Смекни!
smekni.com

Сфера діяльності та структура ДП "Державний дорожній науково-дослідний інститут ім. М.П. Шульгіна" (ДерждорНДІ) (стр. 1 из 4)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра організації виробництва

Звіт

з проходження першої технологічної практики

у державному підприємстві Державний дорожній науково-дослідний інститут ім. М.П. Шульгіна (ДерждорНДІ)

Склала

Студентка групи МТБ ІІІ-2

Гончар І.І.

Керівник практики:

Соколова Н.М.

Керівник практики від виробництва:

Кушнір О.В. _____________

Київ - 2010

Зміст

Вступ

Розділ І. Історія розвитку ДП "ДерждорНДІ"

1.1 Впровадження і розробки нових технологій ДП "ДерждорНДІ"

1.2 Провідні напрямки науково-технічної діяльності інституту

Розділ ІІ. Сфера діяльності та структура ДП "Державний дорожній науково - дослідний інститут ім М.П. Шульгіна" (ДерждорНДІ)

Розділ ІІI. Структура та завдання відділу асфальтобетонів

Висновок

Характеристика

Список використаних джерел

Вступ

Головне завдання першої технологічної практики - полягає в ознайомлені зі структурою та укомплектованістю штатів, схемою управління організацією, його історією, обов’язками відділів, ознайомлення з охороною праці на підприємстві. Працюючи на реальному підприємстві перевірити на практиці вміння та навички, здобути новий досвід.

Виробничу практику проходила в державному підприємстві "Державний дорожній науково-дослідний інститут ім. М.П. Шульгіна" (ДерждорНДІ). Термін практики з 29.06.10 по 16.07.10р. Керівник практики Соколова В.М. Від ДерждорНДІ керівником практики був призначений начальник відділу асфальтобетонів Кушнір О. В.

В перший день прибуття студентів на підприємство для проходження практики, їх ознайомлюють з інститутом його структурою та сферою діяльності, показують музей дорожньої науки ДерждорНДІ, проводять інструктаж з техніки безпеки. Призначають керівника практики від інституту відділу, який ознайомлює студента з структурою та завданнями відділу.

Студент на практиці виконує завдання відповідного структурного підрозділу в який був направлений.

По завершенні практики оформлюється звіт, який являє собою систематизований і послідовний опис виробничих процесів і освітлює питання передбачені програмою практики. Його складають у індивідуальному порядку безпосередньо на виробництві. В звіті докладно розкривається перелік таких питань: історія створення і розвитку інституту, структуру організації, структура і робота відділу асфальтобетонів в якому проходила практику, роботи які виконувала і навички, яких набула під час проходження практики.

За час проходження практики, у відділі асфальтобетонів, я познайомилась з колективом відділу їх роботою та навичками. Здобула досвід діловодства (написання листів та складання договорів) та працювала в лабораторії (підбирала оптимальний склад асфальтобетонної суміші).

Розділ І. Історія розвитку ДП "ДерждорНДІ"

Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П. Шульгіна (ДерждорНДІ) розпочав свою діяльність у 1926 році, як науково-дослідна шляхова станція і став головною науково-дослідною установою України з будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг і транспортних споруд на них, базовою організацією з науково технічної діяльності у сферах будівництва, промисловості будівельних матеріалів, архітектури та містобудування Міністерства регіонального розвитку і будівництва України, провідною установою у створенні національної бази нормативно - технічних, інструктивних і правових документів державного і галузевого рівня. Сьогодні це науково-дослідний комплекс, до якого входять: профільні відділи з випробувальними лабораторіями, головний випробувальний центр, атестований Укрметртестстандартом, орган сертифікації дорожньо-будівельних матеріалів і дорожньої техніки, регіональний науково-технічний центр у Львові, регіональні комплексні відділи в Полтавській і Дніпропетровській областях.

1.1 Впровадження і розробки нових технологій ДП "ДерждорНДІ"

ДерждорНДІ розробив і впровадив принципово нову технологію отримання бітумних емульсій методом хімічного емульгування (М.І. Кучма). Практично у всіх областях України діяли установки з випуску бітумних емульсій, які використовувалися для виконання різних видів робіт при будівництві і ремонті дорожніх покривів. За обсягом їх використання українські дорожники також займали передові позиції в колишньому Союзі.

Дуже важливою науковою розробкою співробітників інституту стала у 60-х роках технологія отримання поверхнево-активної речовини катіонного типу, яка свого часу суттєво вплинула на технічний прогрес у дорожній справі, а сьогодні отримала новий імпульс в розробці та випуску вітчизняного емульгатора Десетам та адгезивних добавок УДОМ-1 і УДОМ-2, випуск яких дозволяє відмовитись від значно дорожчих імпортних.

