Смекни!
smekni.com

Настилання підлоги плиткою в розбіг в цехах хімічного заводу (стр. 3 из 4)

Роботи слід виконувати в сухих умовах і при температурі основи від + 5 до + 30 0C. Усі вищевикладені рекомендації вірні при температурі + 20 0C і відносній вологості повітря 60%. В інших умовах час схоплювання і висихання клею може змінитися. Ceresit СМ 17 містить цемент і при взаємодії з водою дає лужну реакцію, тому при роботі з ним необхідно берегти очі і шкіру. У разі потрапляння розчину в очі їх слід промити водою і звернутися по допомогу до лікаря.

Організація робочого місця

Робоче місце організовують так, щоб необхідні матеріали та інструмент були зручно розміщені по фронту робіт; була підведена електроенергія для підключення електроінструментів.

Візок або пересувний ящик з розчином розташовують на відстані 1 м від стіни і праворуч або ліворуч від плиточника в залежності від того, якою рукою наносять розчин. Запаси розчину повинні бути розраховані на 1 ... 1,5 години безперервної роботи (терміни схоплювання розчину). Пересувний візок з контейнером для плиток і баком для води встановлюють на відстані 1 м від облицьовуваної поверхні.

Рисуноку 3 - Схема організації робочого місця ланки на захватки при влаштуванні підлог з керамічних плит

П3 і П4 - плиточники; I - маяки; 2 - розчин під плитку; 3 - візок для розчину; 4 - піраміда з підготовленими плитами; 5 - ящик з інструментом; 6 - приймальний ящик з розчином; 7-клей; 8 - відро під розчин для швів.


Оцінка якості облицювання

Під якістю облицювання розуміють її відповідність робочим кресленням і вимогам Державних будівельних норм і правил (СНиП Ш-21 - 73 «Оздоблювальні покриття будівельних конструкцій»). Роботи із влаштування підлог з керамічних плит необхідно виконувати відповідно до технологічної карти або проектами виконання робіт при дотриманні вимог охорони праці та безпеки робіт. До приймання підлог з керамічних плит пред'являється повністю закінчена і оброблена облицюванням підлога без слідів розчину та інших забруднень. До здачі приміщення в експлуатацію виконана поверхня підлоги повинна бути захищена, щоб уникнути її пошкодження і забруднення в період виконання подальших оздоблювальних та інших робіт. Виконані підлоги повинні відповідати робочим кресленням і особливим умовам проекту. Допустимі відхилення при влаштуванні підлог з керамічних плит:

- Уступи між двома суміжними елементами покриття з плиток не повинні перевищувати 2мм;

- Товщина швів між плитами розміром більше 200 мм - 3 мм;

- Поверхні стяжки від площини при настилання плит - 4 мм;

- Поверхні покриття від площини - 4 мм;

- Поверхні покриття від горизонтальної площини або заданого ухилу не більше 0,2% відповідного розміру приміщення, але не більше 50 мм;

- При ширині або довжині приміщення 25 м і більше ці відхилення не повинні перевищувати 50 мм;

- Відхилення швів покриття між рядами від прямого напрямки не повинно перевищувати 10 мм на 10 м довжини ряду;

- Покриття підлог повинні бути рівними і горизонтальними (або відповідати заданому ухилу) Відхилення поверхні покриття від площини під час перевірки контрольної двометрової рейкою не повинні перевищувати 4 мм. - Тріщини, вибоїни та незаповнені шви не допускаються;

- Відшарування покриття від прошарку, обумовлене простукуванням всій площі підлоги, не допускається.

Для облицювання у розбіг у жодному разі не можна використовувати плитку двох різних кольорів або фактур. Інакше підлога буде здаватися не рівною. Це пов'язано з особливостями оптичного сприйняття людських очей.

Сучасні технології

Підлоги з бруківки і цегли влаштовують у приміщеннях промислових приміщень з інтенсивним рухом транспорту на гумових та металевих шинах. Бруківку, яка застосовується для улаштування підлог, виготовляють з деревини однорідної структури з межею міцності при стисненні не менше 1000 МПа або з незкладаємих доменних шлаків. З гірських порід для виготовлення бруківки найбільш часто застосовують граніт, діабаз і базальт. Матеріал і висоту бруківки вказують у проекті.

При влаштуванні кислотостійкої підлоги із бруківки, а також клінкеру, кислототривкі цеглини повинні мати кислотостійкость не менше 94%. Бруківка і клінкерна цегла, що застосовуються для лугостійкого покриття підлоги, повинні витримувати 15 циклів змінного насичення сірчанокислим розчином натрію і подальшого висушування без ознак руйнування. Для пристрою неелектропроводної підлоги зазвичай застосовують діабазову бруківку.

