Смекни!
smekni.com

Професійне вигорання керівника (стр. 1 из 3)

Вступ

Інтенсифікація життя, соціально-політичні та соціально-економічні зміни, які відбуваються в Україні сьогодні, висувають до керівників організацій нові, більш складні вимоги, що безумовно впливає на психологічний стан, провокує виникнення емоційного напруження, розвиток значної кількості професійних стресів. Одним із найважчих наслідків довготривалого професійного стресу є синдром „професійного вигорання”. Більшість керівників організацій працюють у доволі неспокійній, емоційно напруженій атмосфері, що вимагає постійної уваги, контролю за діяльністю і взаємодією з людьми. За таких умов стрес спричиняється безліччю стресогенів, які безперервно накопичуються в різних сферах життєдіяльності. Наразі почуття контролю над тим, що відбувається, може мати вирішальне значення. Якщо керівник реагує адекватним, адаптивним чином, він успішніше й ефективніше діє та підвищує свою функціональну активність і впевненість, натомість як дезадаптивні реакції ведуть до спіралі вниз, до „професійного вигорання”. Коли вимоги (внутрішні та зовнішні) постійно переважають над ресурсами (внутрішніми й зовнішніми), у людини порушується стан рівноваги. Безперервне або прогресуюче порушення рівноваги неминуче призводить до професійного вигорання.

Але як не парадоксально, пригніченість вражає і успішних власників компаній ,що динамічно розвиваються. Їх перестають цікавити власний бізнес, щоденні справи і навіть розробка майбутніх проектів. [1]

1. Основна частина

1.1 Причин виникнення професійного вигорання керівника декілька

1. Вигорання часто пов'язано з тим, що раптом професія стає перешкодою для розвитку особистості або єства людини. Наприклад, вона може дуже сильно обмежувати його, і в якийсь момент керівник дуже чітко усвідомлює, що загнаний в тісні рамки. Відчуваючи близькість глухого кута, людина переосмислює ситуацію, і його ціннісні орієнтири змінюються: професійна діяльність відходить на другий, а то й на третій план. Ось типові сценарії такого розвитку подій.

Директор працює 25 годин на добу, безперервно вирішує різноманітні проблеми. І в один чудовий день він виходить з офісу, а на газоні травичку покосили. Який свіжий запах! І він раптом замислюється над тим, а як співвідноситься те, що він так завзято, забувши себе, спокій і близьких, досягає з цими простими вічними речами. І приходить до несподіваного висновку, що за роботою вже пройшла більша частина життя, потік проблем нескінченний, відірватися від нього навряд чи можливо, а в цей час багато простих задоволень проходять повз нього. І робота стає не в радість. [3]

Ще один приклад:Компанія розвивається, змінюються топ-менеджери, і кожен знову прийшов одержимий свіжими ідеями оновлення та вдосконалення бізнес-процесів. Директор же, втомлений від вивісок, що знає, що все нове - це добре забуте старе, з сумом дивиться на топ-менеджерів ще повних ілюзій. Йому це нецікаво, не запалює, він уже розчарувався в усіх цих "нових" старих технологіях. [3]

2. Друга причинa професійного вигорання пов'язана з тим, що людина ставить перед собою неадекватні цілі. Вони або недосяжні, або, навпаки, малі в порівнянні з його потенціалом.

На старті бізнесу людина прагне до певних висот, при цьому він сподівається, що, досягнувши заповітних вершин, зможе позбутися своїх потаємних тягот і турбот (здобути незалежність, спокій, фінансове благополуччя, розпоряджатися своїм часом, робити те, що хочеться). Насправді ж виходить, що, ставши великим босом, він виявився заручником ситуації. Директор не може вільно розпоряджатися своїм часом, а змушений постійно підлаштовуватися під вимоги бізнесу (обов'язкові зустрічі з партнерами, вирішення поточних питань управління, відвідування різних знакових заходів), етикет-протокол зобов'язує його вести себе певним чином, спокій ж йому тільки сниться. Всіма тими благами, які йому стали доступні, більше користуються близькі та друзі. По суті, вони вже просто вимагають від чоловіка, батька, сина, брата, щоб він продовжував забезпечувати їхній добробут. Так, непомітно улюблена робота перетворюється у в'язницю.

Прив'язка внутрішніх орієнтирів і бажань директора до цього виду діяльності виявляється неспроможною, його таємні мрії не виконуються. І найсумніше, що, продовжуючи рухатися до бізнес-висот, він все більше віддаляється від заповітних цілей. Не дивно, що в такій ситуації керівник починає ненавидіти свою компанію , що успішно розвивається. І як захисна реакція на внутрішній розбрат в таких випадках виникає ефект вигоряння. [3]

Людина будує бізнес - поетапно, крок за кроком він іде до поставленої мети. І ось величезна корпорація успішно працює. Керівник всього досяг, далі прагнути не до чого, а він роками звик йти до мети і з цеглинок складати велику будівлю. Що далі? Тепер треба кожен день приходити в офіс, робити якісь прості речі. Рутина відштовхує. Робота не приносить задоволення, а іноді і сильно дратує. Бажання діяти більше не підживлює очікування задоволення від досягнення відстроченого в часі результату, оскільки немає вже тієї великої мети на горизонті. Нерідко в цьому випадку, щоб подолати відторгнення, такий бізнес залишають і починають новий.

