Смекни!
smekni.com

Мова тіла (стр. 3 из 3)

Взагалі, будь-які невербальні засоби комунікації – це знаки, що несуть певну інформацію. Е. Берн називав їх «футболками з написами», які так чи інакше ми носимо. Можливо, ви вважаєте, що у вас немає такого повідомлення на грудях або спині? Похмурий неусмішливий мужчина в строгому піджаку з різким голосом і важкою ходою так само яскраво виблискує своїм написом «краще робіть, як я говорю», як і людина з вічно опущеними плечима і понуро заклопотаною фізіономією – своїм написом «дивіться, як мені не таланить». Коли ви, хай і вперше, зустрічаєтеся з ким-небудь з них, ви автоматично вибираєте відповідну лінію поведінки (у залежності, звичайно, від основного напису на вашій власній футболці): почати підлабузнюватися або натягнути боксерські рукавички при зустрічі з першим і співчувати або штовхати - зустрівши другого.

Отже, з одного боку, під час ділових зустрічей, бесід, переговорів необхідно контролювати рухи і міміку, з іншої — уміти інтерпретувати реакції партнера.

Виходячи зі всього вищесказаного, можна зробити вивід, що опанування навиків ділового спілкування є необхідним для майбутніх ділових людей: менеджерів, економістів і інших. Це не просто, як здається, але і не складно. Ці навики в майбутньому можуть зіграти важливу роль при укладенні угод або підписанні контракту. Тому я вважаю, що нас всіх ще чекає багато чому навчитися, аби в майбутньому н е допустити помилок в нашій професійній діяльності. Звичайно, все продумати неможливо. На практиці багато що можна спростити, кожен повинен набути свого індивідуального досвіду і не покладатися на досвід інших.

Все це дозволяє зробити висновок про те, що якщо ви бажаєте досягти певних результатів у взаєминах з партнерами, співбесідниками або просто колегами, то вам необхідно оволодіти хоч би азами невербального, тобто безсловесного спілкування.


Список використаної літератури

1. Дебольський М. Психологія ділового спілкування. - М., 1992.

2. Піз. А. Язик рухів тіла. Як читати думки інших по їх жестах. - Нижній Новгород, 1992.

3. Хрестоматія по соціальній психології. – М.:1994.