Гострий дефіцит дорожнього бітуму в Україні спонукав інститут до розробки і впровадження нових в'яжучих із нетрадиційних матеріалів сирих кам'яновугільних смол, поліпшених полімерними матеріалами, дорожніх смол і відходів коксохімічного виробництва (В.П. Володько). Результатом проведених інститутом досліджень стали методи переробки відходів коксохімії у в'яжучі (СТУ, СТК, СТД, дьогтеполімерні в'яжучі), які широко використовуються в дорожньому будівництві.100-200 тис. т дьогтьополімерних в'яжучих щорічно протягом десятиріч стільки ж смол із відходів коксохімічного виробництва значною мірою сприяли зростанню обсягів будівництва доріг.

За результатами багатопланових розробок інституту Міншляхбуд УРСР прийняв безпрецедентне рішення щодо будівництва баз окислення гудрону в бітум в установках компресорного і безкомпресорного типу: у кожній області було побудовано по декілька установок, багато з них діють і сьогодні.

Безперечна заслуга інституту в розробці і впроваджені нових конструкцій та методів будівництва і ремонту мостів (Ю.И. Штільман), а також технології захисту цементобетонних конструкцій методом нанесення полімерторкретбетону та використання полімерних матеріалів для гідроізоляції і ремонту мостів та шляхопроводів (Л.С. Мартиненко). Для штучних споруд в інституті розроблена конструкція П-подібних балок прогонових будов, що відрізнялась своєю економічністю, міцністю та довговічністю.

Новим напрямком діяльності інституту, що показав свою перспективність, стали екологічні дослідження (І.С. Чоборовська, Н.А. Бородіна). Зокрема, це розробка нормативно-технічної документації щодо забезпечення екологічної безпеки дорожніх робіт, інструментальне обстеження рівня забруднення навколишнього середовища в межах смуги відводу автомобільних доріг; оцінка та прогнозування екологічних наслідків нових проектних та технологічних рішень; визначення гранично допустимих концентрацій викидів; розробка екологічних паспортів і екологічна паспортизація доріг. Екологічний моніторинг сприятиме тому, що автомобільні дороги України відповідатимуть вимогам стандартів щодо забезпечення охорони довкілля.

В сфері безпеки руху слід відзначити розроблені в інституті методи організації дорожнього руху, систему заходів з ліквідації аварійно небезпечних ділянок, а також виробництво імпортозамінюючих матеріалів, зокрема, світлоповертальних елементів типу "котяче око", вставок дорожніх, та інш.

В 1987 році був створений галузевий науково-технічний комплекс (ГНТК)"УкршляхНДІ", що став об'єднанням організацій, які займались питаннями найбільш актуальних і ефективних напрямків науково-технічного прогресу в будівництві, ремонті та утримані автомобільних шляхів і шляхових споруд, а також широким впровадженням в практику досягнень у цій галузі.

До складу ГНТК ввійшли Державний шляховий науково-дослідний інститут (ДержшляхНДІ) - головна організація, проектно-технологічний трест "Оргшляхбуд", Головний інформаційно-обчислювальний центр (ГІОЦ), Київський дослідно-механічний завод (КДМЗ) з госпрозрахунковим конструкторським бюро, Львівський регіональний науково-технічний центр (ЛРНТЦ).

Така структура дозволяла виконувати завершений цикл робіт від досліджень до створення нових машин, приладів та устаткування для технологічних процесів будівництва і ремонту автомобільних доріг та мостів, що розробляються, і їх широкого впровадження в шляхових господарствах.

На випуску нової техніки, експериментальних зразків машин, устаткування для механізації ручних і трудомістких робіт при будівництві і ремонті автомобільних доріг, а також лабораторного устаткування спеціалізувався Київський дослідно-механічний завод (М.О. Курченко). Конструкторське бюро заводу (А.М. Безручко) розробляло конструкції експериментальних і дослідних зразків машин, механізмів, устаткування, інструменту і приладів для виконання шляхових робіт на рівні сучасних досягнень вітчизняної і зарубіжної науки і техніки; здійснювало авторський нагляд за виготовленням експериментальних і дослідних зразків, виробів одиничного і індивідуального виробництва, установочних серій, а також при проведенні їх випробувань, налагодженні і дослідній експлуатації.

За розробками конструкторського бюро дослідно-механічним заводом виготовлена дорожня техніка десятків найменувань, що призначена для ремонту і утримання автомобільних доріг: щебенерозподільник, термопрофілювальник, машини для розмічання доріг фарфоровою крихтою і термопластиком, причіпний секційний газовий розігрівач інфрачервоного випромінювання, машина для поточного ремонту чорних покрить, устаткування для миття облаштування шляхів, комплект снігоочисного устаткування на тракторі К-700, комплект змінного устаткування для виконання роззосереджених робіт, термогрейдер-фреза, щільномір-вологомір системи інженера М.П. Ковальова, прилад для визначення пенетрації нафтових бітумів, прилад для вимірювання температури розм'якшення бітуму та ін.