Смекни!
smekni.com

Гальмівна система ВАЗ-2107 (стр. 2 из 5)

Рисунок -4. Схема гальмової системи

1 — диск гальма; 2 — педаль гальма; 3 — вакуумний підсилювач; 4 — головний циліндр гідроприводу гальм; 5 — трубопровід контуру привода передніх гальм; 6 — захисний кожух переднього гальма; 7— супорт переднього гальма; 8 — вакуумний трубопровід; 9— бачок головного циліндра; 10 — кнопка важеля привода стояиочного гальма; 11 — важіль привода стоянкового гальма; 12 — тяга засувки важеля; 13 — засувка важеля; 14 — кронштейн важеля привода стоянкового гальма; 15 — поворотний важіль; 16 — трубопровід контуру привода задніх гальм; 17 — задній наконечник оболонки троса; 18 — колісний циліндр заднього гальма; 19 — регулятор тиску; 20 — важіль привода регулятора тиску; 21— колодка гальма; 22 — важіль ручного привода колодок; 23 — тяга важеля привода регулятора тиску; 24 — кронштейн кріплення переднього наконечника оболонки троса; 25 — задній трос; 26 — контргайка; 27 — регулювальна гайка; 28 — втулка; 29 — напрямна заднього троса; ЗО — напрямний ролик; 31 — передній трос; 32 — упор вмикача контрольної лампи стояночиого гальма; 33 — вимикач стоп-сигналу

Гідравлічний привід гальмівних механізмів коліс двоконтурний. Роздільний привід передніх і задніх гальм підвищує безпека руху автомобіля. При відмовленні одного з контурів іншої забезпечує достатню ефективність гальмування.

Гідравлічний привід містить у собі гальмову педаль 2 рисунок 4, вакуумний підсилювач 3, бачок 9, головний циліндр 4, регулятор тиску 19 задніх гальм, колісніциліндри гальмівних механізмів і трубопроводи.

Рисунок- 5. Регулятор тиску гальм (у неробочому положенні)

А — порожнина нормального тиску; У — порожнина регульованого тиску; Р — зусилля, передане важелем 1 приводу регулятора тиску; 1 — важіль привода регулятора тиску; 2 — ущільнювальне кільце; 3 — розпірна втулка; 4 — корпус регулятора; 5 — прокладка; 6 — кришка; 7 — гумовий ущільнювач; 8 — тарілка пружини; 9 — пружина поршня; 10 — поршень

Регулятор тиску включений у привід задніх гальм для зниження тиску в цьому контурі при зменшенні навантаження на задній міст, щоб не допустити юза задніх коліс. Він кріпиться двома болтами з пружинними шайбами до кронштейна кузова. Причому один отвір у кронштейні виконано овальним, що дозволяє регулювати положення регулятора тиску. У дію регулятор тиску приводиться торсійним важелем, що кріпиться до кузова обоймою через гумову опорну втулку. Довге плече важеля приводу регулятора тиску з'єднується шарнірно через тягу з балкою заднього моста, а коротке плече проходить через отвір осі і заходить у виріз нижньої частини поршня 10 рисунок. 5 регулятора тиску. Це плече передає на поршень коливальний рух балки заднього моста.

У корпус регулятора тиски укручені штуцери двох трубопроводів: нижнього — для підведення рідини від головного циліндра гідроприводу гальм, верхнього — для подачі рідини до колісних циліндрів задніх гальм. Поршень регулятора тиску на виході з корпусу ущільнений кільцем, розташованим у металевій обоймі. Це кільце підгортається до нижньої частини корпусу пружиною . Верхній кінець пружини упирається в тарілку, що плаває, і через неї в заплічка поршня. Пружина прагне піджати поршень до упору його в пробку, що укручена в корпус регулятора тиску. Під пробку встановлена ущільнювальна прокладка. Втулка вільно кладети на голівку поршня. Вона обмежує підйом ущільнювача нагору до голівки поршня.

Коли в гідравлічному приводі гальм немає тиску, то поршень 10 під дією пружини і торсійного важеля піднятий нагору до упору в пробку. Тому порожнини корпусу, що знаходяться над головкою поршня і під нею, вільно повідомляються.

Це відкриває вільний прохід рідини до колісних циліндрів задніх гальм.

