Смекни!
smekni.com

Влаштування підвісної стелі за системою D112 (стр. 1 из 3)

Тема:

Влаштування підвісної стелі за системою D112


Зміст

Вступ

1. Комплекти підвісних стель

2. Технологія влаштування підвісної стелі

2.1 Види каркасів гіпсокартонних систем

2.2 Монтаж каркасів підвісних стель

2.3 Обробка швів

3. Допустимі відхилення та контроль якості гіпсокартонних конструкцій

4. Організація робочого місця монтажника

5. Розрахунки витрат матеріалів

6. Охорона навколишнього середовища

7. Правила техніки безпеки

Використана література


Вступ

Будівельна галузь в Україні за останні роки демонструє досить інтенсивні темпи зростання. Якщо на протязі 90-х років спостерігався спад обсягів будівництва, то в останні роки у цьому процесі є тенденція до стрімкого збільшення (10 -14% щорічно), а це в свою чергу призводить до розвитку сучасних технологій будівництва та потребує нових ефективних будівельних матеріалів. Одним з таких напрямків є впровадження систем сухого будівництва, що дозволяє відійти від "мокрих" процесів, в декілька разів збільшує продуктивність праці та дає можливість більш якісно виконувати внутрішнє облаштування приміщень. Основним будівельним матеріалом в цих процесах є гіпсокартонні листи (плити).

На українському ринку пропонується гіпсокартон таких відомих виробників, як KNAUF, LAFARGE, RIGIPS, які до недавнього завозили продукцію із своїх заводів в Австрії, Німеччині, Польщі, Росії, Франції. З 1999 року виробляє гіпсокартонні плити Київський завод "Кнауф Гіпс Київ".

Це пов'язано з тим, що за останні роки в житловому будівництві України сталися суттєві зміни в структурі конструктивних рішень будівель. Від тотального крупно-панельного будівництва перейшли до використання різних типів сучасних будівельних систем, більше стали зводити будинків підвищеної комфортності, значно вищі вимоги почали висуватися до якості житла масової забудови, збільшилися обсяги оздоблювальних робіт в офісних та адміністративних будівлях (нових та тих, що реконструюються).

Гіпсокартон - давно відомий вид продукції на вітчизняному ринку, в Україні його почали випускати ще на початку 50-х років. Проте тільки останніми роками, по мірі просування на український ринок технологій "сухого" будівництва, переваги гіпсокартону отримали належну оцінку, зробивши його одним з найбільш вживаних оздоблювальних матеріалів. Сьогодні ппсокартон - це ключова позиція при внутрішньому оздобленні і плануванні простору приміщень. І якщо раніше його використовували в основному як "суху штукатурку", то зараз, завдяки постійному вдосконаленню асортименту і технічних характеристик, можливості застосування гіпсокартону значно розширилися.

Найбільший виробник гіпсокартону в Україні - група КНАУФ, що одночасно є провідним світовим виробником гіпсу і гіпсових виробів, а також одним з найбільших інвесторів будівельної галузі України.


1. Комплекти підвісних стель

Обшивка стелі для підвищення звукоізоляції буде ефектною лише тоді, коли вона буде вільно коливатися, тобто буде оболонкою з достатньою гнучкістю, не пов'язаною жорстко з перекриттям, стінами або каркасом будівлі. Тому для улаштування такої обшивки використовують гнучкі, тонкостінні металеві пружисті профілі, пружні хомути і гойдальні підвіски. Отже мова йде про підвісні стелі. Такі стелі поділяють на:

I гр. стелі з закритим однорівневим або дворівневим каркасом до якого за допомогою шурупів прикріплюються ГКП;

II гр. стелі з відкритим (металевим) каркасом та укладеними на нього стельовими плитами різного призначення.

• стеля дворівнева з металевим каркасом (D112);

Підвісні стелі з металевим каркасом складаються з підвісів з затисками, які через тягу кріпляться дюбелями до залізобетонних або шурупами до дерев'яних несучих конструкцій перекриттів.



Комплект системи підвіснихстель D112:

1 - підвіс з затиском; 2 - тяга; 3 - основний профіль (брусок); 4 - дворівневий з'єднувач; 6 - несучий профіль (брусок); 7 - ГКП


Комплектні системи підвісної стелі D112

Підвіс тримає основний стельовий профіль, до якого за допомогою дворівневого або однорівневого з'єднувача кріпиться несучий стельовий профіль. До несучого профілю закріпляються ГКП шурупами.

Дворівневою є стеля, в якій основний і несучий профілі розташовані у двох рівнях, а однорівневою - стеля, де ці профілі розташовані в одному рівні.

Підвісні стелі можуть виконуватись у двох принципово різних варіантах. Якщо стеля не закріплюється до стін і може вільно коливатися на гнучких підвісах, то така схема називається плаваючою (стеля D112).

Розмітка і монтаж підвісної стелі (і місць кріплення підвісів) виконується по периметру приміщення за допомогою нівеліра та шну-ронідбійного пристрою згідно з розмірами, прийнятими для влаштування каркасу, що складається з основних, несучих і напрямних елементів.

