Смекни!
smekni.com

Прикладні способи плавання (стр. 3 из 3)

Фізкультура і спорт у нас стали загальнодоступною. Сотні тисяч людей відвідують плавальні басейни, проводять свій відпочинок на незліченних водоймищах та морях. Зростання масовості плавання вимагає підготовки фахівців до початковому масовому навчанню. В Україні є інститути фізичної культури, факультети фізичного виховання в педагогічних інститутах і технікуми фізичної культури, що випускають фахівців по різних видах спорту. В учбових програмах кожного з них включений предмет плавання.

Але, не дивлячись на це, особливо в розпал літнього сезону, коли в кожному дитячому таборі ведеться навчання плаванню дітей, фахівців по цьому вигляду не вистачає. Адже успішне вивчення спортивних способів плавання залежить від уміння викладача підібрати необхідні вправи, дати точне і образне пояснення рухам, вчасно виправити неправильні дії. Основою для цього служать багаторічний досвід, роки викладацької діяльності.

Досвід показує, що немає таких людей, які із якихось причин не змогли б навчитися плавати. Це може бути пов'язано з їх психолого-біологічними особливостями. Але як би там не було, працюючи з такими людьми, ведучий заняття повинен проявляти терплячість і неквапливість у вивченні вправ, і тоді успіх в оволодінні спортивним плаванням буде досягнутий.


Література

1. Плавання з методикою викладання: прикладне плавання: Навчальний посібник для студентів факультетів фізичного виховання та інститутів фізичної культури. / Уклад.: Клопов Р.В., Іванов А.П., Назаренко В.В. – Запоріжжя: ЗНУ, 2005. – 40 с.

2. Гончар И.Л. Плавание: теория и методика преподавания. Учебник, – Минск, 1998. – 352 с.

3. Никитский Б.Н. Плавание. – М.: Просвещение, 1988. -301 с.

4. Булгакова Н.Ж. Плавание. – М.: Физкультура и спорт, 1984. – 288 с.

5. Парфенов В.А. Плавание. – К.: «Вища школа», 1978. – 288 с.

6. Никитский Б.Н. Плавание. Учебник для педагогических институтов – М.: Просвещение, 1981. – 286 с.

7. Викулов А.Д. Плавание.: Учебное пособие для высш. уч. заведений. – М.: «Владос-Пресс», 2003. – 386 с.

8. Плавание. Учебник для вузов / под ред Булгаковой Н.Ж. – М.: Физкультура и спорт, 2001. – 400 с.

9. Парфенов В.Б. Плавание. – К.: Вища школа, 1978. – 285 с.

10. Плавание / под ред. Булгаковой Н.Ж. – М., ФиС, 1984. – 285 с.

11. Спортивное плавание. – Под ред. Н.Ж. Булгаковой. – М.:ФОН, 1996. – 430 с.