Смекни!
smekni.com

Сучасна індустрія гостинності в контексті розвитку туризму (стр. 6 из 7)

Економічна реформа в країні, розвиток туризму, тісні контакти із зарубіжними країнами, необхідність створення розвинутої туристичної інфраструктури висувають високі вимоги до рівня підготовки спеціалістів для підприємств готельно-туристичної галузі.

Працюючи над темою своєї курсової роботи, я намагався дослідити якнайбільше літературних джерел. Глибокі теоретичні знання дають більші результати при проведенні практичного дослідження, пошуку первинних даних на конкретному прикладі.

Теоретичні і практичні дослідження дали змогу зрозуміти всі особливості сучасної індустрії гостинності.

При пошуку інформації про Євро 2012 я мав змогу ознайомитись з реальною роботою всіх ланок організації та управління у державі і зібрати багато корисної інформації для своєї курсової роботи. При порівнянні теоретичних і практичних даних я дійшов висновку, що на даний час дуже багато приділяється уваги саме якісній організації проведення Чемпіонату..

В сучасних ринкових умовах і розвитку туристичної галузі потрібно більше приділяти уваги роботі і зв’язкам з іноземними туристами. А для цього потрібно вкладати гроші в інфраструктуру і якісне обслуговування готельно-туристичних комплексів.

Організація харчування у готелях – дуже важливий чинник обслуговування відвідувачів готелю, що впливає на кількість відвідувачів та завантаження готелю. Підприємства ресторанного господарства в готелях сприяють залученню додаткових доходів готелю.

Дуже важливо правильно організувати діяльність всіх ланок управління у сфері індустрії гостинності, щоб туристам було затишно і комфортно, і щоб їм знову і знову хотілося прийти і відпочити саме в нашій країні і після проведення Євро 2012 по футболу.

Отже, тема даної курсової роботи є актуальною на сьогодні, так як на основі розвитку сучасної індустрії гостинності визначено нами проблеми організації Чемпіонату по футболу та перспективи після успішного його проведення в Україні.


Список використаної літератури

1.Національний стандарт України. Послуги туристичні. «Класифікація готелів» ДСТУ 4269:2003. К.: Держстандарт України, 2004.

2.ГОСТ – 28681.0 – 90. «Стандартизація в сфере туристського экскурсионного обслуживания. Основне положения».

3.Положеня про державну атестацію та переатестацію готелів, мотелів, Кемпінгів, туристичних баз і комплексів та підприємств громадського харчування України, що приймають та обслуговують туристів. – К.: Держкомтуризм України, 1994.

4.Байлик С.И, Гостиничное хозяйство. Организация, управления, обслуживание. – К.:ВИРА-Р, «Альтерпрес», 2002.

5..Байлик С.И. гостиничное хозяйство. Проблемы, перспективы, сертификация. – К.: ВИРА-Р, «Альтерпрес», 2001.

6.Волков Ю.Ф. Введение в гостиничный и ресторанный бизнес. – Ростов на Дону: Феникс, 2003.

7.Волков Ю.Ф. Технология гостиничного обслуживания. – Ростов на Дону: Феникс,2003.

8.Кес Д. Стили мебели. – Будапешт: Издательство академии наук Венгрии, 1981.

9.Лукянова Л.Г., Дорошенко Т.Т., Мініч І.М. Уніфіковані технології готельних послуг: Навч. посібник. / За ред.. проф. Федорченка В.К. – К.: Вища шк.., 2001.

10.Ляпина И.А. Организация и технология гостиничного обслуживания. – М.: ПрофОбрИздат, 2001.

11.Гостиничный и ресторанный бизнес. Журнал для профессионалов, - М.: 4/2008, 1/2009

12.http://www.euro-2012.if.ua/

13.http://www.komitet12.org.ua


Додаток А

Таблиця 1.2.1

Відмінні особливості ресторанів різних категорій

Показник Категорія
Люкс Вища Перша
1 Асорти-мент страв Загалом замовлені та фірмові страви, напої та кондитерські вироби, страви іноземної кухні. За замовленнями споживачів готують страви, не включають в меню. Не меньш половини асортименту складають замовлені та фірмві страви та напої В меню включаються замовлені та фірмові страви, напої та кондитерські вироби.
2 Металевий посуд та столові прибори Із неіржавіючої сталі підвищеної групи оздоблення, при обслуговуванні банкетов – з мельхиору Із неіржавіючиї сталі підвищеної групи оздоблення. Із неіржавіючиї сталі.
3 Порцеляно-вий посуд Із високоякісногої порцелянивищої групи оздоблення Із порцеляни не нижче 10 групи художнього оздоблення. Із порцеляни не нижче 8 групи художнього оздоблення.
4 Скляний посуд Із скла з оздобленням по спеціальному замовленню, на банкетах – кришталю. Із скла не нижче 7 групи художнього оздоблення. Із скла не нижче 6 групи художнього оздоблення.
5 Столова білизна Біла та кольорова, з вишивкою, мереживами, з урахуванням особливостей інтер’єру зали. Скатертини замінюються перед обслуговуванням кожної наступної групи споживачів. Біле та кольорове з урахуванням особливостей інтер’єру зали. Скатертини замінюються перед кожною другою групою споживачів. Біле та кольорове. Скатертини замінюються по мері забруднення. Дозволяється сервирування з використанням индивідуальних серветок на столах з поліефирним пориттям кришки.

