Смекни!
smekni.com

Зміни в системі цінності росіян. Соціальні спільності (стр. 2 из 3)

Потреби особистості, соціальних груп, спільностей завжди пов'язані з розвитком культури. У той же час, очевидно, що прагнення до культури виявляється у формі потреб. Все це дозволило вченим, в тому числі і соціологам, оперувати поняттями «матеріальні» і «культурні потреби», які, у свою чергу, можуть бути класифіковані за різними підставами.

Очевидно, що базові потреби формуються в процесі первинної соціалізації індивіда, до 18-20 років, а потім залишаються досить стабільними, зазнаючи істотні зміни лише в кризові періоди життя людини та її соціального середовища. Подальші зміни в житті зачіпають не стільки складу, скільки структуру цінностей, тобто їх ієрархічні співвідношення між собою в індивідуальному, груповому та суспільній свідомості: одні цінності отримують більш високий статус або ранг, інші стають менш значимими. Так, в умовах кризової економіки Росії різко впала цінність моральних норм поведінки - їх замінила пристрасть до наживи, до збагачення будь-якою ціною, до різкої девальвації понять честі, совісті, боргу. Але одночасно зросла значимість таких рис особистості, як самоповага, самостійність, незалежність.

Соціологічні дослідження показують, що в сучасному російському суспільстві досить значна потреба в знаннях, інформації, а також у формуванні свого естетичного та етичного бачення світу, потреба в спілкуванні, а також у певних засобах задоволенні своїх смаків і нахилів.

Більшість населення в тій чи іншій мірі залучене до цінностей культури. Масові опитування в кінці 80-х років свідчили, що лише у 10% населення не щеплена смак до постійного читання книг, газет, журналів. І хоча кіно і телебачення займають у них досить значне місце в дозвіллі, однак це ще не говорить про глибину і розвиненість культурних потреб як таких. При такому підході до дослідження культури фіксуються форми залучення до неї, але їх інтенсивність і якість не розкриваються.

Аналіз культурних потреб показує, що вони перебувають у прямій залежності від доходів населення. При всіх приватних відхиленнях сам по собі зростання матеріальної забезпеченості зумовлює зростання інтересу і витрат на духовне споживання. Якщо гак звані первинні культурні потреби (в телебаченні, радіо, відеотехніки, магнітофонах) практично однакові для сімей з різними доходами, то інші атрибути культури (наприклад, бібліотека), що виконують більш складну культурну функцію - функцію інтелектуального та естетичного розвитку, дуже диференціюються: вони залежать від доходів, соціального стану, професійної діяльності. Разом з тим високий дохід у більшості випадків пов'язаний з такими витратами, як придбання автомашини, дачі, відеотехніки, підкреслюють статусне положення людини в системі матеріальних, а не духовних цінностей.

Однак при всіх протиріччях і вади «середні» культурні потреби домінують серед інших потреб людей. В першу чергу вони прагнуть придбати речі культурно-побутового призначення, віддаючи їм перевагу перед речами утилітарного властивості. Але в той же час дуже слабо розвинена потреба в предметах високого естетичного рівня.

При характеристиці цінностей дуже важливий облік умов їх реалізації. Як і раніше обмежений доступ населення до культурних цінностей. Так, вибір книг у сільських бібліотеках, малих містах незначний, їх фонди дублюють один одного, а багато новинок літератури купуються з великими труднощами. У музеях демонструється лише 14% експонатів, величезні запасники накопичені в художніх музеях, вивезення їх та експозиції за межами культурних центрів практично не виробляються.

Одна з проблем розвитку духовних потреб - це перекоси в способах їх задоволення. У 70-80-ті роки фіксувався так званий книжковий голод. Ситуація була така, що в особистих бібліотеках накопичилося понад 40 млрд. книг, тобто в 10-12 разів більше, ніж у всіх державних, колективних та громадських бібліотеках. 90-ті роки принесли інші проблеми. Книжкова справа в чому виявилося у владі масової культури, низькопробних смаків. У той же час наукова і художня література виявилася не по кишені багатьом потенційним споживачам.

Аналіз сучасних потреб дозволяє стверджувати, що за останній час зріс темп появи нових і диференціації старих потреб. І справа швидше не в тому, що люди не мали цих потреб, а в тому, що їх задоволення стримувалося самими різними обмеженнями, надуманими заборонами, орієнтацією на те, що ніби з одного центру можна регулювати смаки і нахили людини.

Але відкритість має і свої витрати. Отримали певне поширення і були звеличені такі цінності, вік «вміння жити», користь, нерозбірливість у засобах наживи і т.п. Крім того, стали експлуатуватися і навіть пропагуватися за допомогою засобів масової інформації порнографія, патологічні нахили. Є й інші витрати в розвитку культури, зокрема у вигляді різних проявів молодіжної субкультури - хіпі, панки, рокери і т.п. Свобода творити привела і до пожвавлення далеко не безперечних течій в художній творчості.

У той же час, очевидно, що в умовах становлення нової моралі важливе значення має не заборона, а постійна підтримка істинних духовних цінностей у розрахунку на те, що час внесе поправки в проблему цінностей людини.