Вигорання також з'являється, коли, здавалося б, уже мета близька, але кожного разу в силу випадкових обставин не вистачає якогось сантиметра, і успіх зривається.

3. Третя причина професійного вигорання пов’язана з тим, що в результаті раптової зміни зовнішніх обставин життя і діяльність компанії стає скрутною або навіть безглуздою. У цій ситуації її керівник повинен все починати з нуля. Нерідко така перспектива лякає, усвідомлення ж можливих складнощів вихолощує залишок сил, і людина біжить від роботи.

Зміна правил під час гри. Створюючи бізнес, керівник стикається з дуже жорсткими властивостями системи, довго підлаштовується і, нарешті, починає грати за встановленими законами. І раптом система завдає удару, різко змінюючи правила (згадаймо фінансову кризу 2008 року). У керівника, особливо середнього віку, зникає всяке бажання працювати. Його лякає перспектива відроджувати, підлаштовувати або навіть знову починати бізнес. Де гарантія, що правила гри в новій системі знову не зміняться по ходу гри? [3]

Компанія виробляє корисну продукцію, розвивається, процвітає. І раптом змінюється країна, глобальні зміни зазнає економічне середовище, нові технології вбивають старі, нові продукти роблять непотрібними колишні. Цілі галузі відмирають. І керівники таких підприємств змушені констатувати сумний факт: я експерт в галузі, якої немає або моя компанія виробляє продукт, який цій країні не потрібен. Людина не розуміє, навіщо він приходить в свій офіс, навіщо він щось робить. Робота втрачає сенс, відривається.

4. І, нарешті, четверта причина професійного вигорання пов'язана з тим, що керівник створює бізнес, управляє компанією заради певної мети, між тим він ненавидить процес. Щоденний прихід в офіс, розбір польотів, інформація про знову виниклі проблеми сприймається ним як необхідне зло, яке він повинен винести заради отримання прибутку і надприбутку. Він свідомо залазить в клітку і йде на тортури, але нерідко при цьому недооцінює часовий фактор. Подібне тюремне ув'язнення може тривати довше, ніж він припускав у своїх розрахунках. У цьому випадку досягнення заповітної мети може вже не принести радості - не залишиться внутрішніх сил для емоцій. [3]

Такі причини СЕВ можуть бути класифіковані на дві групи:

1) суб'єктивні (індивідуальні) пов'язані: з особливостями особистості, віком (молоді співробітники більше схильні до ризику «вигорання»), системою життєвих цінностей, переконаннями, способами і механізмами індивідуальної психологічної захисту, з особистим ставленням до виконуваних видів діяльності, взаєминами з колегами по роботі , учасниками судового процесу, членами своєї сім'ї. Сюди можна віднести і високий рівень очікування результатів своєї професійної діяльності, високий рівень відданості моральним принципам, проблему відповісти на прохання відмовою і сказати «ні», схильність до самопожертви і т.п. Найбільше піддані «згорянню», і першими виходять з ладу, як правило, найкращі працівники - ті, хто найбільш відповідально ставиться до своєї роботи, переживає за свою справу, вкладає в нього душу.

2) об'єктивні (ситуаційні) безпосередньо пов'язані зі службовими обов'язками, наприклад: зі збільшенням професійної навантаження, недостатнім розумінням посадових обов'язків, неадекватною соціальної та психологічної підтримкою і т.д.

1.2 Визначення та історія питання

Феномен емоційного вигорання досить широко досліджувався у зарубіжній психології. За словником Вебстера, поняття “вигорання” вперше з’явилося у 30-х роках ХХ століття у сленгу спортсменів та позначало явище, за яким атлети після тривалих виступів і тренувань виснажувались та були нездатні надалі брати участь у змаганнях. Пізніше внаслідок збільшення кількості фахівців соціальних служб, які у процесі здійснення професійної діяльності почувалися емоційно виснаженими та знесиленими, проблема емоційного вигорання привернула увагу й американських спеціалістів-соціологів. В результаті проведених досліджень, серед працівників соціальної сфери було виявлено своєрідний професійний “стрес спілкування”, який отримав назву синдрому “психічного вигорання” і почав розглядатися як стрес-реакція на тривалі стреси міжособистісних стосунків.

Термін «синдром емоційного вигорання» (СЕВ) (burnout - згоряння, вигоряння) вперше був введений в 1974 р. американським психіатром Х. Дж. Фрейденбергером. В опублікованих у пресі дослідженнях найчастіше дається таке визначення СЕВ: це стан фізичного, емоційного і розумового виснаження, що виявляється у професійній сфері. Характеризується фізичним стомленням, почуттям емоційної втоми і спустошеності, в окремих випадках - нечутливість і негуманним ставленням до клієнтів і підлеглим, відчуттям некомпетентності у професійній сфері, неуспіху в ній і в особистому житті, песимізмом, зниженням задоволеності від повсякденної роботи і ін. [2].