту необхідно вибрати такі операції обробки, при яких якість виробу буде високим, а собівартість найменшої. Технологічний маршрут виготовлення зубчастого колеса представлений у таблиці 3.

Таблиця 3 - Технологічний маршрут виготовлення зубчастого колеса

Номер операції Найменування, зміст операцій Устаткування
Операція 000 Заготівельна Молот
Операція 005 Підрізати торець 1, проточити поверхні 32,157,5 попередньо з підрізуванням відповідних фасок, просвердлити отвір 40 мм із наступним розточуванням Токарський верстат зі ЧПУ мод. 16А20Ф3
Операція 010 Проточити поверхні  60,132,157,5 мм із підрізуванням відповідних торців і фасок Токарський верстат зі ЧПУ мод. 16А20Ф3
Операція 015 Свердлити 6 отворів  26 верстат 2Н135
Операція 020 Простягнути шпонковий отвір  40 мм Горизонтально-протяжний верстат мод. 7Б55
Операція 025 Фрезерувати зуби на поверхні  157,5 мм Зубофрезерний верстат мод. 53А50
Операція 030 Слюсарна
Операція 035 Закруглити зуби на поверхні  143,5 мм Зубофрезерний верстат мод. 53А50
Операція 040 Шліфувати отвір 40 мм Верстат мод. 3М151
Операція 045 Промивна
Операція 050 Контрольна

5.2 Визначення типу виробництва й виду технологічного процесу контролю

Для визначення типу виробництва використовуємо заданий річний об'єм випуску зубчастих коліс і масу виробу.

У відповідності з довідковою літературою вибираємо серійне виробництво, тому що річний об'єм випуску циліндричних коліс становить 17000 шт.; маса - 2,48 кг.

Кількість виробів у партії для одночасного запуску визначаємо по формулі:

,

де N - річний об'єм випуску виробів, шт.

а - число днів, а яке необхідно мати запас виробів,

F - число робочих днів у році.

У нашім випадку: N = 17000 шт., F = 250 днів, а = 10 днів.

шт.

Виробництво характеризується виготовленням виробів періодично повторюваними партіями. У виробництві встаткування розташовують відповідно до послідовності виконання етапів обробки заготівель. За кожною одиницею встаткування закріплюють кілька технологічних операцій, для виконання яких проводять переналагодження встаткування. Застосовують спеціалізовані й універсальні засоби технологічного оснащення. Розмір виробничої партії в виробництві звичайно становить від декількох десятків до кілька сотень деталей.

В умовах виробництва технологія контролю розробляється з маршрутним і операційним описом. Застосовується вибірковий операційний контроль статистичними методами, суцільний операційний контроль для відповідальних і високоточних деталей, складальних одиниць; профілактичний контроль першої деталі. Приймальний контроль в основному суцільній. Застосовують універсальні засоби контролю, калібри, шаблони, спеціальні контрольні пристосування. На окремих операціях використовують механізовані, напівавтоматичні й автоматичні засоби контролю. Організують контрольні пункти стаціонарного контролю. Кваліфікація контролерів в основному середня.

в умовах виробництва, коли виробу безупинно надходять на контрольний пункт у послідовності, у якій вони виробляються (спосіб «потік»), а формування окремих партій для контролю неможливо або недоцільно, застосовують безперервний приймальний контроль. Плани контролю вибирають відповідно до ДЕРЖСТАНДАРТ 50779 - 73 «Статистичний приймальний контроль по альтернативній ознаці. плани контролю». Порядок вибору приймального рівня дефектності такий же, як при приймальному контролі партій. Число виробів одного виробничого циклу вибирають із міркувань, аналогічних вибору об'єму партії. Стандарт визначає три рівні контролю (загальних), з яких звичайно використовують рівень II, у більше відповідальних випадках - рівень III і в менш відповідальних - рівень I. За цим даними за допомогою таблиць, наведених у стандарті, визначають параметри плану контролю й здійснюють процедуру безперервного контролю як чергування періодів суцільної й вибіркової перевірок.


6. Групування елементів об'єктів контролю по контрольованих ознаках

Важливими критеріями високої якості деталей машин є фізичні, геометричні й функціональні показники, а також технологічні ознаки якості: відсутність неприпустимих дефектів типу порушення цілісності матеріалу, відповідність фізико-механічних властивостей і структури основного матеріалу й покриття, геометричних розмірів і чистоти обробки поверхні необхідним технічною документацією. Тому необхідно проводити угруповання елементів об'єкта, головне завдання якої складається в попереднім формуванні (надлишкової) сукупності кількісних і якісних ознак, які можуть бути обрані в якості контрольованих.

Таблиця 4 - Групування елементів об'єктів контролю по контрольованих ознаках

Контрольований параметр Елементи об'єкта контролю
Допуск круглості Внутрішня циліндрична поверхня Ø40 мм

Допуск симетричності й

паралельності

Поверхня шпонкового паза

Допуск на напрямок зуба Поверхня зубчастого вінця
Допуск на відхилення кроку зачеплення Поверхня зубчастого вінця
Допуск радіального биття Поверхня зубчастого вінця
Поверхня маточини
Поверхня торців
Допуск діаметральних розмірів Зовнішня циліндрична поверхня Ø157,5 мм
внутрішня циліндрична поверхня Ø40 мм
Допуск лінійних розмірів Поверхня маточини 64h9
Поверхня маточини 29h9
Шорсткість Циліндричні поверхні
Поверхня зубів вінця

7. Групування елементів об'єктів контролю по метрологічних ознаках

Одним з головних метрологічних ознак є точність, з якої проводяться виміри. У ході процесу ТК зубчастого колеса контролюються різні параметри: шорсткість поверхні, допуски форми й розташування поверхонь, розмірні характеристики. Ці параметри контролюються за допомогою різних технічних засобів, що мають різну точність (ту, з якої необхідно провести відповідний вимір). Визначимо, які засоби виміру для контролю яких параметрів зубчастого колеса будуть використовуватися в розроблювальному процесі ТК.