Смекни!
smekni.com

Регулювання та технічний огляд приладів електрообладнання на автомобілі ЗАЗ-1102 (стр. 5 из 6)

Через кожні 30 000 км пробігу замінити свічки. Заздалегідь промити свічки в бензині, продути повітрям і встановити проміжок 0,7..0,85 мм.

Порядок операцій при установці запалення наступний: встановити колінчастий вал в положення, відповідне початку такту стискування в першому циліндрі. Для цього, повільно провертаючи колінчастий вал двигуна, поєднати мітку 13 на шківі 10 приводу генератора з міткою МЗ кожуха 1 плоскозубчатого ременя, при цьому бігунок повинен знаходитися проти контакту кришки, сполученого з дротом, що йде до свічки запалення першого циліндра; ослабити затягування гайок кріплення корпусу датчика - розподільника і під'єднати до клемної колодки 24

Включити запалення і обережно повернути корпус датчика-| розподільника в ту або іншу сторону точно до моменту спалаху світлодіода, або лампи розжарювання. Для збільшення кута випередження запалення корпус датчика-розподільника повернути за годинниковою стрілкою, а для зменшення - проти годинної стрілки (якщо дивитися з боку кришки датчика-розподільника). Для зручності регулювання моменту запалення на фланці датчика-розподільника запалення є ділення і знаки "+" і "-", а на корпусі приводу розподільника - настановний виступ. Одне ділення на фланці відповідає 4° повороту колінчастого валу.

Мал. 14 - Схема пристрою для перевірки працездатності електронного мікроперемикача в датчику-розподільнику і установки кута випередження запалення: І - зі світлодіодом; ІІ- з лампою розжарювання

утримуючи корпус датчика-розподільника від провертання, затягнути гайки кріплення корпусу. Після цього проконтролювати установку кута випередження запалення, провертаючи колінчастий вал двигуна колесом або за шків;

перевірити приєднання дротів від свічок, починаючи з першого циліндра, в порядку 1-3-4-2, рахуючи їх проти годинної стрілки.

Якщо є діагностичний стенд з осцилоскопом, то з його допомогою легко перевірити установку моменту запалення, керуючись інструкцією з експлуатації стенду.

При необхідності знімати датчик-розподільник в такій послідовності:

від'єднати дроти високої напруги, трубку вакуум- коректора і роз'єднати штепсельний роз'єм;

відвернути гайки кріплення корпусу датчика-розподільника. Погойдуючи корпус датчика-розподільника за вакуум-коректор навколо осі, вийняти його з корпусу приводу розподільника. Встановлювати розподільник в зворотній послідовності: провернути колінчастий вал в положення, відповідне ВМТ ходу стискування в першому циліндрі;

встановити ротор проти контакту кришки, сполученого з дротом, що йде до свічки запалення першого циліндра. Для полегшення посадки хвостовика розподільника злегка змастити кільце ущільнювача 12 маслом, виставити муфту 16 датчика-розподільника запалення меншим сектором вгору, при цьому камера вакуум-коректора повинна знаходитися з боку маховика, а вісь штекера електронного мікроперемикача під кутом 40° до подовжньої осі двигуна.

Мал. 15 - Установка веденої шестерні приводу розподільника: І - положення паза до установки шестерні; II - положення паза після установки шестерні; 1 - менший сектор повідця шестерні приводу; А-А - подовжня вісь двигуна


Під'єднати дроти високої напруги і з'єднати штепсельний роз'єм. При цьому дроти високої напруги до кришки датчика-розподільника під'єднати згідно з порядком роботи циліндрів двигуна 1-3-4-2, дріт до свічки першого циліндра встановити в гніздо електроду кришки розподільника з цифрою 1.

Розділ 3. Охорона праці та техніка безпеки при проведенні технічного обслуговування

Технічне обслуговування і ремонт автомобілів виконують у призначених для цього місцях (на постах). На робочих місцях повинні забезпечуватися безпечні умови для проведення робіт; обладнання, інструмент та прилади повинні відповідати характеру виконуваної роботи і виключати травматизм.

В разі примусового переміщення автомобілів з поста на пост потокової лінії передбачають світлову або звукову сигналізацію. Після сигналу про початок пересування конвеєра, робітники повинні покинути робочі місця, вийти з оглядової канави і відійти від конвеєра.Для екстреної зупинки конвеєра на кожному посту є кнопки “Стоп”.

Електричне обладнання діагностичного стенду з біговими барабанами (пульт керування, апаратні шафи, блоки барабанів тощо) повинні бути надійно заземлені.

В кінці зміни слід вимкнути рубильник стенду, закрити крани паливних баків, перекрити вентиль подачі стисненого повітря.

Пуск двигуна необхідно здійснювати стартером, як виняток – пусковою рукояткою. Аби уникнути травмування кисті, рукоятку слід брати так, щоб всі пальці правої руки розташовувалися по один бік ручки. Повертати колінчастий вал необхідно тільки знизу вгору, довкола – забороняється.

Запускати газовий двигун, якщо є витікання газу, не дозволяється.