2. Соціальні спільності

Соціальна спільність чи соціальна група є ключовим елементом соціальної структури. Р. Мертон розуміє під групою сукупність людей, які певним чином взаємодіють один з одним, усвідомлюють свою приналежність до даної групи і вважаються членами цієї групи з точки зору інших. Такі характеристики властиві безлічі груп, проте далеко не всім. Скоріше це риси так званих первинних і лише певною мірою вторинних груп.

Первинна група складається з невеликого числа людей, між якими встановлюються прямі контакти, що відображають багато аспектів їхньої діяльності, тобто діють безпосередні, особисті зв'язки (сім'я, група друзів, дослідницька група і т.д.). Вторинна група утворюється з людей, між якими майже відсутні емоційні зв'язки, їх взаємодія зумовлена прагненням до досягнення певних цілей. У таких групах основне значення надається не особистісним якостям людей, а їх умінню виконувати певні функції. Саме так формуються і діють соціальні організації підприємств із своїми підрозділами і посадовими ієрархіями. Особистість кожного з людей майже нічого не означає для організації. Оскільки ролі у вторинній групі чітко визначені, часто її члени дуже мало знають один про одного. У соціальній організації підприємства не тільки ролі, а й способи комунікації чітко визначені. Але і в цих знеособлених вторинних групах утворюються на основі неформальних відносин нові первинні групи.

Однак далі мова піде про інші соціальні групи, які вірніше було б назвати соціальними спільнотами. У вітчизняній традиції соціальними групами називають соціальні класи, шари та інші великі одиниці макро - соціальної структури всього суспільства, а також одиниці мезо - соціальної структури територіальних спільнот (міста, агломерації і т.д.). По відношенню до всіх них «соціальна група» - родове, збірне поняття. У контексті соціології нерівності саме ці групи мають визначальне значення.

Соціальні групи макро - та мезо - рівня об'єднані спільністю стійких і відтворюються властивостей і співпадаючими інтересами своїх членів. Вони виконують (в силу притаманних їм властивостей) певні функції, без яких дані групи не можуть існувати (відтворюватися). Соціальні групи як елементи соціальної структури в кожен даний момент розвитку суспільства є в певному й доступному для огляду кількості, але нескінченно безліч їх зв'язків, їх взаємин і т.д., тобто все те, що робить соціальну структуру сутнісною характеристикою конкретно-історичного соціального організму. А визначальним у соціальній структурі є характер взаємозв'язку елементів.

Соціальні спільності (групи) можна розділити на статистичні і реальні. Практикуючі соціологи частіше мають справу зі статистичними групами, тобто виділеними за будь-якої піддається вимірюванню характеристиці. (Наприклад, городяни - це люди, які живуть у поселеннях, формально зареєстрованих як міста.) Реальна ж група володіє, як правило, набором характеристик, за якими ховається іманентна даного соціального суб'єкту сутність. (Городянами вважаються люди, що живуть у місті і провідні міський спосіб життя з високим ступенем різноманітності трудової та дозвільної діяльності, переважно індустріальним та інформаційним працею, високої професійної та соціальної мобільністю, високою щільністю людських контактів при анонімності і формалізованності спілкування і т.д.). Ясно, що при цьому статистична група «городяни» лише якоюсь своєю частиною відповідає критерію урбанізованості, тобто не всі живуть у місті відносяться до реальної групі «городян».

Реальні групи виступають суб'єктами і об'єктами реальних відносин (влади, експлуатації і т.д.). Вони мають інтересами, які можна виміряти; взаємної ідентифікацією; загальними рисами ментальності; схожою мотивацією; символами; стилем життя; для них характерні саме відтворення, відмінна від інших груп система соціальних зв'язків.

Термін «група» зазвичай застосовують до таких сукупностям людей, члени яких найчастіше взаємодіють один з одним, ніж з людьми ззовні, але це не означає, що всі вони знаходяться в прямому контакті, як члени первинних груп. І вітчизняні, і зарубіжні дослідження підтверджують, що, скажімо, рольові відносини між керівниками і підлеглими відрізняються від відносин між підлеглими, що відмінності в соціально-економічному статусі перешкоджають дружнім відносинам і складанню шлюбних зв'язків. Дружні стосунки переважають між членами однієї і тієї ж групи (етносу, класу, прошарку).

Особливе місце займають соціальні норми як засоби соціальної регуляції поведінки індивідів, що об'єднують їх в групи (спільності). Ці норми забезпечують відтворення груп в їх соціальних позиціях, забезпечують підтримку процесів функціонування суспільства як системи взаємодії груп. З їх допомогою групи з різними (в тому числі антагоністичними) інтересами інтегруються в стабільне суспільство. Запити соціальної спільності обмежуються в межах певної частки ресурсів, переводяться в еталони, моделі, стандарти належної поведінки представників (членів) спільності. Засвоєння і використання соціальних норм є умовою формування індивіда як представника тієї чи іншої соціальної спільності (групи).