Смекни!
smekni.com

Особливості бетонування деяких конструкцій (стр. 3 из 3)

Для пристрою бетонних підготовок під цементні, керамічні і інші види полови застосовують бетонну суміш з осіданням конуса 0—2 см.

Площа, на якій передбачається бетонувати підготовку, розбивають на карти-смуги шириною 3—4 м, встановлюючи по їх краях маякові дошки. Бетонну суміш розвантажують на місці бетонування безпосередньо з автобетоновоза. Лопатами її грубо розрівнюють, а потім за допомогою вібробруса (віброрейки) ущільнюють. При цьому вібробрус на одній позиції тримають до тих пір, поки він не опуститься з обома кінцями на маякові дошки.

Коли по бетонній підготовці припускають укладати бетонні, цементні або асфальтові підлоги, її поверхню залишають після проходки вібробруса шорсткою для кращого зчеплення з верхніми шарами.

Смуги-карти бетонують через одну в послідовності, вказаній на мал. 9-5. Проміжні смуги бетонують після затвердіння бетону в суміжних смугах, як би для розпору раніше укладеного бетону. Перед бетонуванням проміжних смуг обов'язково знімають маякові дошки; по цих гранях утворюються робочі шви. Така схема бетонування дозволяє понизити сумарну величину усадки підготовки і зменшити вірогідність появи в ній усадкових тріщин.

Для зниження температурних напруг влаштовують деформаційні шви, паралельні напряму бетонування. Перпендикулярно їм передбачають помилкові деформаційні шви, Їх влаштовують за допомогою металевої смуги шириною 80— 100 мм, завтовшки 4—6 мм і завдовжки, рівній ширині карти. Таку смугу заглиблюють в свіжоукладений і провібрований бетон на 7з товщину шару, залишаючи її в бетоні на 20—40 мін, після чого обережно витягують. Паз, що утворився, заливають цементним розчином або бітумом.

Бетонувати чисті підлоги по бетонній підготовці потрібно з мінімальною перервою. Якщо бетон підготовки повністю схопився, перед бетонуванням підлоги його зволожують, не допускаючи, проте, калюж на поверхні.

Чисту підлогу бетонують по маякових дошках з ущільненням бетону віброрейкою.

Свіжоукладений бетон ретельно загладжують за допомогою ручного інструменту або спеціальної затирочної машини. Остаточно поверхню бетонної підлоги обробляють прасувальною дошкою або брезентовою стрічкою. Ширину стрічки приймають 300—400 мм; довжина її повинна бути на 1—-1,5 мм більше ширини бетонованої смуги. Кінці стрічки закріплюють до ручок-валів. Загладжують бетон через 20—30 мін. після закінчення бетонування. До цього моменту на поверхні бетону з'являється тонка плівка води і цементного молока. Така плівка при загладжуванні стрічкою частково відсисається, частково віддаляється.

Через 30—40 мін після загладжування стрічкою поверхню бетону обробляють металевим полутерком до оголення зерен гравію (щебеня). Така обробка дозволяє одержати якісні бетонні підлоги, що володіють високими стираними і міцністю.

Для того, щоб додати бетонній підлозі підвищену густину і хороші гігієнічні якості, його поверхню железнять. При цьому в поверхню свіжоукладеного вологого бетону ретельна втирають сухий цемент до появи матового блиску. Цю операцію виконують за допомогою сталевих полутерков, кельм або затирочних машин.

Товщина таких плит і днищ коливається від 0,15 до 1,5 м. Способи їх бетонування вибирають з урахуванням розмірів в плані, товщини, ступеня армування, а також місцевих умов (наприклад, наявність на будівництві тих або інших механізмів і потужності бетонозмішуючих установок) .

При великій площі плит їх розбивають на блоки бетонування, або карти. По краях карт встановлюють дерев'яну або сітчасту опалубку без розрізання арматури на межах карт. Ширину блоків приймають з урахуванням умов безперервного бетонування і темпу подачі бетонної суміші.

Якщо товщина плит менше 0,5 м, розбиття їх на карти і бетонування ведуть так само, як бетонних підготовок. При більшій товщині плити розбивають на паралельні карти шириною 5— 10 м, залишаючи між ними розділові смуги шириною 1— 1,5 м.

Фронт бетонування в межах карти повинен бути мінімальним. Карти бетонують підряд, тобто одну за іншою; для зменшення сумарної усадки бетон в розділові смуги укладають враспор із затверділим бетоном карт після зняття опалубки на їх межах.

