Смекни!
smekni.com

Мислення - психолого-пізнавальний процес (стр. 4 из 4)

3. Виконання дії без безпосередньої опори на зовнішні предмети або їх замінники. Перенесення дії із зовнішнього плану в план гучної мови. Мова - суб'єктивне уявлення про дію у вигляді мови. Є як би безпредметним виконанням дії.

4. Перенесення мовної дії у внутрішній план. Особливістю внутрішньої мови є її стислість, конспективність, згорненість. Але при виникненні розумових утруднень внутрішня мова приймає розгорнену форму і нерідко переходить в шепітну або гучну мову. Це дозволяє краще аналізувати і закріплювати абстрактний мовний матеріал: формулювання, умови задач і т.п.

Мова є засобом абстрагування, відвернення істотних ознак предметів, засобом фіксації і зберігання знань, засобом передачі знань іншим людям. Тільки завдяки мові суспільно-історичний досвід всього людства стає надбанням окремого індивідуума. Знаряддям мислення є значення слова.

5. Виконання дії в плані внутрішньої мови з відповідними його перетвореннями і скороченнями, з відходом дії, його процесу і деталей виконання з сфери свідомого контролю і переходом на рівень інтелектуальних умінь і навиків.


Висновок

Таким чином процес мислення є самостійним і генеральним по функціях, в перебігу всієї життєдіяльності людини. Мислення вимагає досконального розгляду при педагогічній і керівній діяльності. Мислення є направляючою функцією поведінки людини, що відображає істинну картину миру даного суб'єкта. При педагогічній діяльності слід брати до уваги вікову психологію. При керівній діяльності, слід брати до уваги індивідуальність кожної людини і в теж час відповідність нормам даного підприємства. Якості мислення у всіх розвинені по-різному, але не слід відступати від традицій і норм поведінки, що склалися. Науково-технічна революція постійно змінює структуру сучасної свідомості, спрощуючи розумові операції і представляючи на загальний розгляд нові гіпотези. Сукупність всього перерахованого відкриває нові інтелектуальні сфери діяльності для пізнання миру і дослідження можливостей людської свідомості.


Список літератури

1.Психологія. Немов Р. З.вид. "Валдос" 2003г.

2.Психологічні механізми мислення людини. Маланов С.В. - "Московський психолого-соціальний інститут." 2003г.

3.Загальна психологія. Маклаков А.Г.-. "Пітер" 2006г.

4.Психологія і педагогіка в питаннях і відповідях. Петерс В.А. - "Проспект " 2004г.