Регулювальні роботи з двигуном, що працює, слід виконувати на спеціальному посту з місцевою вентиляцією для відпрацьованих газів.

В приміщеннях для ТО і ремонту автомобілів забороняється залишати порожню тару з паливом та мастильними матеріалами. Розлите паливо або масло слід негайно прибрати, використовуючи пісок чи тирсу. Після завершення роботи всі використані ганчірки скласти в спеціальну тару.

ТО і ремонт приладів системи живлення, знятих з автомобіля, виконують в цеху (на дільниці). Біля ванн для миття деталей системи живлення, біля верстаків для розбирання-складання, перевірки і регулювання приладів, а також токарного станка повинні бути вентиляційні витяжки.

Роботи, пов’язані із зачищенням деталей перед паянням та лудінням, виконують на робочих місцях, обладнаних місцевою вентиляцією. Паливні баки і тару з-під пальних сумішей перед ремонтом необхідно помити гарячою водою, пропарити парою, промити каустичною содою та просушити гарячим повітрям. Перед паянням, зварюванням слід відкрити пробки.

Загоряння необхідно гасити за допомогою вогнегасників, піском або струменем розпиленої води. Балони з газом слід поливати холодною водою, щоб запобігти підвищенню тиску в них.

Роботи з акумуляторними батареями необхідно виконувати в ізольованих приміщеннях з дотриманням вимог безпеки, викладених нижче.

Всі особи, причетні до роботи з акумуляторними батареями, повинні пройти спеціальний інструктаж з техніки безпеки.

У разі попадання електроліту або кислоти на шкіру необхідно негайно змити їх водою, 10%-м розчином соди чи нашатирного спирту.

Закінчивши роботу з акумуляторами, перед вживанням їжі необхідно прополоскати рот і старанно помити руки.

На робочих місцях повинні бути аптечки з йодом, ватою, марлею та 10% розчинами соди і нашатирного спирту.

Питну воду слід зберігати у шафі в закритій ємності.

В робочих приміщеннях забороняється палити, а також зберігати продукти харчування.

Після закінчення кожної зміни необхідно робити вологе прибирання підлог, столів, верстаків та інструментів.

При акумуляторному цеху повинні бути обладнані роздягальня та вмивальник з шафами для зберігання домашнього одягу і окремо – спецодягу.

Забороняється транспортувати акумуляторні батареї вручну (незалежно від кількості їх).

В акумуляторних та зарядних приміщеннях повинні бути вікна, що відчиняються.

Підлога робочого приміщення (акумуляторного цеху), де ремонтують акумулятори, повинна бути цегляною або бетонною, неслизькою і без вибоїн.

Покриття стелажів, стін, підлоги повинно бути кислотостійким, а поверхня стін, крім того, гладенькою до висоти не менше ніж 1,75 м.

Поверхня робочих столів, на яких розбирають і збирають акумуляторні батареї, повинна бути рівною, без щілин і тріщин, а покриття – стійким проти сірчаної кислоти.

Свинцевий порошок, глет і сурик для акумуляторних майстерень необхідно доставляти в металевій, герметично закритій тарі і зберігати в окремому приміщенні.

Непридатні пластини, свинець та його відходи необхідно зберігати в окремому ящику, що закривається.

В акумуляторному цеху обов’язково повинен бути водопровід, щоб у разі попадання кислоти на шкіру робітника її можна було б змити.

Електропроводка в акумуляторній повинна бути герметичною, в металевих трубах, покритих асфальтовим лаком. Освітлення акумуляторного цеху і зарядного приміщення, а також зарядна установка повинна бути вибухобезпечного виконання. В зарядному приміщенні не можна встановлювати генератори і відкриті електродвигуни. Воно повинно бути обладнане вентиляцією для видалення газів, які виділяються під час зарядження акумуляторів. В приміщенні категорично забороняється палити і користуватися відкритим вогнем, оскільки водень, який виділяється під час заряджання акумуляторів, сполучаючись з киснем повітря, утворює гримучий газ, який легко вибухає.

Тріщини в мастиці акумуляторних баків необхідно згладжувати металевим предметом. Не допускається розплавляти мастику на діючий батареї полум’ям паяльної лампи, оскільки гази, що містяться в акумуляторі, можуть вибухнути.

Електроліт слід готувати шляхом вливання тонкою струминкою кислоти в дистильовану воду. Не можна впливати воду в сірчану кислоту, оскільки розчинення кислоти у воді супроводжується розбризкуванням, що може спричинити тяжкі опіки. Забороняється приготовляти електроліт в скляній нетермостійкій посудині, оскільки вона може тріснути від тепла, яке виділяється в процесі розчинення сірчаної кислоти. Зберігати кислоту і електроліт дозволяється тільки в спеціально відведеному приміщенні, підлога та стіни якого мають кислотостійке покриття.

В приміщенні для зарядження акумуляторних батарей не можна виконувати інші роботи (розбирання, ремонт). Температура в цьому приміщенні повинна бути не нижчою ніж +10˚С.