Бетонну суміш з осіданням конуса 2—6 см подають на карти бетононасосами, за допомогою бетоноукладачів, естакад, а також кранами в баддях. Подавати її слідує в напрямі ж раніше укладеному бетону, як би притискуючи нові порції до укладених (мал. 9-8). Плити навіть великої товщини бетонують в один шар. При цьому дещо утрудняє віброущільнення, оскільки внутрішні вібратори вимагається занурювати в суміш на глибину, в 1,5— 2 рази перевищуючу довжину робочої частини. Бетонування слід організувати так, щоб уникнути пристрою робочих швів в межах однієї карти. Вирівнюють бетон плит по маяках, поверхню загладжують гладилками, кельмами або напівтерками. В місцях примикання стін, спираються колон і стовпів бетон залишають шорстким з пристроєм в окремих випадках рифлення і насічки.

В стіни завтовшки більше 0,5 м і при слабкому армуванні укладають бетонну суміш з осіданням конуса 4—6 см і крупною заповнювача до 60 мм При довжині більше 15 м стіни ділять на ділянки по 7—10 м, з тим щоб за зміну можна було забетонувати без перерви ціле число ділянок. Дерев'яну розділову опалубку, встановлювану на межах ділянок без розрізання арматури, влаштовують так, щоб в стіні утворилися шпонки. Замість дерев'яної можна встановлювати сітчасту розділову опалубку, яку залишають в бетоні.

При висоті стін до 3 м бетонну суміш розвантажують безпосередньо в опалубку в декілька крапок по довжині ділянки. Для подачі суміші використовують віброжолоба, якщо стіни заглиблені, або бадді, що подаються кранами. Бетонують стіни горизонтальними шарами завтовшки 0,35—0,4 м.

Не рекомендується подавати суміш в одну точку стіни, переміщаючи її усередині опалубки вібраторами. В цьому випадку утворюються похилі рихлі шари, що знижують якість бетону. Ущільнюють суміш внутрішніми вібраторами з обов'язковим зануренням робочої частини в раніше укладений шар.

В стіни заввишки більше 3 м суміш подають через воронки по ланкових хоботам. Вібратори для ущільнення нижніх шарів опускають на вірьовках.

В тонкі і густоармированние стіни (перегородки) укладають бетонну суміш з осіданням конуса 6—10 см і крупною заповнювача до 20 мм При їх товщині до 0,15 м бетонування ведуть ярусами заввишки до 1,5 м. Опалубку таких стін зводять з одного боку на всю висоту, а з іншою — тільки на висоту ярусу. Арматуру встановлюють на всю висоту. Бетонну суміш подають і ущільнюють вібраторами з боку низької опалубки. Після бетонування ярусу опалубку нарощують на висоту другого шару і т.д. Якщо поярусно встановити опалубку неможливо, бетонну суміш в тонкі стіни подають через спеціальні вікна і кишені.

В одонепроницаемие стіни резервуарів, опускних колодязів і інших споруд бетонують безперервно на всю висоту або на висоту укрупненого ярусу (2,5—4 м). При цьому суміш укладають шарами не більше 0,5 м. Шари укладають безперервно один за іншим при русі крана (бетоноукладача) по периметру резервуару.

При споруді великих резервуарів або опускних колодязів для забезпечення безперервності бетонування стіни ділять на два-три сектори; кожний з них повинен обслуговувати окремий кран. Укладають суміш окремі ланки бетонщиків від центру сектора назустріч один одному.

Якість залізобетонних стін, зокрема їх водонепроникність, залежить від акуратності бетонування і ретельності виброущільнення. Особливо ретельно потрібно віброущільнювати бетон в обмежених місцях, під тяжами і скручуваннями, що проходять крізь стіну, в тонких стінах і при густому армуванні.

Плити бетонують по маяках. Поверхню їх вирівнюють і загладжують гладилками і правилами. Робочі шви в плоских плитах влаштовують в будь-якому місці, але обов'язково паралель їх меншій стороні. В ребристих же перекриттях, бетонованих паралель другорядним балкам, а також в окремих балках робочі шви влаштовують в середній третині прольоту цих балок.

При бетонуванні в напрямі, паралельному головним балкам, робочий шов влаштовують в межах двох середніх четвертей прольоту головних балок і в середині плит. Робочі шви повинні бути вертикальними, для цього в плитах встановлюють дошки, а в балках — щитки з отворами для пропуску арматури.

Через необхідність дотримання жорстких графіків поставки суміші для бетонування конструкцій в ковзаючій опалубці переважно готувати її на приобъектних мобільних автоматизованих бетонозмішувальних установках.


Використана література

1.Навчальне видання:Технологія бетонних і залізобетонних конструкцій/.У двох частинах.,Н.Г.Русанова,П.П.Пальчик,Л.М.Рижакова.Видавництво «Вища школа»