Смекни!
smekni.com

Зміни в системі цінності росіян. Соціальні спільності (стр. 3 из 3)

У свою чергу, реальна група також має внутрішню структуру: «ядро» (а в деяких випадках - «ядра»), периферію з поступовим ослабленням в міру віддалення від ядра сутнісних властивостей, за якими атрибутує дана група і за якими вона відокремлюється від інших груп , що виділяються з того ж критерію. Зони трансгресії поступово переходять в зони тяжіння інших «ядер».

Конкретні представники тієї чи іншої групи можуть і не мати всі сутнісними рисами суб'єктів цієї спільноти, але ядро будь-якої групи складається з індивідів - носіїв цих сутнісних рис. Іншими словами, «ядро групи» - це сукупність типових індивідів, найбільш повно поєднують властиві цій групі характер діяльності, структуру потреб, цінності, норми, установки і мотивації. Тому ядро є концентрованим виразником всіх соціальних властивостей групи (спільності), що визначають її якісну відмінність від всіх інших. Немає такого ядра - немає і самої групи (спільності).

Ядро групи являє собою одночасно і історично рухоме, і відносно стійке у часі соціальне утворення. Воно може або зникнути взагалі (у тому випадку, коли зникає даний вид діяльності або дана різновид ціннісних уявлень), або придбати нову якість під впливом іманентних змін у змісті діяльності або (і) ціннісних уявлень. Однак внаслідок того, що зазвичай темп цих змін аналогічний (або зіставимо) з темпами змін інших соціальних груп, зберігаються і якісну відмінність цієї групи людей від інших, і «соціальна дистанція», і характер між групових відносин.

Соціальна група не збігається з сумою індивідів, що володіють подібними функціями і властивостями. Ще менше підстав ставити знак рівності між нею і людьми з подібним (або одним і тим же) статусом. Як наукова абстракція і реальність, соціальна група є носієм системних якостей, що не зводиться до характеристик індивідів, що входять до її складу. Ці якості виводяться з аналізу всієї суспільно-історичної практики розвитку і функціонування конкретного суспільства. Вони розкривають місце групи в системі відносин у суспільстві, її функції в економіці, культурі, політиці, ідеології, а також тенденції її розвитку, її минуле і майбутнє. Системне якість груп проявляється в не перетинання їх ядер. На емпіричному рівні це виявляється у формах і інтенсивності дій людей, актах реальної поведінки, типових для представників даної і тільки даної групи. Системні якості групи вимагають тривалого часу для придбання властивостей, властивих індивідам, які входять в ядро спільності. Ця тривалість не може бути визначена апріорно, її можна встановити лише в результаті дослідження.

Таким чином, реальна група, на противагу статистичної сукупності людей, виділених за якою-то окремо взятому ознакою, є соціальна цілісність, яка характеризується спільністю умов існування, причиновзаємопов'язаними подібними формами діяльності в різних сферах життя, єдністю норм, цінностей, рис образу життя.

Особливим видом реальних груп є етноси, про етнічні групи. На території сучасної Росії живуть представники понад ста націй, народностей і етнічних груп. Етнічну спільність можна визначити як особливу історично виникла форму соціальної угруповання людей. Основними умовами її виникнення є спільність території і мови, звичайно виступаючих потім і в якості ознак етнічної спільності. Нерідко, наприклад, при додаванні націй Америки, спільність мови досягалася в ході розвитку господарських, культурних та інших зв'язків між різномовними компонентами, тобто являє собою не стільки передумову, скільки результат етногенезу.

В якості додаткових умов або факторів складання етнічних спільнот може виступати спільність релігії, а також близькість компонентів етносу в расовому відношенні або освіту значних перехідних (метисне) груп між різко різними в расовому відношенні компонентами, як сталося, наприклад, при формуванні бразильців, кубинців та інших латиноамериканських націй. У ході етногенезу під впливом різних факторів, в тому числі особливостей природних умов етнічної території, складаються характерні для етнічної спільності риси матеріальної і духовної культури, побуту, групових психологічних характеристик, поряд з цим виробляється етнічна самосвідомість, з'являється основна загальна самоназва - етнонім, і всі ці елементи етнічної спільності можуть бути також використані в якості її ознак.


Висновок

соціальний структура спільність етнос

Розглядаючи проблему цінностей в сучасному російському суспільстві, не можна не відзначити, що, перш за все, ці проблеми пов'язані з деградацією культурних цінностей. Наша країна помітно відстає в матеріальній забезпеченості культурних потреб, в оцінці змін, що відбуваються в художній культурі. Частка національного доходу, що витрачається на культуру, зменшилася в кілька разів навіть порівняно з періодом перших п'ятирічок. Порівняння з показниками розвитку культури індустріальних капіталістичних країн також не на користь нашої країни. Однак матеріальна забезпеченість культури - це тільки частина проблеми, інша - і більш важлива - полягає в тому, що духовна культура перестала бути однією з визнаних цінностей, втратила свій атрибутивний статус при формуванні особистості.

Соціальна структура суспільства - досить динамічне явище, в розуміння якого повинні постійно вноситися корективи. З нових підходів до пояснення цієї структури варто відзначити аналіз груп (Л.А. Гордон і А.К. Назимова), пов'язаних з до індустріальним, індустріальним і науково-індустріальним виробництвом, що дає можливість більш чітко уявити все різноманіття соціальних груп, професійно і іншим чином диференційованих, що існують у нашому суспільстві. Дуже важливою характеристикою соціальної диференціації є розшарування російського суспільства за доходами. Дослідження соціальних груп мають важливе значення для розвитку соціології як науки, а також для запобігання можливих конфліктів між соціальними групами, що загрожують порушенням соціальної стабільності.


Список використаної літератури

1. Капітонов Е.А. Соціологія ХХ століття - Ростов-на-Дону: Фенікс, 1996. – 512с.

2. Кравченко А.І. Введення в соціологію: навчальний посібник. - М.: Нова школа, 1995 р.

3. Радугин А.А., Радугин К.А. Соціологія. Курс лекцій. М., 1999.

4. Смелзер Н. Соціологія. - М.: Думка, 1994. - 688 с.

5. Соціологія. Курс лекцій. / Под ред. Ю.Г. Волкова. - Ростов-на-Дону: Фенікс, 1999. – 510с.

6. Сучасна західна соціологія: Словник. М., 1990.

7. Тощенко Ж.Т. Соціологія. Загальний курс. - М.: Прометей, 1999. – 512с.

8. Тощенко Ж.Т. Пострадянський простір: суверенізація та інтеграція. М., 1997.

9. Фролов С.С. Соціологія. - М.: Наука, 1994. – 255с.

10. Шиліна Л.М. Потреби, культура споживання і ціннісні орієнтації особистості (соціологічний аспект). М., 1988.