Смекни!
smekni.com

Статистична та спеціальна звітність по виплатам працівникам (стр. 19 из 26)

Підприємству ТОВ «Техногран»

Про проведення аудиторської перевірки касових операцій

м. Запоріжжя “12” січня 2006р.

1. Нами аудиторською групою АФ “Консул”, в складі Карпенко Л.М., Петренко А.Г., Івасюк Р.Л., діючого на підставі Статуту підприємства, і здійснюючи свою діяльність на основі виданий рішенням Аудиторської палати України ліцензії №100012 від 01.01.2000р., що знаходиться за адресою м.Запоріжжя, 69098 Пр.Леніна 98 оф.23, була проведена аудиторська перевірка

2. Аудиторська перевірка проходила за місцем перебування ТОВ «Техногран» м.Запоріжжя, 69005 вул. Радянська, 13.

3. Види діяльності: виготовлення та реалізація готової продукції

4. Проведена аудиторська перевірка з метою встановлення достовірності даних розрахунку середньої заробітної плати для виплат працівникам відпускних та лікарняних, повноти та своєчасності відображення первинних даних у зведених документах і облікових регістрах, правильності відображення звітів до Державних цільових фондів та його відповідності прийнятій обліковій політиці.

5. Перевірка почата : 01.01.2006р. по 12.01.2006р.

6. Аудит планувався і проводився таким чином, щоб одержати достатню впевненість у тому, що бухгалтерська звітність по виплат працівникам не містить істотних перекручувань. Аудит містив у собі перевірку на вибірковій основі підтверджень числових даних і пояснень, що утримуються в бухгалтерській звітності по визначенню виплат працівникам підприємства.

7. У результаті перевірки були визначено , що порушень відносно обліку середньої заробітнолї плати для виплат працівникам відпускних та лікарняних не встановлено, але порушення допущенні у звітності яка подається до Державних цільових фондів. Порушення спричинено по неохайності, невеличкі похибки у веденні й оформленні первинних документів, множина виправлень у Головній Книзі (підписаних).

8. На нашу думку, якщо лишити осторонь будь-які поправки, що могли б бути визнані необхідними при можливості одержати достатні підтвердження у відношенні обставин, зазначених у попередніх параграфах дійсного Висновку, перевірений бухгалтерська звітність по частині виплат по заробітній платі та подіння статистичної та спеціальної звітності спричинене порушення можливо відкорегувати в поточному місяці та надати коригування до Фонду соціального страхування з тимчасовій втраті непрацездатності.

9. Аудиторський висновок умовно-позитивний

Керівник аудиторської фірми __________________Петров В.П.

(підпис)

Керівник перевірки __________________Карпенко Л.М.

(підпис)

12.01.2006р.

Таким чином, в другому розділі розглянуто фінансово-господарська діяльність підприємства ТОВ «Техноргам». Визначена структура дохідності та витрат підприємства, зроблено аналіз виручки за 1 квартал 2006 року і порівняльний аналіз доходів та витрат.

Проаналізовано фінансовий стан підприємства за допомогою показників фінансової спроможності.

Зроблено аналіз коефіцієнтів рентабельності на основі факторної моделі власного капіталу за допомогою методу абсолютних різниць.

Визначено, що за рахунок зниження коефіцієнта чистої рентабельності продажів показник рентабельності власного капіталу знизився на 0,0003 пункту. Зміна показника ресурсовітдачи і коефіцієнта рентабельності привели до збільшення коефіцієнта рентабельності власного капіталу.

Бухгалтерський облік заробітної плати на підприємстві ведеться відповідно до ЗУ «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність» [1] та Плану рахунків бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності підприємств. Аналіз виявив, що підприємство дотримується чинного законодавства по нарахуванню заробітної плати та розрахунків по ним

У спеціальній частині проведена розробка плану аудиторської перевірки. Складено договір між Аудиторською фірмою “Консул” та ТОВ «Техноргам». Де визначено ціль, мета, завдання перевірки. Розраховано аудиторський ризик.

Аудиторська перевірка проведена на основі чинного законодавства із заповненням робочих документів.

Заключними положеннями аудиторської перевірки є звіт та висновок аудиторів, де наведені помилки та рекомендації щодо їх усунення. Висновок умовно-позитивний.


3. ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ ПЕРЕВІРКИ ПОКАЗНИКА СЕРЕДНЬОЇ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ ДЛЯ ВИПЛАТ ЛІКАРНЯНИХ ТА ВІДПУСКНИХ В ТОВ «ТЕХНОГРАН»

3.1 Автоматизація розрахунку показника середньої заробітної плати

На сьогоднішній день дуже широко використовуються засоби обчислювальної техніки – це призвело до появи нових прийомів та методів організації обліку. Відмінною їх особливістю є можливість складання в автоматичному режимі машинограм, узагальнюючих облікову інформацію в розрізах, необхідних для управління, контролю, аналізу та складання бухгалтерської звітності.

