Смекни!
smekni.com

Психологічні особливості агресивної поведінки дітей молодшого шкільного віку (стр. 5 из 5)


Розділ 3. Система роботи з дітьми, схильними до агресивності

3.1 Корекційна програма по подоланню агресивної поведінки у молодших школярів

Оцінка психологічного стану дитини на основі запиту:

класного керівника;

батьків;

-ровесників, однокласників.

(Виявити причину, на основі чого був сформульований запит)

Збір інформації:

Робота з дитиною Робота з батьками Робота з вчителем
1. Розвиток дитини (сформованість когнітив-ної сфери);2. Сформованість психіч-них функцій:розгальмованість; - стиль реагування;індивідуально-типологічні характеристики;прояв емоцій (через проективні методи)3. постійно оцінювати стандитини на конкрет- ниймомент діяльності. (науроках, в кабінетіпсихолога) 1. Визначення психоло-гічної компетентностібатьків.2. Визначення цінніснихорієнтацій по відношен-нюдо дитини.3. Визначити причиниагресії, моменти її прояву.4. Стиль виховання. 1. Психологічний практикум. "Робота з дітьми, які схильні до агресії". 2. Створення рекомендацій- вміння створити умови для стабілізації поведінки дитини;- врахувати психологічні особливості дитини при виникненні конфліктних ситуацій;- ігнорування агресивної поведінки;- постійний контакт з батьками дитини;- вирішення конфлікту в конкретній формі.

Висновки

Кожна особистість наділена певним ступенем агресивності. Відсутність її веде до пасивності, конформності тощо. Надзвичайний розвиток її починає визначати весь обрис особистості, котра може стати конфліктною, нездатною на свідому кооперацію. Сама по собі агресивність не робить людину свідомо небезпечною, бо, з одного боку, існуючий зв'язок між агресивністю та агресією не є жорстким, а, з іншого боку, сам акт агресії може не приймати свідомо небезпечні та несхвалювані форми. Деструктивну поведінку, зокрема агресивну, зумовлюють передусім мотиви діяльності, ті цінності, заради досягнення та оволодіння якими розгортається активність людини.

У процесі проведеного дослідження виявилось, що наша гіпотеза підтвердилася. Згідно отриманих результатів ми бачимо, що чим вище рівень агресивності дитини, тим більша вірогідність того, що вона матиме несприятливий статус у групі, особливо це характерно для дітей молодшого шкільного віку.

У несприятливу статусну категорію потрапили всі діти з високим рівнем агресивності

Дитина з низькою популярністю, не сподіваючись на співчуття і допомогу з боку однолітків, нерідко стає егоцентричною, відчуженою. Це погано в обох випадках, тому що може сприяти формуванню негативного відношення до дітей, людей взагалі, ворожості, прагнення бути самотнім.

Рівень агресивності в хлопчиків і дівчаток різні. Хлопчики більш агресивні, аніж дівчатка.

Діти, яких вибрали всі чи майже всі однолітки з числа тих, кого вони самі вибрали, мають підставу для більш високого емоційного самопочуття, ніж ті діти, які залишилися поза вибором.


Список використаної літератури

1. Боришевський М.Й. Психологічні механізми розвитку особистості //Педагогіка і психологія.—1996.—№3 (12).

2. Бреслав Г.М. Эмоциональные особенности формирования личности в детстве: Норма и отклонения.- М.: Педагогика, 1990г.

3. Возрастная и педагогическая психология: Учебник для студентов пед. ин-тов/В. В. Давыдов, Т. В. Драгунова, Л. Б. Ительсон и др.; Под ред. А. В. Петровского. - 2-е изд., испр. И доп. -М. Просвещение, 1979. -288с.

4. Гарбузов В. И. Нервные дети: Советы врача. - Л.: Медицина, 1990г.-176с.

5. Я. Л. Коломинский, Е. А. Панько Диагностика и коррекция психического развития дошкольников: Минск, 'Уыверсггэцкае', 1997г.

6. Краткий психологический словарь/Сост. Л.А.Карпенко; под общ. Ред. А.В.Петровского, М.Г.Ярошевского.-М.,с.195

7. Мухина B.C. Детская психология: [Учеб. Для пед. ин-тов] / Под ред. Л.А.Венгера - М.: Просвещение, 1985г.

8. Немов Р. С. Психология. Учебник для студентов высш. пед. учеб, заведений. В 3 кн. Кн. 1 Общие основы психологии- 2-е изд. -М.: Просвещение: В Л АД ОС, 1995г. -576с.

9. Особенности агрессивного поведе-ния несовершеннолетних й основи его профилактики: Метод, рекоменда-ции.—К., 1991.

10. Рогов Е.И. Настольная книга практического психолога в образовании: Учебное пособие. -М.: ВЛАДОС, 1996г. -529с.