При гальмуванні гальмовий момент, що створився, на колесах перерозподіляє навантаження по вісях автомобіля: на передню вісь навантаження збільшується, на задню — зменшується. Це приводить до підняття задка кузова, тобто відстань між балкою заднього моста і кузовом збільшується. При цьому коротке плече важеля . опускається, і поршень регулятора тиску під тиском рідини починає опускатися, стискаючи пружину. У момент повного гальмування відбувається максимальне переміщення навантаження з задньої вісі на передню і найбільший підйом задка кузова. Зчеплення ведучих коліс з дорогою погіршується, а тиск торсійного важеля на поршен зменшується. Унаслідок більшої площі торця головки поршня сила від тиску рідини опускає поршень униз до зіткнення головки з ущільнювачем . Подальше надходження рідини до колісних циліндрів задніх гальм припиняється, тобто гальмовий момент на задніх колесах не збільшується, незважаючи на сильне натискання на педаль гальма. Тому задні колеса автомобіля не блокуються і не відбувається занос автомобіля. Стояночна гальмова система. Гальмові механізми задніх коліс мають не тільки гідравлічний, але і механічний ручний привод. Важіль ручного приводу колодок шарнірно пальцем з'єднується з задньою колодкою гальмового механізму. Сполучний палець фіксується шплінтом. Ребра задньої колодки і важеля упираються в паз розпірної планки . У паз іншого кінця планки заходить ребро передньої колодки . На нижній кінець важеля надівається наконечник заднього троса. Інший кінець цього троса з'єднується з важелем ручного привода колодок іншого гальмового механізму. Середня частина троса проходить через паз направляючої установленої на різьбовому наконечнику переднього троса . Для захисту від ушкоджень обидві галузі троса укладені в багатошарову оболонку із дротового обплетення і пластмасових трубок. На кінці троса надіті пружини, що сприяють поверненню троса у вихідне положення при розгальмовуванні. Трос кріпиться до щита гальма заднім наконечником.

Передній наконечник троса входить у гніздо кронштейна на днищі кузова.

Передній трос своїм наконечником з'єднаний з одним кінцем поворотної пружини, інший кінець якої приєднаний до кронштейна днища кузова. Другий кінець переднього троса кріпиться на пальці поворотного важеля , що сидить на одному валу з важелем стояночного гальма. Обидва важелі змонтовані на кронштейні і мають нероз'ємне з'єднання з валиком. До кронштейна кріпиться заклепками зубцюватий сектор, у зачепленні з який знаходиться засувка , що сидить вільно на осі. Засувка керується через тягу кнопкою. Усі ці деталі зібрані в порожнині важеля. Для вимикання контрольної лампи стояночного гальма на важелі є упор , що діє на шток вимикача. Передній трос направляється пластмасовим роликом ЗО. Натяг тросів регулюється гайкою , що фіксується контргайкою.

При переміщенні важеля стояночного гальма нагору троси натягаються і повертають на пальцях важелі ручного керування колодками. Розпірні планки притискають передні колодки до барабанів. Подальший поворот важелів на пальцях припиняється. Потім вони починають повертатися щодо точок контакту з розпірними планками і короткими плічми притискають задні колодки до барабанів. При включенні стояночного гальма собачка вільно перескакує по зубах сектора до повного притиснення колодок до барабанів і в цьому положенні фіксують важіль, зачіпаючись за зуб сектора. Для вимикання гальма треба натиснути на кнопку, щоб підняти собачку й опустити важіль.

3. ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ГАЛЬМ

Після перших 2000-3000 км пробігу перевірте герметичність гідроприводу гальм, регулювання приводу гальм і стояночного гальма, при необхідності відрегулюйте їх.

Через кожні 10000 км пробігу перевірте стан накладок передніх гальм і при необхідності замініть їх; перевірте рівень гальмової рідини і герметичність приводу гальм.

Через кожні 10000 км (починаючи з 30000 км пробігу) перевірте стан гальмівних шлангів, при необхідності замініть їх новими.

Через кожні 20000 км пробігу перевірте регулювання приводу гальм і стояночного гальма, при необхідності відрегулюйте їх; перевірте стан колодок задніх гальм, ефективність роботи гальмівних механізмів задніх коліс.

Через кожні 30000 км пробігу перевірте стан і працездатність регулятора тиску і вакуумного підсилювача.

Перевірка герметичності і стану трубопроводів. Для попередження раптового відмовлення гальмової системи ретельно перевірте стан усіх трубопроводів:

• металеві трубопроводи не повинні мати вм'ятин, тріщин і повинні бути розташовані удалині від гострих країв, що можуть їх пошкодити;

• гнучкі шланги не повинні стикатися з мінеральними маслами чи мастилами,

що розчиняють гуму; сильним натисканням на педаль гальма перевірте, чи не з'являться на шлангах здуття, що свідчать про їхню непридатність; шланги замініть новими з появою на них наскрізних тріщин на зовнішній оболонці;

• усі скоби кріплення трубопроводів повинні бути добре затягнуті, ослаблення кріплень приводить до вібрації, що викликає поломки;

Якщо є сумніви в придатності тієї чи іншої деталі, замініть її.

Регулювання стояночного гальма. Відповідно до заводських технічних умов автомобіль повинен утримуватися стояночним гальмом на ухилі 30% при переміщенні важеля не більше ніж на чотири-п'ять зубців храпового пристрою. При недотриманні цих вимог відрегулюйте його в наступному порядку: підніміть задню частину автомобіля так, щоб колеса могли обертатися, і відпустіть важіль у крайнє нижнє положення;

• підніміть задню частину автомобіля так, щоб колеса могли обертатись, і відпустіть важіль у крайнє нижнє положення;

• послабте контргайку 26 див. рисунок. 6 натяжного пристрою і, загортаючи гайку 27 натягніть трос так, щоб задні колеса були загальмовані з зусиллям, при якому поворот коліс рукою був би неможливий;

• відвертаючи регулювальну гайку, установіть хід важеля по сектору на чотири-п'ять зубів і затягніть контргайку.