Смекни!
smekni.com

Улаштування захисних покриттів будівельних залізобетонних конструкцій (стр. 4 из 6)

Деякі гідрофобізувальні композиції наносять тільки на суху поверхню, інші — на вологу («мокре на мокре»).

Заходи, яких вживають для захисту бетону, передбачаються не лише під час робіт із відновлення бетону, а й насамперед як профілактичні.

Результатом застосування гідрофобізувальних композицій є:

- захист від впливу агресивних компонентів навколишнього середовища;

- зниження водопоглинання пористими матеріалами в 15-25 разів;

- поліпшення зовнішнього вигляду будівельних конструкцій;

- запобігання виникненню цвілі;

- захист транспортних споруд від впливу протиожеледних солей;

- подовження терміну експлуатації конструкцій, будинків і споруд.

Вибір просочення або шару, який наносять, визначається станом бетону і необхідними захисними заходами. У будь-якому разі потрібно, щоб поверхня була чистою, сухою, міцною і не містила крихких часточок або забруднень. За потреби її очищають за допомогою металевих щіток, стисненого повітря або іншими засобами.

Щоб захистити бетон хоча б від проникнення дощу або активних компонентів атмосфери, рекомендують невидиме просочення з використанням рідкого матеріалу CeresitCT11. Після його рясного нанесення жоден конденсат не зможе проникнути навіть у найдрібніші тріщини. Матеріал СТ 11 запобігає забрудненню і вивітрюванню і не впливає на дифузію водяної пари.

Гідрофобізувальна рідина CeresitCT11 призначена для гідрофобізації сильнолужних свіжовиготовлених мінеральних основ, а також для:

- захисту бетонних поверхонь, стін із вапнякових блоків, цементно-піщаних і цементно-вапняних штукатурок та інших нещільних мінеральних основ від впливу атмосферних опадів;

- запобігання утворенню на поверхні грибка, висолів, моху;

- надання поверхні гідрофобних (водовідштовхувальних) властивостей;

- захисту фасадів від заливних дощів і агресивного впливу навколишнього середовища;

- забезпечення водонепроникності тріщин завширшки не більш як 0,2 мм у будівельних елементах.

CeresitCT11 не рекомендується застосовувати для гідрофобізації підлог і захисту будівельних конструкцій від постійного впливу вологи під тиском.

Цей матеріал має такі властивості: високу проникність; підвищує теплоізоляційні та забезпечує гідрозахисні властивості огороджувальних конструкцій; стійкий до ультрафіолетового випромінювання; екологічно чистий.

Гідрофобізувальну рідину постачають у каністрах по 6, 11, 30 л.

Перед застосуванням рідини Ceresit СТ 11 основу ретельно очищають від речовин, які перешкоджають адгезії. Неміцні, крихкі ділянки поверхні видаляють механічно і зашпаровують розчиновими сумішами Ceresit; марку суміші підбирають залежно від стану і призначення конструкції. CeresitСТ 11 перед використанням потрібно добре збовтати, на поверхню наносити м'якою щіткою до повного насичення. На слабковбирні основи другий шар СТ 11 наносять через 1-2 год.

Гідрофобізують поверхні матеріалами Ceresitза температури від +5 до +35 °С і відносної вологості повітря нижчої за 80 %.


Якщо потрібно запобігти не лише проникненню опадів і конденсату, а й сповільнити карбонізацію бетону без нанесення на нього покриття, бетон рекомендовано гідроізолювати за допомогою ґрунтовки CeresitСТ 14. У цьому разі на ньому може спостерігатися легкий шовковистий глянс за відсутності видимого товстого шару покриття.

Універсальна глибокопроникна ґрунтовка CeresitCT14 призначена для обробки гігроскопічних (вбирних) основ перед нанесенням опоряджувальних, гідроізоляційних покриттів і влаштуванням підлог. Використовують для просочування мінеральних основ, створення прозорої гідроізоляційної плівки на бетонних плитах і плитах із бетону з оголеним наповнювачем, підвищення поверхневої міцності бетону, штукатурки і покриттів підлог на цементній основі, ущільнення поверхні в затиральних швах. Можливе застосування ґрунтовки на стінах і підлогах за внутрішніх і зовнішніх робіт.

CeresitCT14 не рекомендується використовувати в закритих невентильованих приміщеннях, наносити його на щільні глазуровані поверхні або на

основи, що не вбирають вологу.

Ґрунтовка CeresitCT14 має такі властивості: зміцнює основи; збільшує адгезію покриттів до основи; зменшує водопоглинання; містить органічні розчинники; готова до застосування.

CeresitCT14 наносять на основу за допомогою щітки, валика або квача. При виконанні зовнішніх робіт на великих площах для цього використовують розприскувачі. Найефективнішим є застосування матеріалу за температури +20 °С і відносної вологості повітря 60 %. В інших умовах тривалість його висихання може змінюватися.