Нині відбувається швидке оснащення організацій компю`терами. Вони дозволяють накопичувати дані як безпосередньо в облікових реєстрах (карточках, вільних листах та ін.) так і на машинних носіях інформації (наприклад, на жорсткому диску, дискетах).

Відносно просто можна засвоїти та експлуатувати компю`тери в якості персональної техніки, оснащувати ними бухгалтерів і на їх основі створювати автоматизовані робочі місця (АРМ) бухгалтера. Одним з обов`язкових умов автоматизації та обліку є наявність програми реєстрації та обробки бухгалтерських даних. Вони включають розробку технологій автоматизованого отримання обробки інформації, в тому числі:

- первинні документи, пристосовані до їх автоматизованої обробки;

- документообіг, розрахований на обробку облікових даних на компю`терах;

- коди;

- звітні розробки, отримані автоматично;

- програми робіт обчислювальної техніки;

- технологічні та інструментальні карти, які формалізують порядок виконання робіт на всіх етапах технологічного процесу обробки інформації, зараховуючи використання отриманих машинограм.

При цьому програми обробки бухгалтерської інформації повинні бути адаптовані до правил ведення бухгалтерського обліку. Це відноситься до подання бухгалтерських реєстрів в зручному для читання вигляді, неможливість несанкціонованих виправлень в записах та ін.

Організація самостійно обирає форми та методи бухгалтерського обліку виходячи з обє`му облікових робіт, наявності обчислювальної техніки та інших умов. Вони можуть не тільки використовувати рекомендовані форми, але й розробляти свої, зараховуючи форми бухгалтерських реєстрів, програму реєстрації та обробки інформації. Разом з тим вони повинні дотримуватись загальних методологічних принципів, встановлених в централізованому порядку, а також технології обробки облікових даних.

З переходом до прогресивних форм обліку кардинально змінюється характер та зміст бухгалтерської роботи, скорочується питома вага технічних процесів, заснованих на ручній праці. Головним для облікового персоналу стають функції організаторів процесу обробки економічної інформації.

Спосіб обробки господарських операцій при ведені бухгалтерського обліку чинить істотний вплив на організаційну структуру фірми, а також на процедури та методи внутрішнього контролю. Комп'ютерна технологія характеризується рядом особливостей, які потрібно враховувати при оцінці умов та процедур контролю.

Нижче показані відмінності комп'ютерної обробки даних від неавтоматизованої.

Комп'ютерна обробка припускає використання одних і тих команд при виконанні ідентичних операцій бухгалтерського обліку, що практично виключає появу випадкових помилок, зазвичай присутніх ручній обробці. Напроти, програмні помилки приводять до неправильній обробки всіх ідентичних операцій при однакових умовах.

Комп'ютерна система може здійснювати безліч процедур внутрішнього контролю, які в неавтоматизованих системах виконують різні спеціалісти. Така ситуація залишає спеціалістам, що мають доступ до комп'ютеру, можливість втручання в інші функції. В підсумку комп'ютерні системи можуть вимагати введення додаткових мір для підтримки контролю на необхідному рівні, який в неавтоматизованих системах досягається простим поділом функцій. До подібних мір може відноситись система паролів, які запобігають дії, не допустимі зі сторони спеціалістів, які мають доступ до інформації про активи та облікові документи через термінал в діалоговому режимі.

У порівнянні з неавтоматизованими системами бухгалтерського обліку комп'ютерні системи більш відкриті для несанкціонованого доступу, включаючи осіб, що здійснюють контроль. Вони також відкриті для прихованої зміни даних і прямого чи непрямого одержання інформації про активи. Чим менше людина втручається в машинну обробку операцій обліку, тим нижче можливість виявлення помилок і неточностей. Помилки, допущені при розробці чи коригуванні прикладних програм, можуть залишатися непоміченими протягом тривалого періоду.

Комп'ютерні системи дають у руки адміністрації широкий набір аналітичних засобів, що дозволяють оцінювати і контролювати діяльність фірми. Наявність додаткового інструментарію забезпечує зміцнення системи внутрішнього контролю в цілому і, таким чином, зниження ризику його неефективності. Так, результати звичайного зіставлення фактичних значень коефіцієнта витрат із плановими, а також звірення рахунків надходять до адміністрації більш регулярно при комп'ютерній обробці інформації. Крім того, деякі прикладні програми накопичують статистичну інформацію про роботу комп'ютера, яку можна використовувати з метою контролю фактичного ходу обробки операцій бухгалтерського обліку.

Комп'ютерна система може виконувати деякі операції автоматично, причому їхнє санкціонування не обов'язкове документується, як це робиться в неавтоматизованих системах бухгалтерського обліку, оскільки сам факт прийняття такої системи в експлуатацію адміністрацією припускає в неявному виді наявність відповідних санкцій.