Смекни!
smekni.com

Проблема впливу засобів масової інформації на формування особистості підлітка (стр. 5 из 5)

Удосконалення інформаційної інфраструктури призводить до виникнення нового порядку та змінює культуру загалом. Зараз значно менше обмежень у доступі до потоків інформації, обсяг інформації постійно зростає, відмінності між Інтернетом, телебаченням, пресою, книгою та телефоном зникають, а ресурси Інтернету стали доступними практично кожній людині. Саме у такому світі інформації без будь яких меж і обмежень живуть сучасні діти, молодь, яка має доступ до медіа-продукції всього світу і всих галузей. Створюючи особливий інформаційний простір, численні медіа впливають на формування соціальних, моральних, художніх, естетичних цінностей та інтересів особистості, стають вадливим фактором впливу на їх свідомість, світоглядні позиції.

Отже, вплив ЗМІ на соціалізацію молоді має суперечливий характер: як позитивні так і негативні сторони. Тому неможливо переоцінити вплив сучасних засобів масової інформації на формування підростаючого покоління. Слід пям’ятати, що підлітки зараз є активними споживачами ЗМІ, тому роботу з ними потрібно і планувати правильно. Тільки тоді спілкування з засобами масової інформації у поєднанні з іншими формами набуття суспільного досвіду стає могутнім позитивним фактором соціалізації особистості.

Взагалі, інформацію у ЗМІ підбирають, обробляють і виставляють на всезагальний показ звичайні люди. І невідомо, наскільки ця інформація є достовірною і чи можна їй довіряти, ризикуючи своїм здоров’ям, витрачаючи даремно час і забуваючи про всі можливі радощі життя. Кожна людина може стати на місце того ж журналіста чи оператора. Цікаво, наскільки чесною є їхня робота і чи вони самі в неї вірять? Тому на мою думку, єдиним виходом є критичне ставлення до інформації, що до нас надходить, та вміле її використання. І тоді сміливо можна крокувати у дійсно «інформаційне суспільство».