Смекни!
smekni.com

Сфера діяльності та структура ДП "Державний дорожній науково-дослідний інститут ім. М.П. Шульгіна" (ДерждорНДІ) (стр. 2 из 4)

Одним з поширених в той час напрямків було широке використання пальників інфрачервоного випромінювання. Ця технологія знижує трудомісткість робіт, дозволяє проводити їх у весняно-зимовий період, забезпечує економію дефіцитних ремонтних матеріалів та використання матеріалів зношених покриттів.

Для цієї мети було створено ціле сімейство машин.

Пізніше на базі інституту було розроблено і створене експериментальне виробництво, сучасних матеріалів. Вперше в Україні були вироблені перші 400 тонн зносостійких фарб для вертикальної та горизонтальної розмітки доріг з компонентів, що виробляються в країні, отримали вітчизняні мікрокульки. Це дозволило дорожникам галузі зекономити понад півтора мільйона гривень. Під керівництвом В.П. Іванова в інституті була розроблена конструкція і вироблено десятки тисяч біметалевих термометрів, які широко використовуються не тільки в Україні, але й далеко за її межами. Термометр був атестований Держстандартом СРСР.

Винахідники ДерждорНДІ тільки за пошук та впровадження у виробництво нових матеріалів і технологій одержали біля 300 авторських свідоцтв. За науково-виробничі досягнення Головиставкоми ВДНГ СРСР і УРСР нагородили колектив інституту 150 медалями та 34 дипломами.

Значний внесок науковців інституту у розвиток дорожнього господарства високо оцінив уряд України: у 1976 році колектив був нагороджений Почесною грамотою Президії Верховної Ради, а у 2001 році Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України. У 2003 році ДерждорНДІ став одним із переможців загальноукраїнського проекту "Україна транспортна" і нагороджений дипломом та пам'ятним знаком у номінації "Лідер транспортної галузі України".

1.2 Провідні напрямки науково-технічної діяльності інституту

Провідними серед напрямків науково-технічної діяльності інституту є розробки:

нових та вдосконалених існуючих технологічних процесів, видів техніки, конструкцій та матеріалів, зокрема енергозберігаючих;

прогресивних методів будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг, мостів та інших штучних споруд на них;

рекомендації із впровадження найновіших досягнень вітчизняної і зарубіжної науки та техніки, науково-технологічний супровід розробок;

заходів щодо підвищення безпеки дорожнього руху, охорони довкілля, енергозбереження, раціонального використання природних ресурсів у процесі виробничо-господарської діяльності дорожніх організацій;

заходів щодо поліпшення якості виконання дорожньо-будівельних робіт;

технічна діагностика, обстеження, випробування автомобільних доріг і споруд;

комплексних науково-технічних, економічних і соціальних програм діяльності організацій і підприємств дорожнього комплексу.

Результати досліджень інституту впроваджені при розробці найважливіших нормативних документів: ДБН В.2.3-4-2000 "Автомобільні дороги", "Інструкції з проектування дорожніх одягів нежорсткого типу", ВБН В.2.3-218-008-97 "Проектування і будівництво жорстких та з жорстким прошарками дорожніх одягів" та інших.

За участю спеціалістів інституту, які здійснюють науково-технологічний супровід впровадження в практику дорожнього будівництва нових сучасних матеріалів і прогресивних вітчизняних та зарубіжних технологій (таких як: облаштування верхніх шарів покриттів автомобільних доріг із щебенево-мастикового асфальтобетону, виготовленого з використанням модифікованих бітумів; шарів зносу типу "Сларрі Сіл" на основі бітумних емульсій на бітумполімерному в'яжучому; підвищення несучої здатності дорожніх конструкцій за технологією холодного ресайклінгу; застосування геотекстильних та геосинтетичних матеріалів; ремонту мостів та шляхопроводів методом торкретування та застосування гідроізоляційних композицій для їх захисту), збудовано та відремонтовано ділянки доріг Київ Бориспіль, Київ Одеса, Київ Чоп, Сімферополь Севастополь, Цюрупинськ Нова Каховка та багато інших. Інститут підтримує технічні напрямки в галузі дорожнього і мостового проектування в країні, надає технічну і методичну допомогу дорожньо-будівельним організаціям, вивчає і впроваджує передовий вітчизняний і зарубіжний досвід проектування автомобільних доріг, мостів, промислових підприємств. В інституті працюють висококваліфіковані фахівці, які роблять вагомий внесок у становлення та розвиток дорожньої науки на всіх стадіях: від проектування до введення в дію об'єктів автодорожнього комплексу України.

Інститут підтримує і розвиває зв'язки з колегами багатьох країн: Польщі, Чехії, Німеччини, Франції, Швеції, Китаю, США. Щорічно в ДерждорНДІ проводиться декілька міжнародних науково-технічних конференцій та семінарів, розробляються плани з проведення спільних наукових досліджень, співробітники інституту проходять стажування за кордоном.