Розмітка стель починається з розбивкою взаємно перпендикулярних осей, що проходять через центр приміщення та виносу відмітки чистої стіни і колони. Для виявлення розмірів фризових плит розмітку ведуть від вісей до стін, проводять обабіч центральної вісі паралельної Лінії, що є вісями основних профілів. Для стелі D112 відстань між цими осями повинна бути не більше 1000 мм.


Таблиця 1. Максимально допустимі відстані між точками кріплення каркасу стелі до перекриття

Комплектна система підвісної стелі Тип обшивки Відстань, мм
D112 одношарова 900

Для всіх систем підвісних стель крок несучих профілів повинен бути не більше 500 мм. Відстань між крайніми основними і несучими профілями та стіною для стелі D112 повинна бути не більше 100 мм.

Це пов'язано з тим, що при улаштуванні підвісних стель потоншена кромка крайніх ГКП зрізається на ЗО мм. Розмічування стелі доцільно закінчити тим, що провести горизонтальні лінії на стінах, які б показували нижню границю несучого профілю (UD 28x27), який прикріплюється до стін по всьому периметру приміщення.

Монтаж каркасу підвісної стелі здійснюється в наступного порядку:

• кріплення підвісів або анкерних елементів до міжповерхового перекриття.

Підвіс основних профілів каркасу здійснюється за допомогою: прямих підвісів П (довжина від 4 до 12 см); швидких підвісів Т і кронштейнів (довжина від 12 до 150 см);

Підвісні конструкції для підвісних стель:

а - прямий підвіс; б - швидкий підвіс: в - антивібраційний підвіс


Таблиця 2. Витрата матеріалів на і м2 стелі комплектних систем підвісних стель антивібраційних підвісів (довжина від 12 до 100 см).

Найменування матеріалів комплектної системи Одиниця Витрата на 1 м ! стелі
виміру D111 D112 D113
Плита гіпсокартоннаПрофіль CD 60x27x0.6Профіль UW 28x27x0.6Основний брусок 30x50Несучий брусок 30x50CD-гіодовжувач профілів дворівневийCD-з'єднувач профілів дворівневийCD-з'єднувач профілів однорівневийПідвіс з затиском для профілю CD 60x27x0.6Тяга підвісуабоПідвіс прямий для профілю CD 60x27x0,6Шуруп LN 3.5x9 для з'єднання профілівПідвіс прямий для брусківШуруп довжиною 25 мм для кріплення підвісу до брускаШуруп TN довжиною 25 мм для кріплення ГКПШуруп TN довжиною 35 мм для кріплення ГКПШуруп для з'єднання брусківАнкер для з/б перекриттяДюбель для кріплення UD до стіниСтрічка армуюча для швівШпаклівка "Фугенфюллер"Шпаклівка "Уніфлотт"Ґрунтовка KB. Мпог. мпог. мпог, мпог. мшт.ІІГГ.шт.шт.шт.пгт.шт.шт.шт.шт.шт.шт.пог. мкгкгл 11.32.1--1.73.4-172.71.71.20,40.10.1 13.2-0.62.3-1.31.31.31.317--1.31,20.40.10.1 12.9*-0.2-1.70.70,70.71.423--0.71.20,40.10.1

• закріплення на підвісах або анкерних елементах основних профілів;

• вирівнювання основних профілів в одній площині за допомогою ре

• гульованих пристроїв, затисків і стопорних улаштувань;

• прикріплення до основного профілю несучих профілів за допомогою

• дво- або однорівневого з'єднувача;


2. Технологія влаштування підвісної стелі

2.1 Види каркасів гіпсокартонних систем

Каркас являє собою плоску або просторову конструкцію з шарнірним або жорстким з'єднанням елементів, що входять до його складу (балок, ригелів, стояків). За призначенням каркаси гіпсокартонних систем поділяються на стельові, перегород очні, пристінні. За матеріалом - металеві і дерев'яні. За розташуванням елементів каркаси можуть виготовлятися з розташуванням елементів в одній площині (одному рівні) або в двох площинах (двох рівнях). У складі каркасу можна виділити основні і несучі елементи. Основні елементи прикріплюються до несучої основи (стіна, стеля), а несучі прикріплюються до основних. До несучих елементів прикріплюються ГКП. Отже, дворівневі каркаси - це конструкції, що мають два ряди дерев'яних брусків або металевих профілів, розташованих перпендикулярно один до одного. Якщо елементи каркасу розташовані в один ряд, то вони утворюють рамну конструкцію (рис. 4.1).

Елементи металевих каркасів з'єднуються поміж собою стальними кріпильними елементами: шурупами, заклепками, виштамповкою. Елементи дерев'яних каркасів з'єднуються за допомогою шипогніздових, шпонкових, шпунтових спряжень, а також за допомогою цвяхів, шурупів, скоб, з використанням клею.

Стикові з'єднання металевих і дерев'яних елементів каркасу повинні розміщуватися врозбіжку. Стики ГКП не повинні співпадати зі стиками каркасу як з точки зору забезпечення максимальної міцності і технологічності всієї системи в цілому, так і пожежної безпеки, оскільки у протилежному випадку вогнезахисний ефект гіпсокартонного облицювання значно знижується.