Смекни!
smekni.com

Регулювання та технічний огляд приладів електрообладнання на автомобілі ЗАЗ-1102 (стр. 3 из 6)

Бігунок розподільника, обертаючись, передає струм високої напруги від котушки запалення через центральний електрод кришки на бічні електроди і далі по високовольтних дротах на електроди свічок (в порядку роботи циліндрів двигуна).

Відцентровий регулювальник призначений для зміни кута випередження запалення залежно від частоти обертання. Від відцентрової сили важки 21 розходяться, повертаючи муфту з жорстко закріпленою на ній шторкою 10 по напряму обертання, забезпечуючи більш ранню появу іскри і, отже, збільшення кута випередження запалення. Пружини 11 утримують важки в початковому положенні. При зменшенні частоти обертання колінчастого валу двигуна під дією пружини важки переміщають муфту у зворотному напрямі і кут випередження запалення зменшується. Маса важків і зусилля натягнені пружини підібрані так, щоб забезпечувалася зміна моменту запалення залежно від частоти обертання колінчастого валу двигуна.

Вакуум-коректор 5 змінює кут випередження запалення залежно від навантаження двигуна. Із зміною навантаження двигуна змінюється розрідження у впускній системі двигуна і відповідно в порожнині корпусу вакуумного регулювальника, сполученоютрубкою з камерою змішувача карбюратора.

У корпусі вакуум-коректора знаходиться діафрагма, виготовлена із спеціальної тканини. Металевою тягою 32 діафрагма через шарнір сполучена з пластиною 8 кріплень електронного мікроперемикача. З протилежного боку на діафрагму натискає пружина. Коли двигун працює з малим навантаженням, у впускній системі створюється велике розрідження, під дією якого діафрагма вигинається і тягне за собою пластину кріплення безконтактного мікроперемикача. Пластина провертається разом з електронним мікроперемикачем проти напряму обертання ротора, і кут випередження запалення збільшується.

Октан-коректор призначений для зміни кута випередження запалення залежно від октанового числа бензину. Чим вище октанове число вживаного бензину, тим більше має бути кут випередження запалення. На фланці корпусу 4 (мал. 8) нанесена шкала зі знаком "плюс" і "мінус", що вказують необхідний напрям руху для збільшення і зменшення кута випередження запалення. Одне ділення відповідає зміні кута випередження запалення на 4° (по куту повороту колінчастого валу двигуна).

Комутатор 3620.3734 перетворить імпульси електронного мікроперемикача, що управляють, в імпульси струму в первинній обмотці котушки запалення.


Мал. 8 - Установка датчика-розподільника запалення: 1 - провідна шестерня приводу датчика-розподільника; 2 - розподільний вал; 3 - корпус приводу розподільника і паливного насоса; 4-датчик-розподільник запалення; 5 - гумове кільце ущільнювача; 6 - ведена шестерня приводу датчика-розподільника; 7-упорне кільце; В - прилив на корпусі для установки октан-коректора; А - А - вісь, паралельна подовжній осі двигуна.

Мал. 9 - Форма імпульсів на екрані осцилографа: І - імпульси комутатора; ІІ - імпульси генератора; А - час накопичення струму; В-максимальное значення струму

Uмакс (мал. 10, ІІ) від електронного мікроперемикача походить поступове (протягом 4..8 мс|) наростання струму в первинній обмотці котушки запалення до максимального значення В (мал. 10, І), рівного 8..9 А. В мить, коли напруга на виході електронного мікроперемикача падає до Umin, вихідний транзистор комутатора закривається і струм через первинну обмотку котушки запалення різко уривається. В результаті в її вториннійобмотці індукується імпульс високої напруги.

Комутатор перевіряється тільки після перевірки роботи електронного мікроперемикача датчика-розподільника.

Комутатор перевіряється за допомогою осцилографа і генератора прямокутних імпульсів (мал. 11) при напрузі живлення 12 В.

На клеми 3 і 6 комутатора подаються прямокутні імпульси з частотою 3,33..233 Гц від генератора, імітуючі імпульси датчика. Шпаруватість імпульсів визначається по формулі Т|/Тu- 3, де Tu - тривалість імпульсу генератора.

Максимальна напруга Umах=10 В, а мінімальне t/min<0,4 В (див. мал. 9, ІІ). Вихідний опір генератора має бути 100..500 Ом.

Бажано застосовувати двоканальний осцилограф. 1-й канал - для імпульсів генератора, а 2-й - для імпульсів комутатора.

У справного комутатора форма імпульсів струму повинна відповідати осцилограмі І. Значення струму В повинно бути 8..9 А, а час накопичення струму А≤8,5 мс при частоті 33,3 Гц і А≥4 мс при частоті 150 Гц.

Якщо форма імпульсів комутатора спотворена, то можуть бути перебої з іскроутворенням або воно відбуватиметься із запізненням. При цьому двигун перегріватиметься і не розвиватиме номінальної потужності.

