Смекни!
smekni.com

Особливості етичної культури та їх зв’язок з професійним іміджем практичного психолога (стр. 3 из 3)

Вимоги відносно виконання, користі і результатів науково обгрунтовуються. Психолог не використовує професійні журнали для комерційної експлуатації психологічної продукції, а психолог-редактор захищає їх від такого невірного використання. Психолог, що має фінансові інтереси, при продажі або використанні психологічної продукції чутливий до можливого конфлікту з інтересами просування цієї продукції і уникає компромісу зі своєю професійною відповідальністю і цілями.

Висновки

Виражена орієнтація на цінність іншої людини в професійній діяльності психолога припускає адекватне сприйняття ним своїх можливостей як міри дії на Іншу людину, заснованої на переживанні почуття професійного обов'язку і відповідальності за свої професійні дії.

Це робить професію психолога одним з небагатьох видів соціальної активності, де узагальнені ідеї про цінність людини гранично конкретизуються і персоніфікуються в його словах і діях, направлених на Іншу людину. У відомому сенсі психолог створює своїми професійними діями образ Іншого для тих людей, з якими він працює.

Психолог, як професіонал, виконує найважливіше соціальне завдання - завдання свідомості узагальненого, персоніфікованого (у своїй особі і в особі конкретного учасника або учасників його професійної діяльності) образу Іншої людини.

Цілком імовірно, що ця професійна діяльність психолога - один із способів, що створюються в сучасній культурі, для збереження психічної реальності як особливої характеристики життя.

Список використаних джерел

1. Журавлева В. И. Основы педагогической конфликтологии.— М.: РПА, 2005.

2. Козин А. П. Умей владеть собой.— К., 1997.

3. Котигер Я. С. Педагогическая этика. — Кишинев, 2004.

4. Ложкин Г. В., ПовякелъН. И. Практическая психология конфликта: Учеб. пособие.- К.: МАУП, 2000.

5. Лозниця В. С. Психологія менеджмету: Навч. посібник. — К.: ТОВ "УВПК", 2000.

6. Малахов. Етика. Курс лекцій. 1996.

7. Маценко В. Ф. Технология создания имиджа // Практична психологія та соціальна робота, 1998, № 1-3, 4, 5.

8. Медведева Г. П. Этика социальной работы. — М., 2002.

9. Москвичов С. Психологія ділового спілкування. — К., 1995.

10. Шшшхова Н. И. Техника педагогического общения / Под. ред. М. Р. Гинзбурга. - М., 1998.