6
Меблі Виготовляється за індивідуальними замовленнями. Столи з м’яким покриттям, крісла м’які, з підлокотниками. Столи з різноманітною конфігурацією із співвідношенням місць за столами, %: двухмісцевими – 50, чотирьохмісцевими –30, шестимісцевими – 20, стол підсобний чотирьохкутові, банкетка, сервант для офіціантів, стіл журнальний, крісло для відпочинку. Підбирається у відповідності з інтер’єром підприємства. Столи з м’яким покриттям, прямокутні, квадратні, круглі у відповідності: за двухмісцевими столами – 20% місць, чотирьохмісцевими та шестимісцевими –40%. Крісла м’які. Стіл підсобний чотирьохкутний, банкетка, сервант для офіціантів, стіл, журнальний, крісло для відпочинку. Підбирається у відповідності з інтер’єром підприємства. Столи квадратні, прямокутні, круглі з зпіввідношенням місць: за двухмісцевими столами – 10% місць, чотирьохмісцевими та шестимісцевими –40%. Крісло ресторанне, крісло для відпочинку. Стіл підсобний, банкетка, сервант для офіціантів, стіл журнальний.
7 Інтер’єр За ідивідуальним проектом Створюється з урахуванням особливостей підприємства Створюється з урахуванням особливостей підприємства
8 Музичне супро-водження Виступ оркестру, інструмантального чи вокально-інструментального ансамблю, концертна програма, високоякісна стереофонічна апаратура Виступ оркестру, інструмантального чи вокально-інструментального ансамблю, концертна програма, високоякісна стереофонічна апаратура З використанням стереофонічної апаратури. Дозволяється виступ оркестра, інструмантального чи вокально-інструментального ансамблю
9 Меню та прейску-рант Друкується національною та двома іноземними мовами Друкується національною та двома іноземними мовами Друкується національною мовою

http://euro2012.ukrinform.ua/organizers/777/


Додаток В

Таблиця 2.1.2

Спільна українсько-польська стратегія транскордонного розвитку в сфері туризму та рекреації на 2009-2012 рр.

Сильні сторони: Слабкі сторони:
- спільне проведення фінальної частини чемпіонату з футболу ЄВРО 2012;- регіон екологічно чистий, характеризується ландшафтним і біологічним різноманіттям;- статус туризму як пріоритетного напрямку розвитку на прикордонних територіях України та Польщі;- усвідомлення громадськістю необхідності охорони навколишнього середовища для розвитку туризму;- досвід у сфері розробки транскордонних туристичних проектів і продуктів;- наявність матеріально-технічної бази туризму;- функціонування декількох туристичних інформаційних центрів;- збільшення кількості нічліжних місць короткотермінового перебування туристів;- започаткування процесу створення постійно діючих садиб сільського зеленого туризму;- поступове стале зростання рівня послуг;- багата власна та спільна історична/культурна спадщина (міста, замки, церкви);- багатонаціональне населення і, як наслідок, багата культура традицій;- добре знання населенням історичних і культурних цінностей регіону;- можливості для розвитку туризму, пов'язані із розширенням ЄС;- поліпшення доступу до фінансових ресурсів, необхідних для розвитку туристичної інфраструктури Польщі після розширення ЄС;- розроблені програми, стратегії та плани розвитку туризму та рекреації на рівні областей та воєводств;- затверджені державні програми, стратегії та плани підготовки до проведення ЄВРО 2012, які містять туристичні блоки. - нестача пунктів перетину кордону, призначених для туристів (пішохідних, велосипедних);- нерозвиненість туристичного продукту, зокрема спільного для усього українсько-польського регіону;- відсутність практики маркетингу туристичних можливостей регіонів в Україні;- нестача інформації для потенційних відвідувачів про привабливі пам'ятки регіону, марковані туристичні маршрути, заклади розміщення, транспортне сполучення;- недостатність кваліфікованого персоналу, зокрема такого, що володіє іноземними мовами;- нестача фінансових ресурсів для розвитку та промоції туризму;- нерозвинена з технічної точки зору і недостатня туристична та супутня інфраструктура;- недостатня кількість місць підвищеної комфортності для проживання вибагливих туристів;- відсутність чіткої нормативної бази оподаткування доходів осіб, які працюють у сфері сільського туризму;- відсутність стандарту якості туристичних послуг садиб сільського зеленого туризму, тренінгових та консалтингових центрів для бажаючих створити садибу, реєстру та статистичного обліку існуючих садиб зеленого туризму;- нестача фінансових ресурсів для розвитку туризму у сільській місцевості;- нестача інформаційних центрів і центрів просування туристичних послуг;- недостатність знань у жителів сільської місцевості про можливості розвитку туризму;- поганий стан багатьох історичних і архітектурних пам'яток;

Додаток Е