Попередження. Не можна від'єднувати від комутатора штепсельний роз’їм при включеному запаленні, оскільки при цьому на окремих елементах схеми комутатора може виникнути напруга до 400 В і комутатор буде пошкоджений. Неприпустимо прокладати дроти високої і низької напруги в одному джгуті.


Мал. 10 - Схема для перевірки комутатора; А - до генератора прямокутних імпульсів; В - до осцилографа

Котушка запалення 53.3705 є трансформатором, який перетворює низьку напругу первинного ланцюга у високу напругу вторинного ланцюга, необхідну для пробою іскрового проміжку між електродами свічок і займання робочої суміші двигуна.

Котушка запалення встановлена на щитку передка під капотом і має первинну і вторинну обмотки. Обмотки і магнітопровід поміщені в металевому кожусі і залиті маслом. Кожух закритий пластмасовою кришкою, на якій розташовані клеми низької напруги і одна - високої напруги.

При випробуванні на спеціальному стенді котушка запалення повинна забезпечувати безперебійне іскроутворення на стандартних трьохелектродних голчастих розрядниках з проміжком 7 мм при частоті обертання валика розподільника до 2500 хв-1. При цьому напруга на клемах первинного ланцюга котушки при замкнутих контактах переривника-розподільника має бути 12±0,2 В. Тривалість перевірки на безперебійність іскроутворення 30 с; перевірка безперебійності виробляється візуально і на слух за допомогою імпульсного кіловольтметра. При перевірці опір первинної обмотки при температурі 25°С повинен складати 0,45±0,05 Ом, а вторинної 4±0,5 кОм. Опір ізоляції на "масу" має бути не менше 50 мОм.

Свічки запалення А 17ДВ-| 10 або А 17ДВР| (мал. 12) виконані з якісного ізоляційного керамічного матеріалу, стійкого до електричних, хімічних і термічних дій. Герметизація свічки забезпечується тепловідвідною шайбою 8 і пластичною деформацією корпусу. По центральному електроду свічка герметизована струмопровідним герметиком 5. Гартівне число 16..18 одиниць. Застосовувати свічки з нижчим гартівним числом не рекомендується.

Контактна голівка 3 має різьблення М4, а ввертна частина - спеціальне різьблення М14ХГ25-6е завдовжки 19 мм. Момент затягування свічки 31,4..39,2 Н-м (3,14..3,92 кгс-м). Ущільнення свічки і голівки циліндрів досягається установкою кільця ущільнювача 2.

Мал. 11 - Свічка запалення а і екранований наконечник свічки б: 1 - бічний електрод; 2 - кільце ущільнювача; 3 - контактна голівка; 4 - ізолятор; 5 - струмопровідний герметик; 6 - корпус; 7 - центральний електрод; 8 - тепловідвідна шайба; 9 - клема; 10 - пружина; 11 - резистор; 12 - наконечник; 13 - скоба; 14 - екран; 15-корпус

Забруднені свічки запалення або з нагаром перед установкою на двигун очистити струменем піску і продути стислим повітрям. Нагар світло-коричневого кольору можна не видаляти, оскільки він з'являється на справному двигуні і не порушує роботи системи запалення.

Екранований наконечник свічки 3501.3707 служить для приєднання дротів високої напруги до свічки запалення.

Наконечник має пружинну скобу 13, яка забезпечує кріплення наконечника на різьбовій контактній частині центрального електроду свічки.

Клема має кільцеву канавку, куди входить наконечник дроту. Цим забезпечується надійне електричне і механічне приєднання дроту до наконечника.

Для пригнічення радіоперешкод зовні наконечник екранований, а усередині вмонтований резистор 11 (5600±560 Ом).

Дроти високої напруги ПВВП вінілхлоридні, перешкодоподавляючі, червоного кольору, із зовнішнім діаметром 7,0..7,4 мм.

При експлуатації необхідно стежити за щільною посадкою дротів на усю глибину в наконечники і в кришку датчика-розподільника.

Розділ 2. Технічне обслуговування основних приладів електрообладнання

2.1 Технічне обслуговування акумуляторної батареї

автомобіль електроприлад технічне обслуговування

Готовність батарей до експлуатації при установці на автомобіль перевіряється шляхом виміру статичної напруги (після зберігання) і щільності електроліту. При напрузі менше 12,5 В батарею слід зарядити (див. нижче). Напругу контролювати вольтметром з класом точності 1,0, шкалою 30 В і ціною ділення 0,2 В. Щільність електроліту повинна відповідати значенням, вказаним в таблиці 2.

Не рідше за один раз в місяць:

· перевірити надійність кріплення батареї в гнізді і наконечників дротів до виводів батареї;

· при необхідності очистити батарею від бруду і пилу;

· перевірити, чи немає видимих ушкоджень (тріщин і руйнувань моноблока, кришки), що викликають витік електроліту. При виявленні течі зняти батарею з автомобіля і усунути ушкодження.