ДерждорНДІ здійснює експертну оцінку з видачею висновків та розробкою рекомендацій з використання в дорожній галузі цілої низки дорожньо-будівельних матеріалів вітчизняного і закордонного виробництва: бітумів, кам'яних матеріалів, гідроізоляційних композицій, фарб для розмітки доріг, світловідбивальних матеріалів для виготовлення дорожніх знаків тощо.

Інститутом випускається фахове видання ВАКу України - науково-технічний збірник "Дороги і мости".

Багатий науковий і практичний досвід співробітників інституту, оснащення сучасним випробувальним і діагностичним обладнанням, налагоджений випуск адгезійних, когезійних та модифікуючих добавок до бітумів виробництво яких здійснюється у співдружності з компанією ІСР (ген. директор Макарчевич О.О.), приладів для контролю якості, наявність ліцензій на право здійснення обстежень, проектно-вишукувальних і будівельно-монтажних робіт дозволяють ДерждорНДІ оперативно вирішувати актуальні проблеми дорожньо-будівельної галузі на високому науково-технічному рівні.

асфальтобетонна суміш дорожній дослідний

Розділ ІІ. Сфера діяльності та структура ДП "Державний дорожній науково - дослідний інститут ім М.П. Шульгіна" (ДерждорНДІ)

Державне підприємство "Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна (ДерждорНДІ) заснований на загальнодержавній власності і належить до сфери управління Державної служби автомобільних доріг України (далі - Орган управління майном) відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.01 № 1809.

У своїй діяльності Інститут керується:

Конституцією України

Цивільним кодексом

Господарським кодексом України

Закон України "Про наукову і науково-технічну діяльність"

Також іншими законами України, указами Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, наказами Органу управління майном та цим Статутом.

Метою діяльності Інституту є:

прискорення науково-технічного прогресу

участь у розробці та упорядкуванні законодавчої і нормативної бази дорожньої галузі

розробка та впровадження нових енерго- та ресурсозберігаючих технологій, матеріалів, конструкцій, видів техніки, в тому числі імпортозамінюючих, прогресивних методів будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг, мостових та інших штучних споруд на них дослідження та розробка рекомендацій щодо впровадження новітніх досягнень вітчизняної та зарубіжної науки та техніки, розробка заходів з підвищення безпеки дорожнього руху, охорона навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів при здійсненні дорожньої виробничо-господарської діяльності, співробітництво з міжнародними організаціями та зарубіжними закладами спорідненого профілю.

Напрямки діяльності Інституту є:

- Проведення фундаментальних наукових досліджень у дорожній галузі

- Розробка нових методів, технологій, конструкцій для будівництва та утримання а/д, мостів та шляхопроводів

- Участь у розробці законопроектів, інших нормативно-правових актів шляхом надання пропозицій Органу управління майном, розробка відомчих державних та галузевих стандартів та норм, інших розпорядчих документів: правил, положень інструкцій.

- Розробка приладів, обладнання, а також проведення заходів, що впливають на підвищення якості дорожніх робіт.

- Випробування, виконання незалежних експертиз, сертифікація органічних в’яжучих, кам’яних матеріалів, ґрунтів, асфальто- та цементобетонну, розмічальних фарб, геосинтетики, іншої дорожньої продукції (крім тієї, яка розроблена за участі фахівців Інституту та технічна діагностика споруд щодо їх відповідності вимогам нормативних документів.

- Сертифікація дорожньої техніки, розробка методів оцінки стану, критерії доцільності використання, аналіз та рекомендації з різних питань дорожньої техніки

- Міжнародне наукове та науково - технічне співробітництво шляхом:

Участі у роботі міжнародних і національних наукових організацій, комітетів, асоціацій, академій, проведення спільних наукових досліджень, технічних і технологічних розробок на основі кооперацій, науково технічних програм, проведення спільних досліджень у міжнародних колективах спеціалістів, міжнародних інститутах, взаємного обміну науково - технічною інформацією, використання об’єднаю міжнародних інформаційних фондів, банків даних;

- Проведення громадських обговорень і висування наукових робіт на здобуття державних та інших премій.

- Співпраця з Національною академією наук України, галузевими академіями, університетами.

- Розгляд найважливіших науково - технічних проблем в дорожній галузі, результатів конкурсів на кращу роботу.

Інститут здійснює свою діяльність на основі та відповідно до законів України та нормативно-правових актів, що регулюють відносини в процесі здійснення науково-технічної діяльності. Участь Інституту в асоціаціях та інших об’єднаннях, крім об’єднань, створених Органом управління майном, здійснюється на добровільних засадах, якщо це не суперечить чинному законодавству. "ДерждорНДІ" має самостійний баланс, поточний та інші рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та індифікаційним кодом, має товарний знак, який зареєстрований відповідно до чинного законодавства. Інститут несе відповідальність за свої обов’язки в межах належного йому майна згідно з законодавством, він не несе відповідальність за зобов’язаннями держави та Органу управління майном.