Смекни!
smekni.com

Облік, контроль та аналіз формування прибутку підприємства та розрахунок з бюджетом його оподатк (стр. 2 из 18)

В торгівлі, з урахуванням специфіки виконуваних функцій і особливостей формування доходів та витрат, прибуток визначається як різниця між доходами підприємства і його поточними витратами. Прибуток характеризує кінцевий результат діяльності торгового

Доходи від позареалі-заційних операцій

Чистий доход від інших операцій

Прибуток від інших операцій

Балансовий прибуток торговельного підприємства

Доходи від операцій з основними фондами та нематеріаль-ними активами

Податкові платежі, що сплачуються за рахунок доходу

Витрати на здійснення інших

операцій

Доходи від інших видів

реалізації

Чистий доход від іншої реалізації

Прибуток від іншої

реалізації

Податкові платежі, що входять в

ціну

продукції

Собівартість виробництва

та реалізації

Валовий доход від реалізації товарів

Чистий доход від реалізації товарів

Прибуток від реалізації товарів

Податкові платежі, що здійсьнюються за рахунок валового доходу (входять в ціну товару)

Витрати обігу

Рис. Схема формування балансового прибутку торговельного підприємства.

підприємства, його одержання є обов¢язковою умовою розширеного відтворення на підприємстві, забезпечення його самофінансування і зміцнення конкурентоспроможності на ринку.

Прибуток виконує ряд функцій:

Функції прибутку підприємства

Оціночна функція

Розподільча функція

Стимулююча функція

Характеризує ефект (кінцевий результат) господарської діяльності

Прибуток є інструментом розподілу чистого доходу суспільства між підприємством та бюджетом

Прибуток є джерелом формування фондів стимулювання

Рис. Функції прибутку підприємства.

1. Оціночна функція. Прибуток підприємства використовується як оціночний показник, що характеризує ефект його господарської діяльності. Використання цієї функції повною мірою можливе тільки в умовах ринкової економіки, яка передбачає свободу встановлення цін, свободу вибору постачальника і покупця.

2. Розподільча функція. Її зміст полягає в тому, що прибуток використовується як інструмент розподілу чистого доходу суспільства на частину, що акумулюється в бюджетах різний рівнів та залишається в розпорядженні підприємства.

3. Стимулююча функція. Виконання цієї функції визначається тим, що прибуток є джерелом формування різних фондів стимулювання, фонд виробничого та соціального розвитку, фонд виплати дивідендів абощо.

Прибуток, як економічний показник, дозволяє поєднувати економічні інтереси держави, підприємства, як господарського суб¢єкта, робітників і власників підприємства. Вирішення цього завдання перш за все пов¢язане з пропорціями в розділі та використанні прибутку.

об¢єктом економічних інтересів держави є частина прибутку, яка виплачується у вигляді податків та обов¢язкових платежів. Економічний інтерес підприємства як товаровиробника знаходить своє узагальнення у обсязі прибутку, який залишається у розпорядженні підприємства і використовується для вирішення виробничих та соціальних завдань його розвитку. Економічний інтерес працівників підприємства пов¢язаний передусім з розміром прибутку, який спрямовується на матеріальне заохочення, соціальні виплати та соціальний розвиток. Власника підприємства цікавить в першу чергу розмір фонду виплати дивідендів, а отже – та частина прибутку, котра пов¢язана з виробничим розвитком, а відповідно приростом капіталу підприємства. У зв¢язку з тим, що прибуток є єдиним джерелом реалізації економічних інтересів всіх перераховани сторін, жодна з них не може мати пріоритетів в задоволенні, оскільки це призведе до ущемлення інтересів інших сторін. Наприклад, надмірні податки з прибутку підприємства знижують економічну зацікавленість підприємства в його збільшенні, що призводить до зменшення надходжень у бюджет.

Прибуток є якісним показником, позаяк в його розмірі відображається зміна обсягу товарообороту, доходів підприємства, рівня використання ресурсів, величини витрат обертання. Таким чином, прибуток синтезує в собі всі сторони діяльності підприємства, характеризує ефективність його господарської діяльності в цілому.

1.2. Економіко – правовий аналіз нормативної бази та огляд теоретичної літератури з питань формування прибутку підприємства.

Для здійснення фінансово-господарської діяльності підприємством необхідно дотримуватися певних законодавчих та нормативних актів, що розроблені урядом, Президентом, міністерствами та відомствами. Короткий огляд основних законодавчих актів, що були використані в дипломній роботі наведено в таблиці ( ).

Таблиця .

№ п/п

Назва документу

Ким і коли затверджено

Короткий зміст

1

Про банки і банківську діяльність – Закон України Постановою Верховної Ради № 872 від 20.03.91 Основні положення банківських операцій.

2

Про оподаткування прибутку підприємств – Закон України Постановою Верховної Ради № 334/94 від 28.12.94 Порядок оподаткування прибутку підприємств.

3

Про оподаткування прибутку підприємств – Закон України Постановою Верховної Ради № 247/95 від 27.06.95 Порядок оподаткування прибутку підприємства.

4

Про оподаткування прибутку підприємств – Закон України Постановою Верховної Ради № 283/97 від 22.05.97 Порядок оподаткування доходу підприємств.

5

Про підприємство – Закон України Постановою Верховної Ради № 152 від 27.03.91 Ос­но­в­ні за­са­ди фун­к­ці­о­ну­ван­ня під­при­ємств рі­з­них форм вла­с­но­с­ті.

6

Про підприємство – Закон України Постановою Верховної Ради № 212 від 7.02.92 Основні форми підприємницької діяльності

7

Про систему оподаткування – Закон України Постановою Верховної Ради № 1251 від 25.06.91 Про порядок оподаткування

8

Про затвердження порядку визначення суми податку на № 1579 від 2.07.98 По­ря­док ви­зна­чен­ня су­ми по­да­т­ку та спря­му­ван­ня її до дер­жа­в­но­го
прибуток підприємств, одержаного за рахунок зміни понижуючого коефіцієнта з 0,7 до 0,6 при застосуванні норм амортизації у 1998 році, та спрямування зазначених коштів до Державного бюджету України – Постанова Кабінету Міністрів України бю­джету.

9

Про перелік покупних товарів, матеріалів, сировини, комплектуючих виробів, напівфабрикатів та залишків готової продукції, облік приросту (убутку) балансової вартості яких ведеться за наслідками звітного (податкового) року – Постанова Кабінету Міністрів України № 1579 від 2.07.98 Основні напрямки формування собіватрості покупних товарів.

10

Про перелік зарахування до Державного № 1282 від 19.07.99 Порядок зарахування коштів, що надходять від
бюджету України у 1999 році та використання коштів, що надходять від сплати податку на прибуток підприємств, визначеного із застосуванням понижуючого коефіцієнта до норм амортизації – Постанова Кабінету Міністрів України. сплати податку на прибуток підприємств.

11

Про порядок зарахування до Державного бюджету України на 1999 рік частини амортизаційних відрахувань – Постанова Кабінету Міністрів України. № 3 від 4.01.99 Про амортизаційні відрахування

Крім вищезазначених нормативних документів широко використовувались різноманітні літературні джерела. Так, питання формування прибутку, механізму його утворення на підприємствах різних форм власності широко висвітлено в підручнику Бланка І.А. “Управління прибутком” [1,с.36] (Герчікрва І.Н. Фінансовий менеджмент).