Смекни!
smekni.com

Psihologia maselor (стр. 2 из 2)

Un alt fenomen ce tine de cele prezentate in aceasta lucrare ar fi reactia curzilor la arestarea liderului national Mustafa Odjalan. Acest fenomen ne demonstreaza inca odata rolul deosebit de importrant al unui lider carismatic in cadrul unei multimi si elucideaza masstabele puterii lui practic nelimitate asupra membrilor multimii dominate. Incercarea de a inlatura liderul amplifica reactia multimii ce ar putea fi comparat cu sindromul de abstinenta caci liderul este drogul multimii.

Elementul ce instituie influenta liderului asupra multimii este desigur misterioasa sa autoritate. In autoritate sunt reunite doua calitati ale liderului: convingerea sa luminoasa si curajul autentic. E ceea ce a aparut in gindirea germana si apoi in cea americana sub denumirea de “carisma”. Termenii de “autoritate” si “carisma” pot fi inlocuite unul de altul doar cu unele rezerve.


Pentru psihologia multimii autoritatea este o conditie a puterii, pe cind carisma luata in aspect istoric reprezinta o forma specifica a autoritatii. Cu alte cuvinte nu poate fi o situatie cind puterea ar depinde sau nu de autoritate. Orice putere se bazeaza pe ea: cind liderul isi sugruma autoritatea, nu-i ramine decit bruta violenta a unui tiran. Autoritatea depinde in primul rind de un dar initial, de o potenta innascuta ce nu se supune analizei.
E cunoscut ca de la unele personalitati de la nastere emana fluide ale puterii, natura carora e complicat de a o defini. Autoritatea carismatica are aceeasi provenienta ca si dragostea, ea nu poate fi explicata decit ca actiune al unui inexplicabil farmec.

Astazi majoritatea marilor cuceritori ai sufletelor nu mai au altare, dar ei au statui si imagini, cultul ce le este creat nu se deosebeste prea mult de un cult al trecutului. Incepi cu incetul sa patrunzi in filozofia istoriei doar intelegind esenta fundamentala a multimii: pentru ea trebuie sa fii Dumnezeu sau nimeni.