Ґрунтовку CeresitCT14 постачають у каністрах по 1, 5 і 25 л.

Основні технічні характеристики гідрофобізаторів CeresitCT11 і CeresitCT14 наведено в табл. 2.

Таблиця 2.1. Основні технічні характеристики матеріалів CeresitCT11 і CT14

Показник Матеріал Ceresit
СТ11 СТ14
Склад Хімічно активний силан-силоксан Розчин акрилової смоли в органічному розчиннику
Щільність, кг/дм3 0,79 0,84
Колір Молочно-білий, після висихання прозорий
Температура застосування, °С Від +5 до +35
Температура займання, °С +35 +40
Стійкість до дощу Через 1-2 год (залежно від температ Через 12 год ури і вологості повітря)
Витрата, л/м2 0,3-0,7 0,2-0,5

Способи захисту залізобетонних конструкцій наведено на рис. 7.1.

8. Улаштування захисних покриттів будівельних залізобетонних конструкцій

Для захисту бетону і залізобетонних конструкцій, що зазнають впливу різних рідин і агресивних середовищ, широко застосовують лакофарбові покриття: епоксидні, акрилові, силікатні, силіконові тощо.

Ці покриття мають низку переваг: високу стійкість до зволоження, стійкість до агресивного атмосферного середовища, високу адгезію до металевих і неметалевих основ, високу стійкість до зношення та ін.

У практиці захисту залізобетону від іржі найефективнішими є покриття з епоксидних матеріалів.

Епоксидні композиції — це розчинові суміші епоксидних смол, органічних розчинників, суспензій, барвників, отвердників тощо. Епоксидні покриття на бетоні стійкі практично в усіх сильно агресивних середовищах. Оптимальна товщина покриття на бетоні — 100 - 250 мкм, орієнтовний термін експлуатації — понад 5 років.

Епоксидну композицію CeresitCF34 застосовують:

- для декоративного захисту стін і підлог складських приміщень, виробничих складів, гаражів, терас, балконів, критих галерей та ін.;

- для влаштування покриттів на підлогах промислових підприємств, що зазнають впливу помірних механічних навантажень;

- для гідроізолювання бетонних резервуарів у комплексі з CeresitCR65;

- для декоративного захисту поверхонь з литого асфальту, що експлуатується за слабких механічних навантажень.

Композиція CeresitCF34 має такі властивості: водостійка; хімічно стійка; стійка до стирання; морозостійка; екологічно чиста.

Застосовують CeresitCF34 усередині і зовні будинків і споруд, що експлуатуються як за звичайних умов, так і за умов постійної вологості. Матеріали, виготовлені на основі епоксидних смол, мають високу стійкість до вологи, хімічного впливу, іржі, стирання, морозостійкі, виявляють діелектричні властивості, характеризуються невеликою усадкою.

CeresitCF34 наносять на чисту, суху (вологістю не більш як 4 %) і міцну (не менш як 20 МПа) основу. Основу готують згідно зі СНиП 3.04.01-87 і ДВН В.2.6-22-2001. Насамперед її потрібно очистити від речовин, які погіршують адгезію, і надати поверхні шорсткості.

Композицію CeresitCF34 готують так: компоненти А і В змішують у співвідношенні 2 : 3,5 (за масою) за допомогою електродриля зі спеціальною насадкою до отримання однорідної маси. Перед основним нанесенням CeresitCF 34 основу ґрунтують цим самим матеріалом, розбавленим водою у співвідношенні близько 1: 5, що визначається водопоглинанням основи: чим вище водопоглинання, тим більше додають води. Ґрунтовку наносять за допомогою квача з короткою щетиною. Наступний шар покриття наносять валиком або квачем.

Основні технічні характеристики епоксидної композиції CeresitCF34

Склад

Співвідношення компонентів A: Byсуміші

Готовність до технічного пересування по поверхні

Готовність до експлуатації

Термін придатності композиції

Витрата, кг/м2

—двокомпонентна (компоненти А і В)

—2,0:3,5

—через 24 год

—через 5 діб

—90 хв

—0,5

Для захисту бетону досить часто використовують силіційорганічні


фарбувальні композиції, серед них акрилові, силікатні та силіконові покриття.

Акрилову фарбу CeresitCF 33 застосовують з метою підвищення стійкості основ конструкцій до механічних впливів, полегшення очищення і догляду за ними та їх кольорового оформлення. Відмінними особливостями матеріалів на основі акрилових смол є висока адгезія до металевих і неметалевих матеріалів, тріщиностійкість, паропроникність, стійкість до стирання. Проте вона непридатна для влаштування покриттів підлог, які експлуатуються в умовах впливу хімічно агресивного середовища і тривалого впливу вологи.

Застосовують CeresitCF33 для фарбування підлог на балконах, у складських приміщеннях, офісах, вітальнях тощо.