Кожну партію бруківки сортують по висоті і ширині, відхилення від середнього розміру не повинні перевищувати 3 мм. Укладають бруківку, як правило, на цементно-піщаному розчині або бітумних мастиках. Під час укладання бруківки та цегли на прошарок з цементно-піщаного розчину або на рідкому склі шви між каменями заповнюють витискуванням розчину з прошарку. Іноді шви між каменями заповнюють сірчаним цементом, армазін-мастикою або складами на основі епоксидних смол. У такому випадку камені укладають «в пустошовку» із заповненням швів між ними матеріалом прошарку на висоту, зазначену в проекті.

Покриття з бруківки і цегли під час заповнення швів між каменями розчином, приготованим на рідкому склі, витримують не менше десяти діб в сухих умовах, а потім двічі змочують водним розчином сірчаної кислоти (з перервою не менше 4 годин і не раніше, ніж через 20 діб після укладання покриття). Після цього підлогу промивають водою і висушують. Така обробка називається окісловкою, вона надає покриттю підлоги кислотостійкості.

Нормування праці ,вартість робіт та витратних матеріалів

Удосконалення нормування праці у будівництві в умовах ринкової економіки є актуальним, оскільки нормування праці виступає як засіб встановлення та забезпечення контролю над величиною затраченої праці, що сприяє зростанню продуктивності праці, забезпеченню ритмічності та ефективності будівельного виробництва.За допомогою норм праці визначаються необхідні затрати робочого часу на виконання будівельних, монтажних та ремонтно-будівельних робіт (далі — будівельні роботи); розраховуються чисельність працівників та розмір оплати їх праці; розробляються кошторисні норми; здійснюється поточне, перспективне та прогнозне планування тощо.Організація нормування праці у будівельній галузі регламентується законодавством України, нормативними документами Міністерства праці та соціальної політики України, Державного комітету України з будівництва та архітектури, а також цим Положенням.Нормування праці працівників, зайнятих у будівництві, базується на системі норм праці, що складають нормативну базу з праці.Для нормування праці працівників у будівництві застосовують такі види норм праці: норми часу; норми виробітку; норми обслуговування; норми чисельності. Найбільш розповсюдженими у будівництві є норми часу, які застосовуються для відрядної оплати праці робітників.При почасовій оплаті працівникам встановлюються нормовані завдання. Визначаються норми виробітку в будівництві у натуральних одиницях вимірювання конкретного виду робіт (продукції), виконаного за 1 годину (хвилину).

Норма виробітку машини (норма продуктивності машини) в будівництві — встановлений обсяг робіт (продукції), який вона має виконати за одиницю робочого часу в умовах визначеної організації виробництва та праці робітників, які зайняті її керуванням або обслуговуванням. Робітників, щойно прийнятих у будівельну організацію, роботодавець повинен до початку виконання доручених їм робіт ознайомити з діючими в ній формами і системами оплати праці, нормами праці, тарифними сітками тощо, передбаченими колективним договором. Норма вважається впровадженою, якщо більш ніж 2/3 робітників виконують її не менш ніж на 90–100 відсотків.В усіх будівельних організаціях незалежно від форм власності, організаційно-правових форм та підпорядкування норми праці для робітників віком до 18 років установлюються у відповідності до законодавства, враховуючи скорочену тривалість робочого дня. Для робітників, яких прийнято на роботу в будівельну організацію після закінчення загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, курсів, робітників, які пройшли навчання безпосередньо на виробництві, а також в інших випадках, передбачених законодавством, установлюються знижені норми виробітку за погодженням з профспілковим комітетом або іншим уповноваженим на представництво трудового колективу органом.

Вартість робіт при облицюванні керамічною плиткою від 40 до 80 грн за 1 м2. Вартість керамічної плитки від 80 до 300 грн за м2 ціна залежить від виробника і якості плитки.Вартість клею СМ-17 мішок 25 кг -35 кг. Вартість затірки для швів СЕ33пакет 2 кг – 13-15 грн.

Техніка безпеки при облицюванні плитками

До виконання лицювально-плиткових робіт допускаються особи не молодші за 18 років, які пройшли: професійну підготовку; медичний огляд і визнані придатними до роботі за даною професією; вступний інструктаж з охорони праці; навчання (стажування) безпечним методам і прийомам праці і перевірку знань з питань охорони праці і отримали посвідчення на право самостійної роботи; первинний інструктаж на робочому місці.