Смекни!
smekni.com

Соціальність і культура. Життєвий простір (стр. 3 из 3)

Простір і час життєвого середовища

Якщо проблеми забруднення повітря, води й ґрунти можуть бути дозволені лише соціальними способами, то питання використання в життєвому середовищі простору й часу індивідуалізовані більшою мірою. Тільки недавно було виявлено, як пише автор популярної книги «Мова рухів» Алан Пиз, що в людини, як і у тварин, є свої охоронні зони й території. Якщо ми зрозуміємо їхній зміст і вивчимо їх, то більш точно зможемо організовувати своє життєве середовище.

Антрополог Э.Т. Хол на початку 60-х рр. увів термін «проксімика» (від латинського слова procsimus - найближчий). Він необхідний для виділення й вивчення просторових потреб людини. Кожна держава, регіон, область, край і район, а також сіло, місто, селище мають свої ясно обкреслені й зафіксовані території (життєвий простір). Через права на них навіть виникають війни: всі геополітичні подання й навчання засновані на інтересах, зв'язаних зі сферою перебування тих або інших народів. Елементарною одиницею життєвого простору народу є його особиста територія; під нею треба розуміти як би простір, що той або інша людина вважає своїм, немов воно є продовженням його фізичного тіла (будинок, квартира, машина у дворі й т.д.), а також чітко позначений повітряний простір навколо свого тіла. Розміри особистої просторової зони залежать від щільності населення, тобто обумовлені соціально й національно. Якщо японці звичні до перенаселеності, інші воліють і люблять зберігати дистанцію.

Зони особистої території

1. Юрба звичайно настроєна агресивно стосовно тих, хто має намір обмежити її територію. Відбувається наступне: у міру того як збільшуються юрба і її щільність, особистий простір кожної окремої людини стає усе менше, і він приймає ворожу стійку. Зі збільшенням юрби наростає її ворожість і агресивність. Знаючи це, міліція завжди прагне розігнати агресивну юрбу, щоб кожна людина знову знайшла свій зональний простір і заспокоїлася.

2. У представників різних націй різні й зональні простори. У багатьох європейських націй інтимна зона становить 23 - 25 див, в американців - близько 46 див. Просування в інтимну зону особи протилежної підлоги є способом вираження інтересу до цієї людини й називається заграванням. Якщо загравання не приймається, то людина відступає й надалі дотримує дистанції. Якщо ж залицяння приймаються, то людина дозволяє порушникові залишатися усередині його інтимної зони. При зустрічі ж представників різних культур, скажемо, європейця й американця, через розходження в культурних нормах можуть виникнути пікантні ситуації. Пікантні ситуації виникають і при зустрічі американців з японцями, у яких інтимна зона через перенаселеність їхньої країни й норм, що сформувалися на цій основі, культури ще менше.

Час дозволяє регламентувати, синхронізувати й тим самим упорядковувати спільне життя людей у середовищі перебування. Воно необоротно, тобто тече лише в одному напрямку: з минулого в майбутнє. Різні гадання, передбачення шляхом осяянь, прогнози й інші види проникнення в майбутнє відрізняються друг від друга лише ступенем вірогідності, але ніколи не зможуть бути щирими. Істину у вигляді подій приносить час, природа якого багато в чому залишається загадкової. Тому варто ознайомитися з рядом теорій часу і його функцій в організації життєвого середовища.

Як, мабуть, відомо читачеві, час уважали абсолютної (Ньютон) або відносної (Ейнштейн) величиною. Філософськи орієнтовані мислителі минулого теж по-різному оцінювали сутність часу: Гегель уважав, що час є породження світового розуму; Берклі, Кант, Юм і Мах ставили існування часу в залежність від індивідуальної свідомості. Не вдаючись в аналіз цих тверджень, скористаємося деякими з них для рішення нашого завдання.

На рівні конкретного життєвого середовища час є абсолютною величиною, оскільки для того, щоб воно об'єктивно змінилося, необхідно, щоб це середовище рухалося зі швидкістю, близької до швидкості світла. Отже, час на цьому рівні об'єктивно, воно не залежить від чиїх-або бажань. Саме це його властивість дозволяє синхронізувати процеси, що протікають у життєвому середовищі, організувати (регламентуючи) взаємодію людей по місцю й часу. Для цього існують одиниці й системи його виміру: ера, століття, рік, місяць, тиждень, доба (сонячний час), місцевий час (для довготи даної місцевості), поясний час, декретний час, літній час. Сам вимір і зберігання еталонів часу здійснюється різними годинниками (система рахунку часу заснована на атомній секунді, вимірюваної квантовими годинниками).

Будь-які процеси можуть бути оцінені по своїй тривалості: в економіці - це час обігу товарів або капіталів, у психології - час реакції людини на ті або інші стимули й т.д. У плані ж сприйняття часу, обумовленого переживаннями людини, вона є відносною величиною. Щасливі годин не спостерігають - судження, засноване на вірних спостереженнях. Психологічний час досить відрізняється від астрономічного: воно пов'язане із внутрішнім миром людини й залежить від його стану. Час тече повільно, коли людина чекає кого-небудь або чого-небудь або коли зустрічається із труднощами, які необхідно перебороти, - надія на краще, підсилюючи привабливість майбутнього, породжує нетерпляче поводження, сповільнюючи плин актуального часу. І навпаки, захопленість чим-небудь або ким-небудь, підсилюючи привабливість сьогодення, скорочує час - воно проходить швидко, непомітно.

Для організації життєвого середовища людей необхідно знати одну просту істину - усяка економія зводиться до економії людьми свого часу. Так, якщо Ви, плануючи, наприклад, будівництво мікрорайону, захоплені ідеєю симетрії й магістралі пішохідних пересувань людей проклали по прямокутних схемах, то вважайте, що люди будуть заощаджувати й свої зусилля, і свій час і неодмінно прокладуть стежки, що псують весь Ваш архітектурний ансамбль, нехай навіть прекрасний по естетичним критеріях. Не варто гніватися на людей при цьому - їхні дії об'єктивні. Так само є з тимчасовими зв'язками сфер праці й побуту: якщо на робочому місці ведеться боротьба за економію часу (продуктивність праці!), але муніципальні влади не сприяють економії часу населення в сферах послуг і побуту, то результати боротьби за економію робочого часу будуть жалюгідні - у людей не виникне стійкої звички заощадження часу у своїй діяльності й поводженні. Економія часу діє як закон і в сфері проектування й будівництва установ, зв'язаних також і із задоволенням освітніх і художніх потреб людей, що живуть у конкретному життєвому середовищі.


Література

1.Пезешкин Н. Психотерапия повседневной жизни. М., 1995

2.Холичер В. Людина й агресія. - К., 1995.

3.Берн Е. Ігри, у які грають люди... - К., 1999.

4.Кальве Л.Ж. Ігри в суспільстві. - К., 1992

5.Элиаде М. Священное и мирское. М., 1994.